Gheorghe Hagi, antrenor: „Muncim cinci ani şi trăim bine zece ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul interviu acordat după ce a refuzat naţionala, „Regele“ explică de ce a declinat propunerea lui Mircea Sandu şi dezvăluie principiile după care îşi conduce Academia de fotbal. „Mai ascultaţi-l şi pe Hagi când spune ceva... Şi când eu zic un lucru, îmi cam daţi dreptate peste câţiva ani“. Să-l ascultăm.

„Adevărul": Ce face Hagi acum?

Gheorghe Hagi: Se ocupă cu Academia. Acum s-a terminat perioada turneelor finale la juniori. Avem de completat loturi, cine vine, cine pleacă. În plus, e şi echipa  mare din Liga a II-a. Strategia noastră e să fim câştigători la toate nivelurile. Ne dorim să fim cât mai sus.

Adică şi promovare în Liga I?

Absolut.

Îţi propui şi să ajungeţi în cupele europene?

Nu ştiu cum vor evolua lucrurile în viitor. Noi ne propunem mereu să câştigăm, vedem ce vom reuşi. Proiectul e mare, iar Academia e baza lui. Academia va alimenta foarte mult în viitorul apropiat echipa de seniori.

Dar vei cumpăra şi jucători cu experienţă?

La obiectivele propuse, cred că vom avea nevoie. Vrem să câştigăm toate meciurile şi să facem o echipă competitivă în liga a doua. Dar acum e prematur, aşteptăm să ne completăm lotul.

Ce buget va avea echipa de seniori în sezonul viitor?

Bugetul e suficient să asigure condiţii bune, să nu lipsească nimic. Unul de echipă care doreşte să fie cea mai bună.Acum, băieţii sunt în cantonament la Braşov 10 zile, după care vor merge în Olanda.

Ce funcţie ai exact la echipă? Manager, patron, vorbeşti şi cu antrenorul?

Eu sunt un manager tehnic care face şi bugete. Cred că e ceva unic la noi.

Şi decizi şi în privinţa jucătorilor care vin?

Absolut. Dacă eu am creat acest concept în totalitate, scris, desenat, gândit, legat de sistemul de joc, criteriile de selecţie a jucătorilor şi medotica antrenamentelor... Toată lumea gândeşte şi munceşte în acelaşi sistem.

Eşti mulţumit de nivelul de progres? De stadiul în care eşti cu Academia?

Eu zic că stăm destul de bine, asta ca să nu zic foarte bine. Dar suntem la început, au trecut doar doi ani şi jumătate şi mai avem nevoie de timp. O să ne completăm cu oamenii care să înţeleagă conceptul pe care l-am implementat, strategia de a fi foarte bun. Fiecare trebuie să se obişnuiască cu această presiune, de a fi în vârf. Asta e ambiţia mea, să fim cei mai buni, şi de la ambiţia asta trebuie să plecăm şi să găsim oameni care să înţeleagă această ambiţie şi să fie implicaţi, că altfel nu se poate să realizăm obiectivele pe care le-am impus.

Oameni de afară?

Nu exclud nici asta, o să vreau să ne completăm întotdeauna cu ce e mai bun. Proiectul nostru are cinci ani şi după cinci ani o să trăim bine 10 ani.

E oarecum o dezamăgire faptul că Academia a avut o singură campioană în acest an la juniori, formaţia lui Ianis?

Am fost la toate turneele finale, unele echipe au pierdut, altele au câştigat. Important e să ajungi acolo sus, să arăţi că ai constanţă în valoare. Dar zic că suntem şi aşa cei mai buni din România, am fost în toate semifinalele şi finalele. Iar la anul o să fim şi mai buni.

La loturile naţionale cum staţi?

La „U" 19 avem trei jucători. Voi veni să-i văd la campionatul european. În total, avem peste 20 de jucători la loturile naţionale, o să ajungem la vreo 40 în anii următori.

Ianis spunea că vrea să ajungă în 3-4 ani la naţionala de seniori.

El face parte dintr-o grupă foarte ambiţioasă, a căpătat o mentalitate de învingător. Sunt buni şi obiectivul lor e să se bată cu cei de afară.

Şi mai organizaţi turnee internaţionale, la fel ca anul trecut?

Da, în vară vom face aceleaşi turnee. Talent Cup cu Inter, Real Madrid şi o echipă din Japonia la sub 17 ani. Şi Cupa Estului la sub 15 ani. Avem firmă care organizează aceste meciuri.

Ceva oferte de antrenorat au mai venit?

Acum, toate echipele au început deja treaba, aşa că nu se pune problema. Eu sunt focusat pe munca de la Academie, de la toate nivelurile.

Deci te gândeşti să iei iar o pauză?

(n.r. - se enervează) Nu-mi mai spuneţi de pauză! Pentru că eu fac aici mai mult decât munca unui antrenor. Am spus şi la început că sunt manager tehnic. Înseamnă că eu lucrez acum. Şi chiar lucrez. Creez un grup tânăr, competitiv, care să se exprime după concepţia mea. Nu e uşor, credeţi-mă. Eu 24 de ore din 24 trăiesc pentru fotbal. Am lucrurile mele pe care trebuie să le dezvolt, suntem un club mic care trebuie să devină mare. Suntem mici şi neliniştiţi, aşa-mi place să spun.

„Mi-a fost greu să refuz naţionala"

Cum a fost până la urmă cu naţionala? Lumea a rămas cu o impresie neclară legată de refuzul tău. Nu prea s-a înţeles exact ce s-a întâmplat.

De ce neclară? Eu am explicat exact în acel comunicat. În România se spun multe, eu sunt un tip care dau mesajul clar. M-am întâlnit cu Mircea Sandu, ofertă foarte bună, dar într-un moment nepotrivit.

La conferinţa de presă, Mircea Sandu a spus că n-ai avut curaj.

În România suntem obişnuiţi să facem polemică. Eu nu vreau asta. Ştiu ce am vorbit cu Mircea Sandu, ştiu ce propunere mi-a făcut şi ştiu ce i-am spus: că de pe drum nu iau echipa. Când se termina treaba, era altă discuţie. Dar de pe drum nu mai iau niciodată.

Şi care era varianta ta, cea în care ai fi acceptat?

Varianta mea era una singură: când se termină lucrurile, când nu mai sunt şanse la calificare sau la finalul campaniei. Adică în momentul în care se începe un nou plan. Să pot să fac şi eu o strategie, o gândire personală. Atunci acceptam.

Mircea Sandu a spus că ţi-a propus şi acest lucru, cu Iordănescu interimar şi tu de la finalul campaniei, iar tu ai refuzat. Lumea a rămas cu percepţia că ţi-a acceptat toate condiţiile, iar tu nu ai vrut.

(n.r. - se enervează iar) Percepţia e una, dar dacă voi ascultaţi, ascultaţi ce spun eu, că totuşi mă numesc Hagi şi Hagi dacă spune că nu ia lucrurile după drum, e dreptul lui. Restul sunt scenarii, eu spun doar realitatea. Punct. „Hagi n-a mai vrut să ia o echipă de pe drum".
Ce e aşa de greu?

E greu pentru că oamenii nu înţeleg. „Mircea Sandu i-a zis că poate veni şi în toamnă, iar Hagi tot nu a fost de acord". Aşa au rămas lucrurile.

În primul rând că Mircea Sandu a spus altfel. Să fim atenţi. Era vorba de altceva. Iar eu am un respect enorm faţă de Iordănescu, nu aveam cum să accept varianta aceea. Ce e însă clar e că Mircea Sandu a dorit să vin. Dar nu era momentul. Şi el a înţeles foarte bine ce i-am spus, că dacă va veni vreodată o ofertă, când să iau lucrurile de la capăt, discut.

Deci nu excluzi să revii la naţională?

Cum să exclud? Naţionala e adevărata mea casă. Echipa la care am jucat cel mai mult. Mi-a fost greu să iau decizia asta, dar nu am gândit numai cu inima, am gândit realist, ca un antrenor.

Ţi-a părut vreun moment rău că ai refuzat? Că poate te-ai grăbit....

Eu zic că am luat o decizie bună. Îmi asum responsabilitatea pentru ea. Şi mai ascultaţi şi când vă zice Hagi câte ceva.  Că are şi el dreptul ăsta, şi l-a câştigat, şi mai are şi vârsta... Şi le zice destul de clar. Şi când eu spun un lucru, ne cam vedem peste câţiva ani şi spuneţi atunci: Hagi a zis şi ce bine a zis. Dar voi nu vreţi să-l ascultaţi pe cel pe care trebuie să-l ascultaţi.

35 de goluri a înscris Hagi la naţională, fiind golgheterul all-time al primei reprezentative.

"Clădirile de la Academie sunt ridicate, dar trebuie terminate. Acum sunt gata în proporţie de 60%. Termenul final e la anul."

"Eu zic că lucrăm bine. Dar nu pot să fac în doi ani ce au făcut alţii în 20 de ani. Îmi trebuie şi mie ceva timp."

Academia în 2010-2011

Juniori A     Locul 2
Juniori B    Locurile 5-8
Juniori C    Locurile 5-8
Juniori D    Locul 1

„Gigi a recunoscut că a greşit"

Hagi şi Becali au uitat de conflictul de la Steaua  Foto: Adevărul



Cum te mai înţelegi cu Gigi Becali? A spus că i l-ai recomandat pe Prepeliţă, că vorbiţi despre fotbal.

Da, e adevărat. Discutăm despre mai multe. Mă mai întreabă câte ceva, iar eu îi spun părerile mele.

Relaţia voastră a revenit deci într-un punct de normalitate?

Da. Când primeşti răspunsul că ai avut dreptate, când îţi spune clar că a greşit... El a recunoscut că a greşit. Şi când cineva chiar zice că a făcut o mare eroare, uşor-uşor lucrurile se mai sting.

Ţi-a cerut scuze?

Da. Am reuşit să trec peste ce s-a întâmplat atunci la Steaua. Toţi suntem oameni şi iertăm. Suntem chiar în relaţii bune acum, familiile sunt la fel.

Deci nu e exclusă o colaborare la Steaua.

Nu. Dar nu se pune problema acum, ei au început deja treaba, au un antrenor. Iar finul ştie cum gândesc eu, ce strategie am. Am mai spus-o. Că nu se poate totul dintr-o dată, îţi trebuie răbdare.

Vacanţă cu Gică Popescu

Ca în fiecare vacanţă, Hagi va fi alături de fostul său coleg, actual cumnat, Gică Popescu. „Soţia se ocupă întotdeauna cu programarea vacanţei. O să mergem o săptămână împreună cu Gică (n.r. - Gică Popescu) şi soţia lui. O să ajungem şi la Mallorca, unde au ei casa de vacanţă".

Îl învaţă pe Ianis „şutul Hagi"

image

Ianis Hagi, deja un campion la juniori, şi un tată mândru



În ce privinţe seamănă Ianis cu Gică Hagi?

Ianis e un băiat căruia îi place să joace fotbal. Atâta timp cât un copil de 12 ani a acceptat să meargă să stea la Constanţa la Academie înseamnă că ţine la fotbal. Cel mai important e că face sacrificii.

Îţi cere sfaturi, te întreabă cum să procedeze pe teren?

Normal, discutăm, vorbim... Sunt tatăl lui. Şi el e un băiat deştept şi mă întreabă.

Îl înveţi şi pe el tehnica de lovire a mingii, pe care tu ziceai că ai învăţat-o de la primul tău antrenor, Iosif Bukossy?

Bineînţeles, totul pleacă de la tehnică. Lovire, preluare, control.

Cu şcoala cum se împacă?

Bine, e un băiat responsabil. Şcoala e obligatorie. Ştie lucrul ăsta, nu ştiu cât îi place, dar ştie. Altfel, ca orice copil, e cu jocurile pe calculator, e lumea lor, dar cel mai mult timp îl alocă fotbalului.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite