Florin Halagian, director tehnic Gloria Bistriţa : „Vreau să ating meciul 1.000 ca antrenor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenit pe bancă la 72 de ani, decanul de vârstă al tehnicienilor din Liga I a bifat o victorie-surpriză la Braşov şi a anunţat că are planuri importante pentru viitor. Halagian e cel mai longeviv în topul antrenorilor din România şi spune că se simte mai în vână decât mulţi dintre omologii săi mai tineri de la alte echipe.

„Adevărul": Ce anume v-a convins să reveniţi la Gloria Bistriţa? În sezonul trecut aţi renunţat la echipă motivând că este prea mare distanţa faţă de casă...

Florin Halagian: Dom'le, prietenia de-o viaţă cu Jean Pădureanu m-a convins să fac pasul ăsta! Prietenia noastră a învins toate barierele. Jean a tot insistat să-i mai dau o mână de ajutor la Bistriţa, aşa că n-am mai putut să-l refuz. Oricum, sincer să fiu, mă şi plictisisem să stau pe margine, mai ales că şi nepoţelele mele s-au făcut mari.

Până vineri eraţi observator de joc în Liga I.

Da, „Corleone" (n.r. - Dumitru Dragomir) m-a simţit că nu pot sta departe de fenomen şi m-a băgat în corpul de observatori. Îmi plăcea să stau pe teren, între băncile de rezerve, să-i ascult pe antrenori...

Cum v-aţi simţit din nou pe banca tehnică, la 72 de ani împliniţi?

(Râde) Foarte tânăr! Să ştii că nu e niciodată bine să judeci un om după vârsta din buletin. Antrenoratul nu e doar o meserie pentru mine, e şi o mare pasiune. De ce aş fi eu mai puţin bun decât ăştia tineri? Nu-mi scapă nimic din ce e nou şi sunt la curent cu toate.

Ce obiectiv v-aţi impus?

Eu cred că un loc pe undeva pe la mijlocul clasamentului ar mulţumi toată lumea.

Bănuiesc că aveţi de gând să rămâneţi la Gloria şi în sezonul următor...

Intenţionez să rămân în circuit atât timp cât mă va ţine conducerea Gloriei şi cât voi fi sănătos. Evident, ne dorim ca în sezonul viitor să obţinem o performanţă mai bună, exemplul Oţelului ne motivează pe toţi. Prestaţia gălăţenilor e extraordinară, chiar dacă în final nu vor reuşi să câştige campionatul.

Vă gândiţi să atingeţi meciul 1.000 ca antrenor în prima divizie?

Cum adică? Păi, n-am deja 1.000 de meciuri?! Cred că nu te-ai uitat bine...

Statisticile spun că aveţi 924 de meciuri până acum...

Aha, deci tot p-acolo. Păi, dacă mă ţine Dumnezeu sănătos, atunci cred că pot prinde 1.000 de meciuri fără probleme!

Aţi rămas aceaşi „mână de fier" din trecut? Se spunea că îi mai alergaţi pe jucători în vestiar...

Sunt acelaşi om, chiar dacă au mai trecut anii. Metodele mele rămân aceleaşi, doar n-o să mă schimb la 72 de ani!

Vă mai amintiţi momentul când aţi intrat prima oară în vestiar, ca antrenor, în 1971? Niciun jucător în activitate nu era născut atunci...

Cum să nu! O parte dintre băieţii de la FC Argeş îmi fuseseră colegi şi mă respectau, iar ceilalţi au avut apoi ocazia să mă cunoască. Am fost dintotdeauna un antrenor sever, dar şi foarte corect!

Când a apărut celebra expresie „Focu' la ei"?

Nici nu mai ştiu. Pe-asta am inventat-o pentru a le transmite băieţilor că mingea e bine să fie în jumătatea adversarului, chiar dacă avem sau nu posesia.

Revenirea dumneavoastră în circuit l-a detronat pe Viorel Hizo din fotoliul de lider în clasamentul celor mai experimentaţi antrenori...

(Râde) Viorel mai are mulţi ani de antrenorat în faţă. E plin de vitalitate, dar şi un bun profesionist.

Dintre marii antrenori din Europa, cine vă place?

Alex Ferguson, fără discuţie, dar să ştii că-l admir şi pe Pep Guardiola. Am fost la multe meciuri ale Barçei, pentru că am pe cineva în oraş şi mă duceam destul de des pe acolo.

E adevărat că sunteţi încă un nostalgic al comunismului?

Da, dom'le, aşa este. Eu eram mai fericit pe vremea lui Ceauşescu. Păi ce sistem politic îţi mai oferă acum cele trei lucruri esenţiale pentru viaţă: cartea, locuinţa şi serviciul?!

129 de ani au împreună cei doi tehnicieni ai Gloriei, Florin Halagian (72) şi Nae Manea (57).

Şepcile lui Hala

În anii '80, Halagian avea o şepcuţă croşetată de mână

image

Celebra şapcă „Chicago Bulls", la sfârşitul anilor '90

image

La Braşov, Florin Halagian a luat loc pe banca tehnică a Gloriei, alături de Nae Manea, însă „Armeanului" i-a lipsit... celebra şapcă norocoasă cu Chicago Bulls. „E adevărat, am avut o altă şapcă la meciul ăsta. Am şi una nou-nouţă cu Chicago Bulls, din piele, dar am uitat-o acasă. O s-o port începând din etapa următoare. Pe-aia autentică nu mă mai lasă nevastă-mea să o iau, e prea ponosită. O s-o mai vedeţi la înmormântarea mea... O pun pe coşciug", a glumit Halagian. „Am mereu vreo trei şepci la mine.

Cine mă aprovizionează? Fata mea mi le cumpără, lucrează la TAROM şi vă daţi seama că a călătorit mult la viaţa ei. Şapca autentică cu Chicago Bulls am primit-o cadou prin 1999, mi-o adusese din Statele Unite", a mai povestit venerabilul tehnician. În urmă cu un deceniu, pe când Halagian era antrenor la FC Argeş, şapca sa norocoasă a provocat chiar un imens scandal. Magazionerul clubului, căruia antrenorul îi dăduse „talismanul" în grijă, a făcut la un moment dat un om de zăpadă, căruia i-a pus pe cap şapca cu Chicago Bulls, toată operaţiunea fiind şi fotografiată de un ziarist local. „M-ai trădat, m-ai vândut... Ţi-ai bătut joc de şapca mea. Nu ţi-am zis să n-o dai la nimeni?!", a exclamat a doua zi „Armeanul", negru de supărare.

Lider detaşat în clasamentul all-time

În cei 40 de ani de antrenorat, Florin Halagian a strâns 924 de partide în prima ligă din România, cu 375 mai mult decât ocupantul locului secund din acest top. În aceste condiţii, este aproape imposibil ca „Armeanul" să fie detronat vreodată de pe primul loc, mai ales că el continuă să bifeze prezenţe pe banca tehnică.

Cel mai longevivi antrenori din Liga I:
- Florin Halagian* - 924
- Ilie Oană - 549
- Nicolae Dumitru „Nicuşor" - 546
- Ion V. Ionescu (foto) - 474
- Valentin Stănescu - 461
- Viorel Hizo*  - 451
- Sorin Cîrţu* - 440
- Constantin Cârstea - 430
- Gheorghe Constantin - 428
- Angelo Niculescu - 417
*antrenori în activitate.

Pădureanu şi Halagian l-au convins pe Manea să nu plece

Tehnicianul Nae Manea a explicat culisele rămânerii sale ca antrenor principal al Gloriei. „Iniţial, am vrut să renunţ. Vineri seară, chiar mă pregăteam de plecare, dar am vorbit apoi cu Halagian, care este un om cu multă experienţă. El şi echipa m-au convins că este mai bine să rămân. Pot spune că nu-mi pare rău că am luat această decizie", a spus Manea care, sâmbătă seară, a luat loc pe bancă, lângă „Armeanul", la Braşov. „Rămânerea lui Nae Manea ca antrenor principal a fost iniţiativa directorului tehnic Florin Halagian", a confirmat şi preşedintele ardelenilor, Jean Pădureanu (foto).

L-a antrenat pe Dobrin şi a luat trei titluri

Nicolae Dobrin a câştigat două titluri la FC Argeş

image

Florin Halagian şi-a început cariera de antrenor în primul eşalon în 1971, la FC Argeş, după ce activase anterior, timp de un an, la echipa de tineret a grupării din Trivale. Contrar tuturor previziunilor, „Armeanul" a reuşit să cucerească titlul de campion chiar din primul sezon, recidivând apoi în 1979. De fiecare dată, a beneficiat din plin de geniul lui Nicolae Dobrin, vedeta de necontestat a Piteştiului. De numele lui Halagian se leagă şi formarea marii echipe a Stelei din 1986. „După finala de la Sevilla, nu m-a sunat nimeni de la Steaua să-mi zică şi mie o vorbă bună. Dar eu ştiu că o parte din acea victorie îmi aparţine şi mie", spune „Armeanul".

După 1989, Halagian a reuşit să-şi treacă în palmares şi cel de-al treilea titlu de campion al României, cu Dinamo, echipă pe care a pregătit-o alături de olandezul Rinus Israel. Un episod amuzant din cariera lui Halagian s-a petrecut în 1999, când tehnicianul se afla pe banca celor de la FCM Bacău. „Ajunsesem în Cupa UEFA Intertoto, iar sorţii ne hărăziseră un adversar din Armenia, Ararat Erevan. Toată lumea era uimită că pe preşedintele clubului îl chema Chivorchian, iar pe antrenor Halagian. Au crezut că suntem echipa comunităţii armene din România", a povestit, ulterior, tehnicianul.

Powell a antrenat până la aproape 94 de ani!

Cel mai bătrân tehnician de fotbal din lume a fost, până în aprilie 2010, fostul internaţional galez Ivor Powell, născut la 5 iulie 1916! Powell şi-a început cariera pe bancă în 1951, ca antrenor-jucător la Port Vale, iar ulterior a mai trecut şi pe la cluburi ca Bradford City, Bath City sau PAOK Salonic. În ultimii ani, Powell era managerul formaţiei Bath FC, în Conference South Division (liga a şasea).

Florin Halagian

- Data şi locul naşterii: 7 martie 1939, Bucureşti.
- Cariera de jucător: Dinamo Bucureşti, Progresul Bucureşti, Dinamo Obor, Dinamo Piteşti, Petrolul Ploieşti, FC Baia Mare, Sportul Studenţesc, Vagonul Arad
- Cariera de antrenor: FC Argeş Piteşti, FC Baia Mare, FC Olt Scorniceşti, Steaua, Universitatea Craiova, Victoria Bucureşti, Dinamo, Inter Sibiu, FC Naţional, FCM Bacău, FC Braşov, Ceahlăul Piatra Neamţ, Gloria Bistriţa

Palmares:
- Trei titluri de campion (1972, 1979 - FC Argeş, 1992 - Dinamo)
- Sferturile de finală ale Cupei UEFA cu Victoria Bucureşti (1989) 
- În 1979 a fost coordonator al naţionalei olimpice
- În 2008 a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul Sportiv", pentru întreaga activitate

Alţi antrenori bătrâni din Europa

Nume                          Vârstă           Echipă
Giovanni Trapattoni    72               Irlanda
Sir Alex Ferguson       70               Manchester United
Valeri Nepomniachi   67               Tom Tomsk
Jupp Heynckes           66               Bayer Leverkusen
Mircea Lucescu          66               Şahtior Doneţk
Edoardo Reja             66               Lazio Roma
Guus Hiddink             65               Turcia
Harry Redknapp        64               Tottenham Hotspur
Gérard Houllier          64               Aston Villa
Roy Hodgson             64               West Bromwich

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite