Europa de după catastrofe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitriu, 66 de ani, a regenerat Steaua pentru Europa după un 1-5 în campionat
Dumitriu, 66 de ani, a regenerat Steaua pentru Europa după un 1-5 în campionat

Întâmplări mai noi sau mai vechi dovedesc că există viaţă şi după înfrângeri grele în campionat. Rapidul a călcat strâmb, 1-1 cu Braşov, pe aşa-zisul teren propriu, în vreme ce Oţelul, 0-4 acasă cu CFR Cluj, şi Steaua, 0-3 la Mediaş, au trecut prin adevărate cataclisme.

Ca antrenor, întotdeauna pui mare preţ pe ultimul meci de campionat dinaintea examenului internaţional. Practic, faci o repetiţie generală. Şi nu e deloc rău, în exemplele concrete la care ne referim, să dai piept cu CFR înainte de Basel  sau cu Mediaş înainte de Schalke. În mod normal trimiţi în teren o formulă apropiată de aceea pe care vrei s-o aliniezi peste câteva zile în Europa. Nu te mai ascunzi de eventualii spioni, eşti conştient că în 2011 nu mai e loc de tainiţe tactice cu care tu să-i surprinzi pe novicii din Germania sau Elveţia.

Care-i reţeta?

Aşadar, în ultimul meci, în ceea ce tu, Levy, tu Dorinel, tu Răzvan Lucescu, îţi imaginezi că va fi cea mai folositoare repetiţie din lume, adversarul îţi dă cu terenul în cap. Patronul bombăne, ai senzaţia că, dacă n-ar fi meciul european, te-ar da afară în doi timpi şi trei mişcări. Când credeai că ai dibuit formula ideală, vezi că Martinovici nu merge, că Rusescu nu poate, că Bozovici face prostii când ţi-e lumea mai dragă, că Sergiu Costin şi-a cam trăit traiul, că Râpă şi Filip sunt cam cruzi pentru Champions League, deşi tu, Dorinel, credeai că sunt OK cât timp ai câştigat cu ei campionatul.De fapt, ce faci? Te superi ca antrenorul pe sat şi schimbi 6-7 titulari? Poţi să-i schimbi, dar cu cine?

Că cine ştie ce lot n-ai! Stai cu ei de vorbă? Te străduieşti să repari ce se mai poate în câteva zile?Nu există o reţetă clară, dar sunt oameni care au trecut prin asta. La aproape 66 de ani, Ţiţi Dumitriu a trecut prin multe. A mers cu Steaua trei ediţii la rând în grupele Champions League, a antrenat în Grecia, dar oare unde n-a antrenat?! Acum e ca un amiral în retragere, antrenează la Clinceni, în liga a treia, un fel de profesor ex-catedra care încearcă să toarcă lâna prezentului din fuiorul amintirilor.

Minunile din Ghencea

În urmă cu 15 ani, pe 17 august 1996, Steaua pierdea neverosimil acasă cu 1-5 în faţa Bacăului, după ce Lăcătuş şi Adi Ilie fuseseră eliminaţi, iar moldovenii primiseră două penalty-uri din partea arbitrului Porumboiu. Asta era sîmbătă seara. Miercuri, în Ghencea urma să vină FC Bruges, echipă la modă, cu care Steaua îşi disputa accesul în grupe, după 2-2 în Belgia. A fost 3-0 pentru Steaua. „Eliminatul" Adi Ilie reuşea dubla, semn că vraciul Ţiţi fiersese bine ierburile şi nimerise elixirul victoriei.

„Îmi cunoşteam foarte bine echipa şi ştiam că valoarea ei nu e de 1-5 cu Bacăul. Cu toate acestea, am avut momente de cumpănă. Cu o etapă în urmă pierdusem şi la FC Argeş, mă gândeam că la un rezultat prost cu belgienii, mă schimbă la pauză! Încărcătura psihică fiind foarte mare, m-am gândit că e cel mai bine să stau de vorbă cu liderii echipei, iar ei să transmită mai departe colegilor starea de încredere.

Am vorbit cu ei ca de la antrenor la antrenor, nu ca de la antrenor la jucător. M-am bazat pe faptul că un meci de campionat înseamnă ceva, iar o partidă de cupele europene, altceva. Schimbări notabile n-am făcut, doar l-am înlocuit pe Roland Nagy cu Baciu, dar pe cei pe care i-am avut la dispoziţie i-am distribuit puţin altfel. Pe parcurs, l-am introdus şi pe Roland, care a dat gol", rememorează antrenorul care a înfruntat, de pe banca Stelei, echipe precum Juventus, Borussia Dortmund, Atletico Madrid, Benfica sau Anderlecht.

''Pentru Steaua a fost un accident la Mediaş. Cu Schalke e altceva, mobilizarea dintr-un meci internaţional e incomparabil mai mare.''
Ţiţi Dumitriu antrenor

Cele două formule ale Stelei

- 1-5 cu Bacău, 17 august 1996: Gherasim - Csik, B. Bucur, Prodan, R. Nagy (Ciocoiu) - D. Şerban, A. Călin (S. Ilie), Militaru, Filipescu -Lăcătuş, Ad. Ilie

- 3-0 cu Bruges, 21 august 1996: Gherasim - Csik, Baciu, Prodan, Filipescu - D. Şerban (Zamfirescu),
B. Bucur, Militaru, A. Călin (Roşu) - Lăcătuş (R. Nagy), Ad. Ilie

Calificare europeană după 0-5 cu Dinamo

Un episod similar, de dată mult mai recentă, este cel trăit în această vară de Gaz Metan Mediaş. Concret, pe 28 iulie, un frumos şi promiţător 1-1 la Mainz, în Germania. Apoi, pe 31 iulie, un năucitor 0-5 acasă cu Dinamo. Şi, la alte patru zile, marea lovitură. Eliminarea Mainzului, după loviturile de departajare.

Dăm cuvântul povestitorului Cristi Pustai. „Am putea spune că am fost obosiţi, că în noaptea de după meciul de la Mainz toată lumea a dormit puţin, că în faţa lui Dinamo am avut om eliminat. Dar acestea sunt scuze, important e că nu ştim să gestionăm două meciuri pe săptămână. După 0-5 nu le-am zis nimic băieţilor, nu m-am dat la ei, cum se spune. Eram eu destul de supărat pe dinăuntru ca să mă mai şi exteriorizez. I-am luat pe îndelete, nu i-am dădăcit pentru ce-au greşit, ci le-am spus ce trebuie să facă.  Le-am explicat că se află în faţa unei mari performanţe, pe care n-au voie s-o rateze". 

''Sper că echipele noastre îşi vor reveni şi vor obţine rezultate bune, Stilul una caldă, una rece ne e caracteristic nouă, românilor. E unul dintre puţinele lucruri care ne sunt caracteristice.''
Cristi Pustai
antrenor Gaz Metan Mediaş

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite