Ganea, dom’ profesor din Liga a III-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ganezul“ şi-a început meseria de antrenor principal de la cel mai mic nivel. Pentru că nu i-a plăcut munca de birou şi pentru că vrea să ajungă un tehnician bun, Ionel a acceptat să fie „principal“ la Dinamo II. Ionel Ganea este modelul ideal de combativitate, determinare, eficienţă şi valoare pentru puştii de la echipa secundă a roş-albilor.

Fotbalul românesc a pierdut un „vârf" charismatic pe teren şi în afara lui, dar este pe cale să câştige un „principal" cu o autoritate cel puţin la fel de mare. După o scurtă perioadă, de şase luni, în care a fost „secundul" lui Ţălnar la echipa mare a lui Dinamo, Ionel Ganea (37 de ani) a crescut în grad, dar a scăzut în nivel. Momentan.

„Ganezul" a preluat „hăţurile" la formaţia secundă a „câinilor", proaspăt retrogradată în Liga a III-a. Ar fi putut să se întoarcă la munca de birou, pentru că era familiarizat deja cu activitatea de manager sportiv, dar a vrut să rămână în „iarbă". Ştie că trebuie să treacă prin toate „chinurile" meseriei pentru a avea satisfacţii, pe viitor. Când îl vezi pe Ganea alături de puştii lui, inevitabil faci comparaţia cu temperamentul, ca jucător, al celui care a înscris 19 goluri în 45 de selecţii la naţionala României.

Nimic nu aminteşte de „omul-spaimă" pentru adversari. Stă calm în spatele porţii, oferă indicaţii, iar când are ceva de spus opreşte jocul, strânge fotbaliştii în jurul lui şi le explică unde au greşit. Până să înceapă meciurile oficiale ale lui Dinamo II, edificatoare dacă „Ganezul" a desluşit tainele meseriei sau nu, principala calitate a antrenorului nou-intrat în breaslă pare a fi răbdarea. Conducerea clubului nu i-a cerut să „rupă norii" din primul an, ci să promoveze tineri pentru prima echipă.

Printre copiii „tătucului" Ganea, se amestecă şi jucători de la echipa antrenată de Andone.  Glumeşte cu ei, e mult mai destins în preajma lor, parcă e mai permisiv. Cu cei mici însă ştie când să scoată mierea şi biciul. Are porecle pentru ei, dar îi strigă pe numele de familie atunci când greşesc.

În acte, este trecut ca manager sportiv

La iarnă însă dom' profesor va lua loc în bancă: trebuie să meargă la cursurile de antrenor ale lui Mircea Rădulescu, pentru că nu are Licenţa PRO de antrenor. Deocamdată, se laudă cu Licenţa A, care-i permite să fie doar „secund" în prima ligă şi „principal" la celelalte niveluri.

Chiar dacă Florin Prunea are toate atribuţiile unui manager sportiv şi chiar îndeplineşte sarcinile postului, în organigrama clubului, titularul acestei funcţii este nimeni altul decât Ionel Ganea. Cum s-a ajuns în această situaţie? În momentul revenirii la Dinamo, fostul atacant a fost angajat ca manager sportiv, cooptarea lui Prunea în staff producându-se ulterior.

După ce Andone a venit pe banca tehnică, Ganea a fost trimis la echipa secundă, dar în acte figura şi figurează tot ca manager. Prunea a preluat atribuţiile, dar în orice moment „Ganezul" îşi poate cere drepturile.

Îl antrenează pe Dănciulescu

La Timişoara, incidentul cu asistentul Mudura i-a dăunat



Actualul tehnician al echipei secunde a "câinilor" are în lot şi un jucător cu nume celebru: Dănciulescu. Puştiul e în lotul lui Dinamo II şi este campion naţional la juniori B. Totuşi, portarul Robert Dănciulescu este doar rezervă, titularul fiind Manyur, aflat şi pe lista B pentru Liga Europa. Goalkeeperul speră ca în tricoul alb-roşu să obţină aceleaşi performanţe ca celebrul său tiz, Ionel Dănciulescu.

Vrea să ducă Dinamo în Liga Campionilor

Ionel Ganea urmează cariera de antrenor cu un scop precis: vrea să pregătească o echipă din Liga I după care să fie pe banca tehnică a roş-albilor. Motivul? Vrea să-i îndeplinească visul cel mai arzător al preşedintelui executiv al "câinilor", Cristi Borcea, acela de a o califica pe Dinamo în Champions League. Deocamdata învaţă meserie de la fostele glorii roş-albe, dar speră ca în câţiva ani să-şi poată îndeplini visul. "Când ajunge Dinamo în Liga Campionilor? Cine ştie, poate cu mine antrenor", a spus Ganea.

Şi-a îndrumat copiii către sport

image

Ioana, Dana, Ionel şi George Ganea, o familie împlinită  



Fostul atacant se ocupă intens de educaţia celor doi copii ai săi pe care i-a îndrumat să practice un sport de performanţă.

Fiica sa, Ioana (13 ani), face echitaţie şi are rezultate foarte bune: anul trecut, alături de lotul României a participat la Balcaniada din Grecia, unde a obţinut locul trei pe echipe şi şase la general. Apoi, băiatul, George (10 ani), calcă pe urmele tatălui practicând fotbalul. Ganea junior este atacant şi după o perioadă petrecută la LPS Banat acum este la o grupă de copii ai clubului din „Ştefan cel Mare". 

A investit în imobiliare

Ionel Ganea mai are trei fraţi, el fiind cel mai mare. Ceilalţi, Marius-Constantin s-a stabilit în Spania, Cosmin-Cornel se află aproape de „Ganez" pentru că locuieşte în Bucureşti, în timp ce mezinul familiei, Dorel, a rămas în localitatea natală, Făgăraş. Toţi fraţii au avut tangenţă cu fotbalul, dar niciunul nu a ajuns la nivelul fostului dinamovist.

„Ganezul" a fost un jucător cumpătat şi banii pe care i-a câştigat din fotbal i-a investit în proprietăţi. În trecut, a declarat că a preferat tranzacţiile imobiliare pentru că n-ar fi avut timp să se ocupe propriu-zis de o afacere, iar sumele care-i intră în cont din chirii sunt mulţumitoare. Mare parte din avere a obţinut-o în cei şapte ani în care a evoluat în străinătate. La revenirea în ţară a cumpărat mai multe imobile: două vile în Pipera, una în satul Gura Văii, de lângă Făgăraş, plus mai multe terenuri. Îi mai plac maşinile puternice: a avut un Porsche 911 Carrera 4 S, apoi un Audi Q7, iar acum conduce o Honda.

Ionel Ganea: „Fac din nou ce-mi place"

image

Perioada de la Stuttgart, una dintre cele mai bune din carieră



„Adevărul": Cum te simţi în postura de antrenor principal?

Ganea: Simt că am revenit la ceea ce îmi place. Dacă nu agream o meserie, nu eram nebun să mă bag acolo. E mai bine decât la birou. Îmi face plăcere să antrenez.

Din prima ligă ai ajuns în al treilea eşalon. O vezi ca pe o retrogradare?

Deloc. Chiar cred că e un pas înainte să antrenez aceşti copii. Aici sunt „principal". Vreau să încep munca de jos.

Eşti la fel de dur ca pe vremea în care erai jucător?

Nu sunt dur cu jucătorii mei, vreau să-i fac să înţeleagă unde au greşit, le explic pe îndelete.

Tu ai fost atacant, eşti mai exigent cu jucătorii de pe acest post?

Nu, nu pot face diferenţieri, eu sunt antrenorul tuturor jucătorilor de la Dinamo II.

Dar ce le spui atacanţilor, ce trebuie să facă?(În acest moment, Ganea se întrerupe din interviu şi-l întreabă pe Vranjkovici, care s-a antrenat sub comanda lui, despre tainele meseriei de „vârf")

Ganea: Vranjkovici, ia zi, ce trebuie să facă atacantul?

Vranjkovici: Să dea gol, 1-0, şi la revedere.

Ganea: Bravo, ştii, ai văzut? S-o bage în aţe.

„Adevărul": Care este obiectivul tău?

Ganea: Să promovez tineri pentru prima echipă.

Cum te strigă jucătorii?

Dom' profesor, aşa e cel mai bine.

Eşti un antrenor modern, îi laşi pe jucători cu laptopuri şi telefoane mobile în cantonament?

Da, au voie cu laptopul, de ce nu? Dar totul în limita bunului-simţ. Jucătorii mei ştiu singuri când trebuie să se culce, nu le dau eu stingerea. Limita şi-o impun ei.

" Nu sunt dur cu jucătorii mei, vreau să-i fac să înţeleagă unde au greşit, le explic pe îndelete. "
Ionel Ganea
antrenor Dinamo II

image

Ionel Ganea

Născut: 10.08.1973 (Făgăraş, BV)
Post: atacant
Debut în Liga I: 20.08.1994, Ceahlăul - FC Braşov 3-1

Echipe la care a evoluat în Liga I: FC Braşov (1994 - '96), Univ. Craiova (1996 - '98), Gloria Bistriţa (1998 - '99), Rapid (1999 şi 2007), Dinamo (2006 - '07), FC Timişoara (2007 - '08)

Meciuri / goluri în Liga I: 183 / 73

Echipe la care a evoluat în străinătate: VfB Stuttgart (1999 - '03), Bursaspor (2003 - '04), Wolverhampton (2004 - '06)

Meciuri / goluri în străinătate: 156 / 46

Debut la echipa naţională: 03.03.1999, România - Estonia 2-0

Selecţii / goluri: 45/19

A cucerit un titlu cu Rapid şi a ieşit golgheter al Diviziei A în sezonul 1998 - '99.

A jucat la turneul final al Campionatului European din 2000.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite