Giani Kiriţă: „Dinamo n-are lider“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giani Kiriţă (centru) a fost unul dintre liderii echipei, cât timp a jucat în „Ştefan cel Mare“
Giani Kiriţă (centru) a fost unul dintre liderii echipei, cât timp a jucat în „Ştefan cel Mare“

Fostul căpitan al „câinilor“ pune degetul pe rană şi spune că Ousmane N’Doye şi Adrian Cristea erau individualişti, în timp ce Marius Niculae şi Ionel Dănciulescu nu sunt „oameni de bătaie“. Kiriţă (33 de ani) speră ca Dinamo să revină în lupta pentru titlu, dar admite că acest scenariu pare o misiune imposibilă fiindcă fanii au abandonat echipa, iar la club nu există organizare.

„Adevărul": Dinamo e pe locul şase, la zece puncte distanţă de Oţelul. Mai poate spera la titlu?

Giani Kiriţă: În fotbal s-au văzut multe, s-au recuperat şi diferenţe mai mari.Dar, numai cu o organizare bună se poate reuşi acest lucru şi asta lipseşte acum la Dinamo. În plus, Oţelul va fi greu de dat jos de pe primul loc, dacă va juca cum a făcut-o în tur.

Andone spune că obiectivul a devenit câştigarea Cupei României.

Va fi un trofeu, ceea ce le lipseşte de câţiva ani, dar şi aşa nu va fi un sezon salvat. La Dinamo pretenţiile sunt mari, e un club de tradiţie.

Cum era Dinamo atunci când jucai tu şi cum e acum?

E o diferenţă ca de la cer la pământ! Cel mai trist e faptul că tribunele sunt goale. Eu am jucat aproape şapte ani pentru aceste culori şi toate rezultatele pe care le-am avut şi toate performanţele au fost realizate cu suporterii lângă noi. Aşa, în condiţiile actuale, e foarte greu să mai reuşeşti ceva...

„Câinii" sunt părăsiţi de fani, iar lotul s-a „subţiat" după plecarea lui N'Doye şi Adrian Cristea.

Nu cred că s-a slăbit echipa. N'Doye şi Cristea, că ai pomenit de ei, nu erau jucători de echipă, de grup, erau individualişti.

Apropo, ce făceai dacă aveai un coleg cu probleme de comportament ca N'Doye?

Prima oară încercam să vorbesc frumos cu el, să-i explic că fotbalul e un joc de echipă şi toţi tragem în aceeaşi direcţie, dacă nu înţelegea, nu mai ştiu ce se întâmpla.

De ce crezi că sunt atâtea probleme în lotul lui Andone?

În primul rând, nu există un liant între jucători şi conducere, un lider în vestiar. La Dinamo lipseşte în continuare un asemenea jucător. Marius Niculae e crescut acolo de mic, Dănciulescu are experienţă, amândoi sunt foarte valoroşi, dar nu sunt, aşa cum spunem noi, „oameni de bătaie".

Naşul tău, Cristi Borcea, are probleme de sănătate şi s-ar putea retrage de la echipă.

Nu am discutat cu el. L-am sunat, dar nu a răspuns. Vreau să ştiu cum se simte fiindcă suntem rude. Iar chestia asta că se retrage, nu cred. Viaţa lui Borcea e Dinamo şi nu va renunţa niciodată la echipă, nu o va lasă deoparte. Are în sânge Dinamo şi o să moară cu Dinamo în sânge.

Care e situaţia ta? Te întorci în „Ştefan cel Mare" din iarnă?

Nu se ştie. Mai întâi trebuie să rezolv situaţia cu cei de la Bursa. Fără discuţie aş alege Dinamo, e locul unde m-am format şi m-aş întoarce oricând. Eu ştiu ce simt pentru echipă, să vedem ce simt şi alţii pentru mine. Presupunând că nu mai continui în Turcia şi Dinamo mi-ar spune în faţă: „Nu e nevoie de tine", atunci m-aş orienta spre altă formaţie.

După ce te laşi de fotbal ce vei face?

O să urmez cursurile Şcolii de Antrenori şi vreau să încerc această meserie. Încet-încet. Dar nu aş începe cu o grupă de copii pentru că n-am răbdare, abia am cu băiatul meu Marco, fotbalistic vorbind. Dacă mă descurc, vreau să cresc treptat până la o echipă mare. Dacă însă îmi dau seamă că nu sunt făcut pentru asta, mă apuc de altceva. Oricum, am un avantaj: aud că mulţi tehnicieni, de când s-au apucat de meserie, au albit. Asta nu mă sperii că mie mi-a căzut deja tot părul! (râde cu poftă)

Ce faci de Sărbători?

Petrec Revelionul la munte, împreună cu mai mulţi prieteni. Oricum, n-am probleme cu drumul până acolo pentru că nişte prieteni
mi-au dat un Citroen 4x4 şi-l testez pe drum. Eu am o maşină cu tracţiune pe două roţi şi riscam să rămân pe drumuri. Aşa ajung în siguranţă.

"Cel mai trist este faptul că Dinamo a ajuns să joace mai mereu cu tribunele goale."
Giani Kiriţă
fundaş Bursaspor

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite