Florentin Petre, fost fotbalist: „Pentru jucătorii de acum contează banii, nu derby-ul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florentin Petre
Florentin Petre

Fosta glorie a roş-albilor spune că mulţi dintre fotbaliştii din noua generaţie nu ştiu ce înseamnă cu adevărat un meci Dinamo – Steaua.

După o carieră de 18 ani în alb şi roşu, Florentin Petre va reveni în „Ştefan cel Mare" la 1 ianuarie 2012. Ajuns la 35 de ani, „Piticul", cum îl alintă suporterii, nu va mai îmbrăca tricoul „câinilor".  În schimb, va fi PR (n.r. - Public Relations), adică va reprezenta imaginea clubului. Nu va avea însă un birou, pentru că nu-i place să stea pe scaun după ce ani de zile a alergat pe terenul de fotbal.

„Adevărul": Ce atribuţii vei avea la Dinamo începând cu 1 ianuarie?

Florentin Petre: Voi participa la emisiunile TV unde se va discuta despre Dinamo şi la toate evenimentele  de promovare a imaginii clubului. Pot reprezenta echipa şi atunci când concurez în campionatul de raliuri. Mai mult, voi colabora cu Liviu Ciobotariu şi cu Ion Moldovan. Vrem ca în fiecare an să promovăm câte trei, patru tineri la prima echipă. E un proiect interesant cum nu mai există în Liga I.

Ştiu că urmezi o carieră în automobilism. Dacă se va suprapune o cursă cu lansarea unui produs marca Dinamo, ce vei face?

Voi discuta cu domnul Badea şi vom face programul în aşa fel încât să pot participa la ambele acţiuni.

O să stai la birou sau o să te implici mai mult la echipă?

Deocamdată n-am semnat actele, dar atunci când o voi face aş vrea să fiu mai mult pe lângă echipă, pe lângă jucători. Simt că pot ajuta mai mult aşa, decât din spatele unui birou în care oricum nu aş rezista să stau mai mult de două, trei ore pe zi. Aşa am fost învăţat.

Cum vezi derby-ul cu Steaua?

Un meci dificil, dar pe care Dinamo îl poate câştiga. Jucătorii de la Dinamo fără experienţă în astfel de partide ar trebui să se unească în jurul lui Marius Niculae, Dănciulescu şi Cătălin Munteanu, pentru a înţelege cum se abordează partida. Din fericire, la Dinamo sunt 7-8 jucători care înţeleg perfect rivalitatea dintre cele două cluburi şi ştiu să trăiască atmosfera de derby.

E o diferenţă între generaţia în care ai jucat tu şi cea de-acum?

Fotbaliştii de acum nu mai ştiu ce înseamnă, într-adevăr, un derby Dinamo - Steaua. A rămas doar istoria din astfel de meciuri. Sunt o grămadă de jucători care vin la aceste echipe doar pentru bani şi habar n-au ce ce implică un meci de genul acesta. Şi la copii şi juniori e aceeaşi problemă. Nu mai e ca pe vremea mea. Când eram copil, eu şi colegii mei eram mult mai încrâncenaţi decât puştii de acum.

Dinamo e avantajată de programul încărcat al Stelei? Până la derby, rivalii joacă în Germania, cu Schalke...

Sigur că da. Steliştii vor acumula o oboseală de care Dinamo ar putea să profite. Iar dacă Steaua ar mai şi pierde, atunci poate că noi vom avea şi un ascendent moral.

Suporterii dinamovişti au ameninţat că vor boicota meciul de luni din cauza conflictelor cu acţionarii...

Ştiu toată povestea. Dacă nu vor dori fanii să vină la stadion, atunci o să-mi închiriez eu o gheretă, o pun în peluză, îmi iau o tobă, nişte trompete şi încurajez eu echipa. Cânt acolo, ţip, fac de toate. Oricum, voi demara o campanie să aduc suporterii la stadion. Voi scrie pe Facebook, voi face tot ce pot să-i chem la meciul cu Steaua.

Dinamo e pe primul loc, atacul funcţionează, problemele din apărare s-au rezolvat. Cum crezi că a reuşit Ciobotariu să redreseze defensiva cu aceeaşi jucători pe care i-a avut la dispoziţie şi Andone?

A mai trecut timp. Băieţii au continuitate, sunt aceeaşi fotbalişti care evoluează de ceva vreme împreună. Niculae, Dănciulescu, Cătălin Munteanu, oameni cu experienţă şi tineri ca Alexe sau Liviu Ganea, toţi au talent, dar le trebuia un «nucleu», le trebuia un antrenor care să ştie să le vorbească. „Ciobi" nu s-a schimbat deloc de când îl ştiu şi aste e o calitate pentru că mulţi sunt schimbători. El e un tip calm, unul care vorbeşte mult cu elevii lui, le explică, comunică permanent şi aşa au apărut rezultatele. Să dea Dumnezeu ca şi după 34 de etape şi el, dar şi Dinamo să fie pe primul loc. Merită!

Merită Dinamo să joace şi în Liga Campionilor?

Cu siguranţă! Am avut momente grele şi bune, însă acum a venit timpul să jucăm în grupe. Ăsta e „norocul" nostru, al dinamoviştilor. La noi totul e greu şi cu lacrimi, ba am jucat cu Manchester, ba cu Lazio, n-am avut norocul Stelei sau al CFR-ului, să mergem direct în Ligă.

"Am mare încredere în echipa naţională şi cred că ne vom revanşa după ce am ratat Euro 2012. Vom ajunge în Brazilia, la Mondialul din 2014.''

„Am evitat să mai joc la Dinamo ca să nu păcălesc fotbalul"

De ce nu te-ai întors la Dinamo ca să te retragi la echipa ta de suflet?

Când am plecat de la Dinamo nu s-a pus vreodată problema să revin ca jucător, pentru că am plecat «frumos», am câştigat multe trofee. Am zis: nu pot să rezist, nu risc, pentru că nu păcălesc fotbalul şi nu am păcălit pe nimeni niciodată. La 35 de ani, la o echipă mare, nu te mai aşteaptă nimeni să faci zece meciuri bune.

Cât de mult lipseşte Torje în jocul lui Dinamo?

Era foarte bun. E o pierdere mare pentru echipă, fiindcă în ultimii doi ani făcuse un salt imens. Partidele bune, golurile, pasele decisive, toate au atras privirile, şi aşa a plecat. Dar am învăţat că într-o echipă se poate juca fără oricine, vine altcineva din spate.

Presa italiană a început deja să-l critice pe Torje...

Lui Gabi îi trebuie o perioadă de acomodare. Nu evoluează pe postul lui, dar a reuşit să dea câteva pase de gol. Trebuie să avem răbdare cu Torje şi noi, dar şi italienii.

Cine crezi că va fi urmaşul lui Torje la Dinamo?

Să mai aşteptăm doi-trei ani să mai crească băiatul meu, Patrick (râde). Glumesc! Rus e pe drumul cel bun. Bine, nu a jucat la juniorii lui Dinamo, a fost şi pe alt post, dar e un avantaj pentru el că e polivalent.

Şi tu ai încercat mai multe posturi de-a lungul carierei.

La juniori am jucat ca atacant, apoi am fost fundaş dreapta. Îmi aduc aminte că atunci când eram mic şi jucam pe maidan, la mine în Popeşti - Leordeni, eram portar, dar am văzut că nu cresc deloc şi mi-am dat seama că nu are rost să stau în poartă. Apoi, la Dinamo, când jucam în sistemul 3-5-2 şi era nea Cornel Dinu la echipă, evoluam ca fundaş stânga, iar la echipa naţională jucam mijlocaş dreapta. Ştii cum e asta? Ca atunci când te uiţi pe hartă şi vezi unde e Bucureşti şi unde e Maramureş, ce distanţă mare e între ele. Atât de mare era şi pentru mine schimbarea.

Vorbeai de Patrick, băiatul tău cel mare, care joacă la Dinamo. Ce sfaturi i-ai dat până acum?

I-am zis: «Dacă n-ai atitudine de învingător, nu munceşti mult şi nu te sacrifici, nu o să ajungi fotbalist. Sunt mulţi care s-au născut talentaţi, n-au muncit şi au rămas cu talentul». Fără muncă nu poţi face nimic.

Ai spus că te gândeşti să-l retragi pe Patrick după ce ai văzut incidentele de la Ploieşti...

Da, pentru că te chinuieşti o viaţă să-l creşti şi el face sacrificii pentru a deveni fotbalist şi vine un nenorocit să-l lovească. Foarte bine că acel suporter e acum arestat, să stea acolo 15 ani, să stea o viaţă, pentru că ceea ce a făcut el e tentativă de omor!

Ce zici de Dănciulescu? E în topul marcatorilor din Liga I, are 202 goluri...

Sunt mândru de Danciu, un om cu un caracter cum rar găseşti! Ne-am ajutat în toţi anii în care am jucat împreună, iar noi pe teren nici nu trebuia să vorbim unul cu altul, ne înţelegeam din priviri. A dat atâtea goluri, a intrat în istorie şi o să stea mult timp acolo pentru că nu văd pe altcineva să vină din urmă. Danciu merita mai mult, merita să evolueze ani de zile într-un campionat puternic din Europa.

Cât crezi că va mai continua?

Am vorbit cu el şi mi-a zis că mai joacă un an şi se lasă.  I-am zis: «Danciule, tu mai joci lejer doi - trei ani în România». Şi eu aş mai fi jucat, dacă n-aveam hepatita...

La 30 de ani, ai ajuns la ŢSKA Sofia. Acum e Zicu acolo. Cum îţi explici că a jucat bine peste tot, dar de la Dinamo a plecat cu scandal?

Pe Ianis trebuie să-l laşi în pace, să-i dai libertate totală de mişcare. Uite ce prostii face Tevez, dar e un jucător foarte bun. Uită-te la brazilieni, la portughezi. Toţi sunt foarte talentaţi, dar trebuie să-i laşi să-şi facă jocul lor, aşa dau randament. În plus, pe Zicu îl afectau scandările din tribune, el e mai sensibil, şi nu mai putea juca la Dinamo.

18 derby-uri cu Steaua a jucat Florentin Petre într-o carieră de 18 ani la Dinamo, marcând şi un gol în poarta roş-albaştrilor.

"Zicu e la fel ca Tevez. Trebuie să-i dai libertate totală. De la Dinamo a plecat cu scandal din cauza tribunei.''

CV

- Florentin Petre
- Data şi locul naşterii: 15.01.1976, Bucureşti
- Post: mijlocaş dreapta
- Debut în Liga I: 15.10.1994, Dinamo - „U" Cluj 2-0 (a dat un gol)
- Meciuri / goluri Liga I: 277 / 46
- Meciuri / goluri în cupele europene: 37 / 5
- A jucat la: Dinamo, UTA, ŢSKA Sofia, Terek Groznîi, Victoria Brăneşti
- Selecţii / goluri naţională: 54 / 6
- Palmares: A cucerit trei titluri, cinci cupe şi o Supercupă cu Dinamo. În Bulgaria, a câştigat titlul şi Supercupa cu ŢSKA Sofia.
- A jucat la turneele finale ale Euro 2000 şi 2008 cu naţionala României.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite