„Fac echipă de titlu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabău are nouă puncte cu Rapid  în cinci etape, victorii cu CFR şi Iaşi şi egaluri cu Vaslui, Oţelul  şi Petrolul
Sabău are nouă puncte cu Rapid în cinci etape, victorii cu CFR şi Iaşi şi egaluri cu Vaslui, Oţelul şi Petrolul

„Moţul“ a decis să iasă din silenzio stampa cu un interviu în „Adevărul“, primul de când a semnat cu Rapid.

Neînvins în campionat, unde a supravieţuit unei serii grele, cu Vaslui, Oţelul, Petrolul şi CFR Cluj, dar eliminat prematur din Europa după „şocul" de la Hereenveen. Plus „miracolul" din Giuleşti, de sâmbătă. Şi o echipă aproape total schimbată faţă de anul trecut.

În linii mari, acesta e bilanţul la Rapid al lui Sabău, care a refuzat să discute cu presa până acum, deranjat de unele articole apărute în vară. „O să renunţ la această decizie. Am vrut s-o fac după meciul cu CFR, dar am zis să nu se interpreteze că vin după o asemenea victorie. Aşa că o să susţin o conferinţă de presă joi, înainte de meciul cu Pandurii". Până atunci, însă, primele sale gânduri în „Adevărul".

„Adevărul": Pentru că nu ai vorbit deloc până acum, trebuie s-o luăm de la început. Cum ai ajuns la Rapid în vară?
Ioan Ovidiu Sabău: Eu am avut întotdeauna o relaţie bună cu George Copos, una de încredere, încă de când jucam la Rapid. A mai încercat să mă aducă şi pe când eram la Bistriţa, dar atunci nu s-a putut, pentru că aveam o înţelegere fermă cu Jean Pădureanu.

Ai pus vreo condiţie specială când ai venit?
Nu, negocierile au decurs foarte uşor. Mi s-a promis că nu vor fi întârzieri mari salariale la jucători, mi s-a spus care e situaţia financiară a clubului, aşa că am ştiut ce voi găsi aici când am venit.

Aţi discutat un proiect pe termen lung?
Am un contract pe doi ani, cu opţiune de prelungire pe încă unul. Am şi o clauză în contract, conform căreia partea care alege să se despartă trebuie să plătească o sumă substanţială. Obiectivul e să facem o echipă cu care Rapid să reînceapă să câştige trofee. Am stabilit cu domnul Copos ca, la iarnă, să facem o evaluare a lotului, să tragem linie. Sunt mulţi ani de când Rapid n-a mai câştigat campionatul, de când eram eu jucător, şi trebuie să vedem care e problema.

Păi care e problema?
Până acum, doar antrenorii au răspuns pentru că nu s-a câştigat, dar s-ar putea ca buba să fie şi în altă parte. Rapid e un club care plăteşte bani foarte mulţi, la nivel de echipă de top, iar jucătorii trebuie să înţeleagă că trebuie să aibă şi responsabilităţi. Nu mi se pare normal nici că domnul Copos e contestat, atât timp cât a asigurat mereu un buget cu care echipa să fie în top.

Dar anul acesta ce obiectiv aţi fixat?
Calificarea într-o cupă europeană sau câştigarea unui trofeu.

Calificarea în grupele Europa League nu era un obiectiv?
Ba da. Sunt dezamăgit de eliminare, sigur că antrenorul e primul responsabil, dar acolo au fost mai mulţi factori.

Cum se poate explica dezastrul de la Hereenveen? Anul trecut, Rapid a fost în grupe... E un pas înapoi acum?
Eu am pregătit întâlnirea ca pe una pe care trebuie neapărat să o câştigăm. Dar ne-a prins prea devreme în sezon, într-o perioadă în care nu eram puşi la punct din mai multe puncte de vedere, plus că şi adversarul de acum, Hereenveen, a fost diferit faţă de cei de anul trecut. Am avut şi acolo un penalty neacordat, plus acasă un gol valabil care nu s-a dat...

Ştiai că vor pleca mai mulţi jucători în momentul în care ai venit?
Nu, asta a fost o problemă. Singurul de care ştiam că nu va mai continua a fost Deac. Coman a fost vândut cu câteva zile înainte de începerea campionatului.

Aici a fost o situaţie specială, care nu se va mai repeta. Era o presiune, îşi dorea şi el să plece, a fost o excepţie pe care am făcut-o. Să nu se înţeleagă că la Rapid decid suporterii cine vine şi cine pleacă. Ţinem cont de părerea lor, dar deciziile se iau altfel.

L-ai iertat pe Ilijoski?
El a fost amendat, pentru că aşa e normal la un club care se respectă şi care are nişte reguli. Dar am avut o discuţie cu el înainte de meciul cu CFR. Am lăsat deoparte orgoliile, i-am arătat că nu am ranchiună şi că-i dau şansa să arate pe teren de ce e în stare. Consider că e mai bine să umbli la partea umană a jucătorilor în astfel de situaţii, să-i responsabilizezi, decât să tai imediat în carne vie. Am făcut un compromis în cazul ăsta, dar sunt altele pe care nu le fac.

Ca de exemplu?
Păi, ce s-a întâmplat cu jucătorii surprinşi la 4 dimineaţa la ieşirea din club. Nu permit niciodată ca jucătorii mei să fie la ora aceea pe stradă, când sunt nişte reguli clare în legătură cu ora la care trebuie să fie acasă în timpul campionatului. Eu sunt apoi judecat că ei nu aleargă. Nu e normal ce au făcut.

Ce măsuri veţi lua împotriva lor?
Nu s-a hotărât încă, dar vor fi. Clubul va vedea în ce măsură a fost încălcat Regulamentul de Ordine Interioară, iar eu voi lua măsuri pe linie sportivă. Sunt lucruri diferite. 

Ce s-a întâmplat până la urmă la pauza meciului cu CFR? Ce le-ai spus jucătorilor?
În niciun caz că mă simt lucrat... Le-am zis că nu se poate să aibă atitudinea din prima repriză. Că la Rapid au plătit prea mult antrenorii şi prea puţin jucătorii. Că va veni până la urmă un moment în care toţi vor fi nevoiţi să dea socoteală, să răspundă pentru ceea ce fac. Şi au ieşit total schimbaţi în repriza a doua. Iar faptul că au intrat bine a făcut ca schimbările să fie inspirate. Jucătorii noi intraţi au făcut diferenţa.

Dar îţi reproşezi cum ai făcut echipa de start?
Eu am gândit meciul ca unul în care CFR se va apăra retras, poate chiar cu trei stoperi, aşa cum a şi jucat, de alt­fel. Văzusem că la Galaţi, în repriza a doua, aşa au evoluat. Şi am luat în calcul că vor miza pe contraatac, că nu vor fi spaţii, aşa că am preferat jucători de posesie, nu rapizi, care să paseze şi să scoată adversarul din joc prin dribling, nu prin viteză. Dar n-a ieşit...

Te mai aşteptai să întoarceţi meciul?
Să câştigăm, nu cred... Mai ales că toate au fost împotriva noastră în prima repriză, jocul, scorul, eliminarea, fanii... Oricum, n-am întâlnit niciodată în carieră un asemenea meci. Dar băieţii au fost extraordinari după pauză, au arătat că putem fi o echipă mare.

Te-a deranjat că suporterii ţi-au cerut demisia?
Nu pot să spun că nu... Am fost puţin dezamăgit, într-adevăr, nu mi s-a părut normal ce au făcut, mai ales ţinând cont de trecutul meu aici, de rezultatele pe care le-am avut ca jucător. Dar până la urmă am înţeles, a fost o reacţie normală, erau supăraţi... Nu sunt deranjat, dovadă că i-am şi aplaudat la final.

2 titluri a câştigat Sabău ca jucător cu Rapid, în 1999 şi 2003, bifând 78 de meciuri în campionat în patru sezoane.

"Rapid va ajunge la nivel maxim după pauza pentru meciurile naţionalei. Atunci vor reveni şi accidentaţii, se vor pune la punct cu pregătirea fizică şi ceilalţi."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite