„Fermierul“ Ligii I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbal. Azi: Ioan Niculae. Puţină lume ştie cu ce se ocupa înainte de 1990 patronul Astrei Ploieşti, Ioan Niculae (56 de ani), celebrul magnat din Zimnicea.

Pe când avea 24 de ani, omul de afaceri a fost racolat de poliţia secretă a regimului comunist, în judeţul Teleorman. „Am lucrat pentru Securitate până în 1980, după care am plecat în comerţ exterior", a recunoscut ulterior Niculae. Revoluţia l-a prins în cadrul Întreprinderii de Comerţ Exterior „Chimica", unde activa ca referent de specialitate. La începutul anilor ‘90 a înfiinţat, alături de un partener turc, compania InterAction, al cărei obiect de activitate era comerţul cu produse chimice.

Deoarece firma a fost scutită de impozite, Niculae a reinvestit capitalul în cumpărarea de îngrăşăminte chimice de la combinate. În 1994 a înfiinţat InterAgro, avându-i în calitate de co-acţionari pe părinţii săi, respectiv o femeie din Anglia, pentru a fi scutit în continuare de plata impozitelor. În prezent, grupul InterAgro controlează combinatele Amonil Slobozia, Nitramonia Făgărăş, Viromet Victoria, Sofert Amurco Bacău, Azochim Săvineşti şi Donawchem Turnu Măgurele. În 1997, Niculae a cumpărat 51% din acţiunile Rafinăriei Astra Română Ploieşti, pentru 16 milioane de dolari, ocazie cu care a început să investească şi în fotbal, la echipa cu acelaşi nume.

Un an mai târziu, Inter­Agro intra în acţionariatul Asirom, participând la majorarea capitalului social cu 21 de milioane de dolari. În 2007, în momentul în care Niculae s-a retras din acţionariatul societăţii de asigurări, a primit 86 de milioane de dolari, bani pe care i-a investit în combinatele sale chimice.

Al doilea agricultor

Din ianuarie 2010, InterAgro a intrat pe piaţă cu noul său produs, bioetanolul, după o investiţie de peste 100 de milioane de dolari pentru deschiderea primei rafinării de bioetanol din sud-estul Europei, în Zimnicea. Niculae a cultivat anul trecut, prin InterAgro, o suprafaţă de 49.000 de hectare, fiind al doilea mare agricultor din Romania, după Culiţă Tărâţă, care a cultivat circa 66.000 de hectare.

Un alt domeniu care colorează paleta investiţiilor lui Niculae este turismul. În prezent, deţine două hoteluri în Zimnicea şi Venus şi intenţionează să mai construiască unul în Azuga, până la finele lui 2011. În plan fotbalistic, Niculae este considerat un patron destul de detaşat de fotbal, dar în acelaşi timp un tip influenţabil. E de notorietate şi apropierea sa de Clubul Dinamo, fiind văzut des la oficiala din „Ştefan cel Mare". De altfel, mâna sa dreaptă este Petre Buduru, fost preşedinte al „câinilor".

Iubeşte vânătoarea

În tinereţe, Ioan Niculae a jucat fotbal la Zimnicea şi a rămas îndrăgostit de acest sport. De aceea şi investeşte în continuare, deşi n-a câştigat nimic de pe urma banilor daţi. Astra a fost mai mereu o echipă modestă, ajungând la un moment dat chiar în Divizia C. Şi totuşi, Niculae a băgat mereu bani, dând impresia că fotbalul este un moft de-al lui. Actualul miliardar nu se sfieşte nici să se bage la miuţe cu foştii colegi din tinereţe, pe care de multe ori îi invită şi la partide de vânătoare. Lângă Zimnicea, pe un teren de 11.000 de hectare, el vânează iepuri, fazani şi mistreţi, iar când are chef de ceva exotic se suie în avion şi pleacă în Namibia sau Tanzania. Celui poreclit de prieteni Nae îi plac şi maşinile, având în parcul său auto un Ferrari, un Rolls Royce, precum şi Mercedesuri şi BMW-uri.

Pe toate feţele

Afaceri: Privatizarea SNTR a intrat şi în atenţia DNA, însă Niculae a scăpat basma curată.

Avere: E unul dintre cei mai bogaţi români. Ocupă locul al treilea în topul „Forbes", cu o avere estimată la 1 miliard de euro. La Zimnicea, şi-a construit o casă pe un teren de 8.000 de metri pătraţi, cu ieşire la Dunăre.

Familie: Este căsătorit a doua oară şi are doi copii: o fată de 21 de ani din primul mariaj şi un băiat de doi ani din cel de-al doilea.

Defect: E foarte influ­enţat de „prietenii" de ocazie care se aciuează în jurul lui.

Calitate: Generos, din toate punctele de vedere, şi cu bun-simţ în privinţa vieţii private.

Performanţe: Două promovări în prima divizie cu Astra (1998 - antrenor: Gabi Stan şi 2009 - antrenor: Ion Moldovan)

"Patronul vrea, de acum, locurile 1 - 6, dar eu zic că e greu din primul an acest obiectiv."
Emanoil Savin preşedinte de onoare Astra

Note „Adevărul"

Corectitudine: 7 / 10
Influenţă: 5 / 10
Credibilitate: 7 / 10
Abilitate: 8 / 10
Relaţii: 5 / 10
Cunoscător fotbal: 6 / 10
Profesionalism: 7 / 10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite