Fotbalul a murit în Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atât arena „Electroputere“, pe care joacă CS Apă, cât şi stadionul „Ion Oblemenco“ au rămas în paragină
Atât arena „Electroputere“, pe care joacă CS Apă, cât şi stadionul „Ion Oblemenco“ au rămas în paragină

Ultima echipă din primele trei eşaloane care mai reprezintă capitala Olteniei, CS Apă Craiova, este la un pas de desfiinţare, după ce a rămas fără cei mai buni jucători.

Anul 2011 a fost unul negru pentru fotbalul craiovean. Simbolul fotbalistic al întregii Oltenii, Universitatea Craiova, a fost dezafiliată de către Federaţia Română de Fotbal, iar reprezentanta Craiovei din eşalonul secund, Gaz Metan CFR Craiova, s-a mutat la Turnu Severin, iar astăzi joacă în Liga I, sub numele de CS Severin.

În această vară, Federaţia a acordat Craiovei un loc în eşalonul secund, pentru a le mai îndulci amarul oltenilor, dar până la urmă singura reprezentantă a Băniei din primele trei eşaloane a rămas o nou-promovată în Liga a III-a, CS Apă Craiova.

Cum s-a ajuns la această situaţie?  Fostul primar al oraşului, Antonie Solomon, discutase deja cu mai mulţi foşti componenţi ai „Craiovei Maxima", printre care Sorin Cîrţu şi Rodion Cămătaru, cărora le promisese că va susţine echipa pe care aceştia urmau să o înfiinţeze. Aceasta ar fi urmat să ocupe locul de Liga a II-a oferit de către Mircea Sandu, urmând să se bată chiar din primul an la promovare. Planul a căzut, întrucât Solomon a pierdut alegerile, iar noul primar, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că ea nu susţine decât echipa Universitatea Craiova, deţinută încă de către Adrian Mititelu.

Mititelu n-a vrut să înscrie echipa în campionat

Deşi Curtea de Apel Bucureşti a decis că „Ştiinţa" trebuie reprimită în Liga a II-a, iar FRF a anunţat că va pune în practică această decizie, Mititelu n-a înscris echipa în campionat. „Nu mă mulţumeşte că am fost primiţi în «B». Cei care ne-au exclus să ne dea jucătorii pe care i-am pierdut în momentul dezafilierii. Îmi pare rău, dar nu mă înscriu în campionat până nu primesc jucătorii sau despăgubiri de 250 de milioane de euro", a declarat Mititelu.

Lia Olguţa Vasilescu nu s-a arătat impresionată nici de faptul că a fost vizitată de 25 de jucători, printre care şi consacraţii Ionuţ Stancu, Mădălin Murgan, Alin Vigariu sau Robert Ghindeanu, care şi-au arătat disponibilitatea de a juca gratis pentru Universitatea Craiova, cu condiţia ca echipa să fie înscrisă în campionat. 

Un alt fost component al Universităţii Craiova, Cătălin Crăciunescu, a încercat să preia la rându-i locul oferit de FRF în Liga a II-a, printr-o echipă pe care urma să o înfiinţeze, Viitorul Craiova, dar a fost refuzat de FRF, pe motiv că n-ar avea susţinerea autorităţilor locale.

Apă Craiova... pe apa sâmbetei

Nici la CS Apă Craiova, ultima echipa din acest oraş, situaţia nu e roz. După ce au fost la un pas să mute echipa la Balş, în judeţul Olt, conducătorii clubului au început totuşi sezonul pe stadionul „Extensiv". Avându-l pe Victor Naicu (39 de ani) pe banca tehnică şi pe fostul internaţional Florin Şoavă (34 de ani) în teren, craiovenii n-au reuşit mare brânză în campionat, fiind pe ultimul loc după patru etape în care au înregistrat tot atâtea înfrângeri. Mai mult, Naicu a plecat la FC Podari după prima etapă, iar Şoavă, care a îndeplinit apoi funcţia de antrenor-jucător, a părăsit şi el echipa săptămâna trecută.

„Sunt supărat, pentru că am pus suflet. Tot ce vreau să spun este că mă bucur că am fost prezent în vară, când echipa avea nevoie de unul ca mine ca de aer şi că am participat şi eu, cum am putut, la primii paşi în Liga a III-a. De răzgândit nici nu-mi trece prin cap. Eu văd altfel fotbalul, vin de la un alt nivel şi e normal să nu-mi placă să stau în mocirlă", a spus Şoavă.

„Florin a adus câţiva băieţi pe care el urma să-i plătească, a promis prime de joc, a cumpărat mingi, un rând de echipament şi multe alte chestii. A renunţat la un salariu în Rusia de 120.000 de euro pe an ca să rămână la Apă şi să pună umărul la renaşterea fotbalului craiovean. Şi cu ce s-a ales? Când a zis să-l treacă şi în acte manager a fost refuzat, deşi aşa ne-am înţeles", s-a plâns şi fostul secund Dragoş Bon.

Preşedintele clubului este şi antrenor

De atunci, de destinele echipei se ocupă chiar preşedintele Dorel Grigore: „Noi nu i-am putut satisface pretenţiile lui Şoavă. Încercăm să rezistăm cum putem, să facem rost de bani de la diverşi sponsori, fiindcă nu mai mizăm de ceva timp pe susţinerea Companiei de Apă Oltenia SA. Nu ştiu cât vom mai putea face
faţă însă...".

"Universitatea a mai murit de câteva ori. După 1982, au dispărut rapid toţi cei care jucaseră semifinala Cupei UEFA. Apoi, au omorât-o Gigi Neţoiu şi cu Dinel Staicu...''
Ilie Balaci fost jucător şi antrenor Universitatea Craiova

"Mititelu are o mare parte din vină pentru situaţia Universităţii. Şi neimplicarea autorităţilor locale a fost o greşeală.'
Sorin Cîrţu fost jucător şi antrenor Universitatea Craiova

"Mitică Dragomir şi Mircea Sandu vor ajunge în puşcărie pentru ceea ce mi-au făcut.''
Adrian Mititelu patron Universitatea Craiova

La Timişoara există trei Politehnici!

Spre deosebire de Craiova, unde Universitatea rămâne unică, chiar dacă nu mai activează în nicio competiţie, în Banat există câte-o Politehnică pentru fiecare. La câteva luni distanţă de când a recuperat palmaresul de la Claudio Zambon, Marian Iancu a decis să-şi retragă finanţarea de la Politehnica Timişoara, după ce echipa nu a primit licenţa pentru Liga I, pentru a doua oară consecutiv, din cauza datoriilor.

Iancu a dorit să le predea echipa autorităţilor locale, dar noul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a preferat să preia o altă echipă, nou-promovata din Liga a II-a, ACS Recaş, pe care a transformat-o în ACS Poli Timişoara. Această echipă are drept de promovare în Liga I, dar nu deţine însă şi palmaresul adevăratei Politehnica, care a rămas la Iancu. Suporterii n-au fost însă de acord cu această mutare, aşa că s-au hotărât să-şi înfiinţeze propria echipă, ASU Politehnica. Aceasta s-a înscris în Liga a V-a, iar fanii au convins şi două foste mari glorii ale fotbalului bănăţean, Iosif Rotariu (foto, 50 de ani) şi Sorin Vlaicu (47 de ani) să joace pentru ASU Poli. Fanii se mândresc cu faptul că, recent, fanii Borussiei Mönchengladbach şi-au exprimat susţinerea faţă de ei la meciul de campionat cu FC Nürnberg. „Spiritul Politehnicii e în Liga a V-a", au scris nemţii pe un banner.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite