Gabi Balint : „Vreau să naturalizez români!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balint va lucra cu un staff format numai din moldoveni
Balint va lucra cu un staff format numai din moldoveni

Selecţionerul a demarat deja tratativele pentru aducerea lui Florescu, un mijlocaş cu referinţe bune la Chişinău. Balint (47 de ani) şi-ar dori ca în viitoarele preliminarii, pentru Euro 2012, să cadă în aceeaşi grupă cu România şi cu Spania.

Citiţi şi:

Balint vrea să cadă cu România în preliminariile Europenelor

Balint: "Am vrut să antrenez din nou şi sunt sigur că Moldova are potenţial"

„Adevărul": Felicitări, Gabi! Te aşteptai să devii selecţioner?

Gabi Balint: Tratativele cu cei de la Federaţia Moldoveană de Fotbal au început imediat după Revelion. După mai multe discuţii telefonice, marţi am ajuns la Chişinău şi după o zi am semnat contractul. Mă onorează să fiu selecţionar al Moldovei. De fapt, funcţia de selecţioner al unei ţări îţi conferă un sentiment greu de descris în cuvinte.

Surprinde mutarea, mai ales că tu în ultima vreme ai stat mai mult prin studiorile tv.

Corect, dar a contat trecutul meu acolo, faptul că am câştigat un titlul, dar şi Cupa Moldovei cu Şerif Tiraspol. Dup demiterea fostului selecţioner Igor Dobrovolschi, şefii federaţiei de la Chişinău au vrut un tehnician român iar eu am fost primul pe listă.

Vei avea vreun obiectiv?

Aş fi ipocrit să spun că Moldova se poate bate acum pentru un loc la vreun turneu final, dar nici de ultimul loc nu este. Sunt sigur că această naţională poate mai mult şi de aceea vreau să contribui la revitalizarea fotbalului moldovean.

Te gândeşti deja la preliminarii? Ce adversari ai prefera?

Mi-ar plăcea să picăm în aceeaşi grupă cu România, dar şi cu Spania. Vă daţi seama ce meci ar fi contra tricolorilor.

Vorbeai de potenţialul naţionalei Moldovei. Sunt jucători care te pot ajuta sau te gândeşti la alte soluţii?

Aş vrea să mă pot baza pe fotbaliştii moldoveni care evoluează în Rusia, dar să vedem dacaă se poate pentru că mereu au fost ceva probleme la nivel de federaţii. Apoi, vreau să naturalizez români. Sunt jucători buni, cum este George Florescu (n.r. - 25 de ani, mijlocaş, joacă acum în Danemarca, la FC Midtjylland), care a evoluat pentru Şerif Tiraspol şi care are referinţe bune la Chişinău, mai ales că este foarte greu pentru el să între în vederile federaţiei de la Bucureşti. Şi ar mai fi şi alţi români pe listă.

Te muţi la Chişinău?

Nu, cartierul general la Bucureşti va fi. Acolo mă voi duce doar când vor fi acţiuni, în rest voi colabora permanent cu staff-ul meu.

Mai slabi decât Luxemburg!

În preliminariile pentru Cupa Mondială din Africa de Sud, Moldova a făcut parte din grupa câştigată de Elveţia. Vecinii noştri au reuşit contraperformanţa de a termina pe ultimul loc, cu trei puncte.

Fără nicio victorie, moldovenii au fost depăşiţi inclusiv de naţionala Luxemburgului, cu care au încheiat de două ori la egalitate (0-0). În schimb, la Chişinău, Moldova a fost egala Greciei (1-1), formaţie calificată la Mondial. Ultimul clasament FIFA plasează naţionala de peste Prut pe locul 94, cea mai bună clasare a moldovenilor fiind în aprilie 2008 (locul 37).

Va colabora cu Dan Petrescu

Majoritatea stranierilor Moldovei evoluează în Rusia, inclusiv experimentaţii Catinsus (Tom Tomsk) şi Epureanu (FC Moscova). De asemenea, Kuban Krasnodar, echipa lui Dan Petrescu, i-a transferat în această iarnă pe internaţionalii Namaşco şi Golovatenco.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite