Geraldo Alves, fundaş Steaua: „Cine mai e antrenor?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geraldo Alves, fundaşul portughez al Stelei
Geraldo Alves, fundaşul portughez al Stelei

Fundaşul care a reuşit să-l impresioneze şi pe Gigi Becali nu e scump la vorbă. Răspunde din prima la telefon şi abordează deschis orice temă de discuţie, de la Becali la Iancu.

De pe plajă, din Portugalia, Geraldo Alves (31 de ani) a acceptat un dialog deschis cu „Adevărul".

„Adevărul": Salut, Geri. Din România te deranjez...

Geraldo Alves: Ştiu, frate. Am eu întâi o întrebare. S-a decis cine va fi noul antrenor?

Încă nu, se vorbeşte despre un tehnician italian...

Am înţeles, sper ca cine vine să aibă linişte. E cel mai de preţ lucru în Ghencea.

Liniştea a fost principala problemă a sezonului trecut?

Categoric, nici nu-ncape îndoială. Nu a fost o organizare bună, a fost un sezon agitat rău, cu atâtea schimbări de antrenori sau la nivelul staff-ului tehnic. Nu ştiam eu prea multe despre cum stau lucrurile în România, dar nu mă aşteptam la asta. Slavă Domnului că a venit Meme Stoica, el e cel mai bun lucru care s-a întâmplat echipei în sezonul trecut. A încercat să ne ofere stabilitate, să putem să ne vedem de joc.  Mulţi dintre jucători se temeau, le era frică de faptul că ar putea pleca sau mai ştiu eu ce...

A greşit Gigi Becali schimbând atâţia tehnicieni?

Nu pot să comentez eu despre „president Gigi". El dă banii, el mă plăteşte. E drept, de multe ori decide după cum îi dictează inima. Nu zic că e neapărat greşit, dar uneori e bine să stai, să cântăreşti mai bine lucrurile înainte de a lua o decizie.

Şi tu ai avut probleme cu patronul. A vrut să te dea afară pe motiv că ai salariu prea mare...

Cunosc discuţiile astea, dar nu m-au afectat, cel mult m-au motivat. În fiecare zi am încercat să le arăt criticilor că greşesc. Eu de la bun început m-am comportat profesionist. Ştii cum e, am venit într-o ţară străină, care are, ca toate celelalte, probleme financiare, unde câştig bani buni. Până aici e corect, da. Totuşi, am semnat un contract, iar eu mi-am respectat partea mea de înţelegere.

La ce te referi?

Dinainte ca Gigi să spună despre mine ceva, eu am venit pentru a demonstra că merit banii investiţi în mine. Nu am nimic de dovedit nimănui. Cariera mea vorbeşte de la sine. Nu cred că se poate plânge vreun antrenor de mine. Am jucat accidentat o grămadă de meciuri în acest sezon, am dat 100% la fiecare meci. Despre asta vorbesc. Dar nu era nicio problemă. Dacă nu mă mai voia la echipă patronul, ne strângeam mâna bărbăteşte şi plecam. Mă bucur însă că nu e cazul şi că voi mai rămâne încă un an în Ghencea.

Cupa României a fost primul trofeu din cariera ta...

Am mai câştigat liga secundă din Portugalia, dar nu se compară cu această izbândă. N-am vrut să joc nu pentru că mă temeam de o accidentare mai gravă, ci m-am gândit să nu încurc mai rău echipa, nefiind apt 100%. Oricum am simţit o fericire uriaşă. Nu numai pentru mine, ci pentru toată echipa. M-am bucurat pentru Galamaz, a avut o perioadă mai grea, cu accidentări, şi merita aşa ceva. Şi Dică a însemnat enorm, chiar dacă n-a fost folosit tot timpul, a arătat că poate fi decisiv în momente grele.

Cât contează pentru echipă această Cupă?

Gustul victoriei a fost foarte dulce. Momente de genul acesta unifică grupul. S-a văzut şi în imagini cum toată lumea se îmbrăţişează. Nu ca o familie, că acolo e vorba de sânge, dar ca o adevărată echipă.

Ce părere ţi-ai făcut despre Olăroiu?

S-a ridicat la nivelul aşteptărilor mele. Toţi băieţii mi-au spus că el este unul dintre cei mai buni antrenori din România şi a demonstrat asta în puţinul timp pe care l-a avut la dispoziţie. În plus, ce poţi să mai spui despre un tehnician care vine să antreneze din inimă, fără contract şi fără bani?! Nu era obligat să o facă, dar a fost perfect pentru noi. E genul de om care te face să vrei să mori pe teren pentru el.

Cum se vede România la un an de când ai venit?

Îmi place, chiar mă simt excelent aici. Auzisem înainte să ajung la Steaua lucruri de genul că e foarte dificil la voi, dar eu n-am întâmpinat dificultăţi. Am încercat să devin în parte şi român, pentru că eu trebuie să mă adaptez la voi, nu invers. Eu sunt un imigrant venit să muncească în ţara voastră. Mi se pare normal să învăţ limba, obiceiuri, cultura, istoria şi tradiţia ţării care îmi asigură venitul.

"Eu vreau să le mulţumesc jucătorilor care au plecat repede de la echipă, precum Abrudan, Păcurar sau Dorel Stoica, şi tuturor antrenorilor care au încercat să ne ajute.''
Geraldo Alves fundaş Steaua

E anticluburi

Fundaşul portughez nu înţelege problema escapadelor în cluburi ale fotbaliştilor din România. „Eu nu le am cu aşa ceva. Nu merg în cluburi. Dar fiecare jucător e liber să facă ce vrea, poate să petreacă unde vrea, cât vrea. Dacă dă randament pe teren, totul e OK, dacă nu, să nu se mire că e trecut pe linie moartă şi să-şi asume responsabilitatea", ne-a explicat „Geri".

„De ce să plătească Poli pentru un om?"

Ce-ţi place aici?

Parcurile, monumentele, locurile cu multă verdeaţă şi cafenelele. Bucureştiul e chiar un oraş frumos. Sunt înnebunit după Herăstrău şi Tineretului. Oricum, mai am multe de descoperit.

Ce te deranjează la noi în ţară?

Cantonamentele. Asta în primul rând. Eu eram obişnuit să dorm la stadion în noaptea de dinaintea meciului în cel mai rău caz. De obicei, veneam chiar în dimineaţa partidei. Dar trebuie să mă obişnuiesc, nu eu fac regulile. Fiecare ţară are mentalitatea ei. Mai departe, urăsc minciunile şi bătaia de joc. Şi în presă mai sunt cazuri d-astea. Mi se pare normal să critici un jucător când greşeşte, dar nu-mi place să văd când fotbaliştii sunt luaţi la mişto. E mai normal să spui „a fost o zi proastă pentru el" decât că „a jucat ca dracu'".

Ce părere ai despre retrogradările Gloriei Bistriţa şi Timişoarei?

Cine a retrogradat? Timişoara?! De ce?

Avea datorii la stat şi la Benfica Lisabona...

O, Doamne, nu-mi vine să cred. Îmi pare rău de ambele, dar, dacă FRF a respectat legea, atunci pot să spun că apreciez iniţiativa Federaţiei voastre. Aşa trebuie să se întâmple într-o lume civilizată. E păcat însă că o echipă mare ajunge în situaţia asta. Sper să revină pe prima scenă cât mai curând, pentru că nu e normal ca un oraş să plătească pentru greşelile unei singure persoane. Să răspundă vinovatul pentru ce a făcut...

Steaua e interesată de mai mulţi jucători de pe Bega: Bourceanu, Sepsi, Goga. Ce părere ai despre ei?

Sunt foarte buni. Îmi plac toţi şi sunt bine primiţi la Steaua. Mi-aş dori să-i am colegi.

Apropo de asta, cum ai reuşit să îţi apropii colegii atât de mult?

Mă comport natural, aşa cum sunt eu şi acasă, şi în viaţa de zi cu zi, şi cu părinţii, şi cu prietenii. În viaţă mă ghidez după Biblie. Nu mint, nu mă ascund, nu mă feresc să zic „îmi pare rău", „scuze", „te rog" sau să recunosc că am greşit. Şi ajut cât pot. Vorbesc mult cu Gardoş, Galamaz, Iliev, Martinovici, Tătăruşanu... Ei sunt colegii mei din apărare şi e important să avem o relaţie bună pentru a merge treaba şi în teren.

Care au fost cei mai buni adversari din Liga I?

Deşi m-am duelat cu ei doar la antrenamente, Tănase şi Stancu mi s-au părut cei mai valoroşi. Îmi pare rău că a plecat „Motanul". Cât despre „Tase", toată lumea se aşteaptă să fie ca Hagi sau Lăcătuş. Nici măcar nu se ţine cont de ce probleme medicale a avut, dar eu zic că are nişte calităţi fantastice. De asemenea, pentru mine au fost nişte surprize plăcute Gardoş şi Tătăruşanu şi mă bucur că amândoi au ajuns la naţională.

Ţi-ar plăcea să-ţi închei cariera în România?

Vreau să mai joc la Steaua, dar, înainte să mă retrag, o să evoluez în Portugalia. Mă sună oamenii de la Gil Vicente, Pacos Ferreira, echipe la care am jucat, zilnic să mă întorc. Nu pot să n-o fac. O să joc gratis, în semn de respect şi recunoştinţă pentru că mi-au oferit şansa să ajung aşa departe.

Terapie prin înot

Accidentat pe acest final de sezon, Geraldo îşi petrece vacanţa alături de familie, în Portugalia. „Mă refac pe plajă, stând la soare, înotând şi făcând abdomene. Voi fi în cea mai bună formă la reunirea echipei, de la 15 iunie. Până atunci mă bucur de vacanţă şi de vremea bună pentru a fi gata de un nou sezon", ne-a mai spus fundaşul de 31 de ani.

Bergodi, tot în Serie B. Vine Gentile?

Deşi Cristiano Bergodi părea favorit s-o preia pe Steaua în această vară, italianul pare mai nou decis să rămână în Serie B, la Modena. „Săptămâna viitoare cred că vom ajunge la un acord de prelungire", a declarat italianul. Se pare că Bergodi nu s-a înţeles la bani cu şefii din Ghencea, care ar fi dorit ca antrenorul să renunţe la datoria de 120.000 de euro. Pe lista roş-albaştrilor se mai regăseşte numele lui Claudio Gentile (58 de ani), care a fost propus de Massimo Pedrazzini: „E adevărat că am vorbit cu Gigi Becali despre Claudio". În vederile lui Meme Stoica sunt şi alţi italieni, Davide Ballardini (46 de ani) şi Luigi De Canio (53 de ani).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite