Revoltător: Europa atacă rasismul, România doarme!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banner al galeriei dinamoviste
Banner al galeriei dinamoviste

Derby-ul Dinamo – Rapid a adunat foarte puţini spectatori în tribune, dar foarte multă ură şi mesaje discriminatorii. Reacţia Ligii? Inexistentă

Dacă prostituţia n-a fost legalizată în România, în schimb, la felul cum decurg lucrurile, sunt şanse mari ca, în curând, manifestările rasiste să fie catalogate drept normale! Un pas hotărât spre această situaţie regretabilă se face din ce în ce mai vizibil pe stadioanele din Liga I. Dacă la meciul Steaua – Rapid, galeria şi oficialii roş-albaştrilor au scandat şi au afişat mesaje ruşinoase, situaţia s-a repetat, luni seară, într-un alt derby bucureştean, Dinamo – Rapid. Numai că, de această dată, bannerele cu conţinut rasist s-au înmulţit! A fost o consecinţă logică a faptului că steliştii au scăpat nepedepsiţi după comportamentul lor.

Banner afişat la Dinamo - Rapid

Gullit: „E cancerul care se răspândeşte“

Deşi imaginile cu mesajele afişate de galeria „câinilor“ au apărut în toată presa, din nou, reacţia Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a lipsit! Asta într-un moment în care Europa face front comun împotriva manifestărilor rasiste. La noi, patronii şi conducătorii promovează discriminarea, în timp ce în Occident, cluburile se implică din ce în ce mai mult în lupta împotriva rasismului. Spre exemplu, în weekend, înaintea partidei Manchester United – Stoke, jucătorii gazdelor au ieşit pe teren cu tricouri inscripţionate cu mesaje împotriva rasismului. De asemenea, foarte mule ţări au cerut ca federaţia din Serbia să fie pedepsită exemplar. Motivul? Săptămâna trecută, în timpul unui meci între reprezentativele de tineret ale Serbiei şi ale Angliei, fotbaliştii de culoare ale oaspeţilor au fost întâmpinaţi cu sunete de maimuţă de huliganii sârbi. „Din păcate, chiar şi în 2012, astfel de manifestări se întâmplă des în unele ţări europene. Rasismul e un cancer care se răspândeşte şi din cauza crizei financiare, care dă naştere unor comportamente bolnăvicioase“, a spus fostul mare internaţional olandez, Ruud Gullit.

„Opriţi meciurile!“

Gullit a propus şi o soluţie care pare a fi de neimaginat pentru Liga I. „Când spectatorii scot sunete de maimuţă pentru a ataca jucătorii de culoare, când sunt afişate mesaje rasiste, orice meci ar trebui să fie oprit imediat. Pentru a radia rasismul e nevoie de toleranţă zero“, a încheiat olandezul.

Sârbii cer depunctare

Până şi fotbaliştii sârbi au ajuns să ceară măsuri dure împotriva rasismului, chiar dacă ele vor afecta, în primul rând, echipa lor naţională. „Echipele cu fani rasişti ar trebui depunctate. Într-adevăr, toată lumea, şi cei vinovaţi şi cei nevinovaţi, vor avea de suferit, însă numai aşa ne vom învăţa lecţia“, a declarat portarul sârb, Asmir Begovici, legitimat la Stoke City.

„LPF să ia măsuri! Aici nu e o joacă“

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba Ferenc, a comentat incidentele din timpul derby-ului de luni seară. „Ce s-a întâmplat la Dinamo - Rapid e chiar mai grav decât ce s-a întâmplat la Steaua – Rapid! Mesajele afişate sunt chiar grave, au un caracter mai explicit. Aşteptăm ca LPF să-şi aplice propriile regulamente. Nu mai putem să închidem ochii, fiindcă aici nu e o joacă“, a spus şeful CNCD.

Rasismul e o boală! Ca să scăpam de ea, e nevoie de sancţiuni draconice. Nu mă refer la amenzi penibile, ci la meciuri oprite şi la cluburi suspendate din competiţiile europene.

Ian Halloway manager Blackpool

 Becali, promotorul discriminării

Înmulţirea mesajelor rasiste pe arenele sportive din România e o consecinţă firească a faptului că acest tip de comportament e promovat de personaje precum Gigi Becali. În trecut, patronul Stelei a susţinut, fără jenă, că echipa sa va evita să transfere fotbalişti de culoare! Acum, Becali a explicat de ce Younes Hamza, care e musulman, nu va ajunge în Ghencea. „Hamza e foarte bun, dar nu-l putem lua, fiindcă sunt superstiţios“, a spus Becali. În trecut, acesta spusese clar: „Nu putem câştiga cu un musulman în echipă, fiindcă poartă ghinion“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite