Ghiţă din Tăşnad e patron la Bucureşti. Citeşte povestea acestuia şi vezi ce cadou i-a făcut cel mai bun prieten de ziua lui.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Copos
George Copos

George Copos împlineşte astăzi 59 de ani, iar Dinu Gheorghe, unul dintre cei mai apropiaţi oameni din anturajul lui, i-a făcut un cadou inedit: A refuzat Rapidul şi merge la Steaua!

Povestea lui Copos începe în 1953, undeva în nordul ţării.  Născut dintr-o familie de ţărani din Ghileşti, sat situat la opt kilometri de Tăşnad (Satu Mare), Ghiţă, aşa cum îi ziceau apropiaţii, a fost cel de-al şaselea fiu al familiei Copos. George, pe numele real Gheorghe, mergea cu bicicleta aproape 20 de kilometri, zilnic, până la şcoală!

Nu era un elev strălucit, dar îi mergea mintea, era harnic şi avea simţul banului, încă din copilărie: vindea cânepă şi alte mici obiecte, care îi aduceau câştiguri minore şi cheltuia foarte puţin. Nu a reuşit să promoveze din prima examenul de admitere la facultate, astfel că după ce a încheiat conturile cu liceul s-a angajat profesor suplinitor la o şcoala din Săcălăşeni.

A bifat şi armata, intrând apoi la FEFS Oradea (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), iar la finalul studiilor a fost repartizat la o şcoală din satul Cehal. Ambiţia şi dorinţa de a reuşi l-au determinat să ajungă şeful UTC, iar pe baza influenţei pe care o căpătase din această poziţie a obţinut mai târziu un post la liceul din Tăşnad. Era un profesor bun, care iubea handbalul, sport practicat în tinereţe până la nivelul Diviziei C.

În paralel, viitorul patron al Rapidului antrena şi o echipă de fete. Revoluţia l-a prins la Bucureşti, la Uniunea Asocia­ţiilor Studenţeşti, unde se ocupa de turism.

S-a apucat de afaceri în 1990, plecând la drum cu 1.000 de dolari. „Atât am avut eu, în rest am pus gaj la bancă apartamentul proprietate personală, am pus maşina, şi maşina unor vecini foarte de treabă. Aşa mi-am deschis eu prima cofetărie", povesteşte Copos, care a muncit pe brânci să prospere:

„Mă trezeam la trei dimineaţa. Eram şi patron, şi vânzător la cofetărie. Îmi amintesc că aveam un Aro nenorocit de care mă rugam să pornească iarna". Afacerile au continuat însă cu succes pentru rapidist. Televizoarele „Samsung" pe care le-a importat s-au vândut bine, iar alte investiţii, precum cele în turism, comerţ şi producţia de motoare electrice i-au îngrăşat conturile cu zeci de milioane de euro.

Aducea prăjituri la tribuna oficială

În 1992, George Copos a venit la Rapid într-un moment greu, echipa fiind mai mult la retrogradare. Mircea Pascu, preşedinte în acea perioadă, îşi aminteşte:

„În 1992, Băsescu, pe atunci ministrul Transporturilor, m-a mandatat să strâng mai mulţi oameni care să ajute clubul. Printre cei pe care i-am solicitat a fost şi George Copos. Atunci nu avea cine ştie ce posibilităţi materiale. Avea deschisă o cofetărie şi putea să vină cu nişte dulciuri şi nişte fursecuri la tribuna oficială.

Apoi, firma Samsung, la care Copos era reprezentant în România, a devenit sponsorul principal al Rapidului". Peste noapte, Copos s-a trezit şi patron în Giuleşti, preluând pe gratis un club care avea să-i aducă un capital uriaş de imagine!

Sprijinit de Primo Nebiolo

Omul-cheie, cel care l-a sprijinit pe George Copos imediat dupa Revolutie, se pare ca a fost Primo Nebiolo. Italianul, nascut in 1923 si disparut in 1999, a fost presedintele IAAF (Federatia Internationala de Atletism Amator). Nebiolo era un personaj-cheie in Comitetul Olimpic International. George Copos a intrat in legatura cu acesta la mijlocul anilor '80, cand era reprezentantul Romaniei in IUS. Nebiolo a fost presedintele IUS (International University Sports) din 1961 si fondatorul "Universiadelor". Singura competitie sportiva majora organizata de Romania in perioada comunista a fost Universiada din 1983. Ea ne-a fost atribuita de acelasi Nebiolo. In acea perioada, George Copos era sef de comisie sociala la UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania).

Atunci l-a cunoscut Copos pe unul dintre numele importante ale olimpismului modern, pentru ca apoi, fiind reprezentantul Romaniei in IUS, sa se iveasca mai multe ocazii de a se afla in preajma celui care a reinventat atletismul ca sport si ca afacere. In 1987, George Copos se afla la Seul, in Coreea de Sud, unde avea loc o editie a Universiadei, competitie care se desfasura din doi in doi ani. Acolo, actualul vicepremier si-a facut mai multe relatii din mediul de afaceri sud-coreean, relatii pe care le-a exploatat cu succes dupa evenimentele din ‘89, când a început importul de televizore Samsung.

Prieten cu Vamă de peste 20 de ani

Prietenia lui George Copos cu Dinu Gheorghe datează din anii 1990, când patronul Rapidului importa televizoare din Coreea de Sud, iar Dinu Gheorghe îi înlesnea comerţul la vamă. "Lipeala" i-a fost făcută însă de Cristiana Copos, care luase un aparat de făcut îngheţată prin intermediul lui „Vamă". Drept mulţumire, ea i-a spus că poate trece oricând pe la cofetărie să ia îngheţată gratis, iar prima dată cînd „Vamă" a făcut acest lucru a dat la tejghea de George Copos. Care, evident, l-a pus să plătească îngheţata.

Prietenia lor s-a "cimentat" apoi şi prin intermediul familiei Geoană, apropiată ambilor. Geoană i-a sugerat de altfel lui Copos să-l pună pe Vamă preşedinte la Rapid în 1997, fapt agreat atunci şi de Mircea Lucescu. Indiferent că a fost sau nu, oficial, preşedinte la Rapid, el a condus din umbră clubul, fiind omul cu cea mai mare influenţă în relaţiile cu George Copos. Vamă a numit antrenori, a făcut transferuri şi de câteva ori a adus bani de acasă pentru a scoate clubul din impas.

Cercetat în câteva dosare

George Copos a încasat milioane de euro de pe urma Loteriei Naţionale, prin vânzarea unor imobile sau acordarea de spaţiu publicitar pe stadionul Giuleşti. La 6 iunie 2006, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, iar Copos a demisionat din funcţia de vicepremier, pe care o primise cu câteva luni înainte. Acum este cercetat în Dosarul transferurilor, pentru nereguli financiare la trecerea lui Cristi Dulca, de la rapid la Pohang Steleers. Sentinţa s-a amânat pentru 3 aprilie.

"Ma consider un om masurat, nu zgârcit. Faptul ca am masura in ceea ce fac nu cred ca trebuie considerat a fi zgarcenie. Eu, daca am un profit anul acesta de 10 milioane de euro, ma gandesc cum sa fac investitii de 30 de milioane anul urmator"

George Copos, patron Rapid

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite