Emil Săndoi: „Nu mi s-a propus prelungirea contractului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul care a calificat naţionala de tineret în barajul pentru Campionatul European 2011 ar putea părăsi banca „tricolorilor mici“. Emil Săndoi se află printre puţinii tehnicieni din România care au absolvit două facultăţi: Mecanică şi Institutul de Educaţia Fizică şi Sport (IEFS).

S-a apucat târziu de fotbal, la 15 ani, fără să spună o vorbă părinţilor. Când au aflat că a ajuns la Luceafărul era deja prea târziu. Ca antrenor, a dus după nouă ani naţionala de tineret în barajul de calificare pentru Campionatul European, unde România va întâlni Anglia.

„Adevărul": Se apropie meciul cu Anglia. Ce şanse avem?

Emil Săndoi: (Râde) Şanse sunt de fiecare dată. Important e să le şi materializăm. Actuala generaţia îmi dă speranţe că lucrul acesta s-ar putea întâmpla. Nu va fi însă deloc uşor.

Ţi- e teamă de acest meci?

Nu. De ce mi-ar fi? E un joc de calificare, care trebuie pregătit în cel mai mic amănunt. Lucru pe care deja am început să-l fac.

Îţi doreai alt adversar? Unii au spus că jucând cu Anglia, măcar murim frumos...

Eu vreau să trăim frumos (râde). Anglia este o echipă puternică. Puteam pica la tragere cu o formaţie ceva mai slabă...

Majoritatea jucătorilor de la Anglia U-21 evoluează deja în Premier League. Poate fi acesta un handicap pentru echipa noastră?

La prima vedere aşa ar fi. Am văzut câteva meciuri din preliminarii şi sunt impresionat de calităţile englezilor. Jack Wilshere (Arsenal), Chris Smailing (Manchester United), Michael Mancienne (Chelsea), Kyle Walker (Tottenham) sunt doar câteva nume grele din echipa lor. Avem şi noi însă atuurile noastre.

Cu ce probleme te-ai confruntat în campania asta de calificare?

Au fost ceva mai puţine decât la campania trecută, când, de exemplu, ne-am bazat pe 13-14 jucători, ceea ce este extrem de puţin. Ajunsesem la un moment dat în situaţia în care băieţii nu jucau la echipele lor de club şi nu aveam nici pe cine să chemăm în locul lor. Uite, de exemplu Tătăruşanu, de abia adus la Steaua, nu juca, la fel ca Ninu şi Tudose. Mardare venise de la Vaslui la Rapid şi nu era folosit nici el. Sepsi abia se transferase la Benfica şi nu juca, Keşeru la fel. Cu toate astea, am reuşit 18 meciuri fără înfrângere.

Aveţi probabil şi o primă frumoasă de calificare, dacă treceţi de Anglia...

Ca să fiu sincer, şi nu ştiu dacă mă credeţi, nu mă interesează prima de calificare. Poate să fie de ordinul sutelor de milioane, sau mai mult. În acest moment, nu mă gândesc la ce bani aş lua. Obiectivul e mult mai important. Cred că nici pe băieţi nu-i interesează prima pe care joacă. Treaba lor e să să califice.

Chiar aşa? E prima dată când auzim că jucătorii nu sunt interesaţi de prime...

La acest nivel nu se pune problema aşa. Nu vine nimeni cu gândul la prime să joace pentru culorile naţionale. E un lucru care porneşte din suflet.

Care e sistemul de joc preferat?

Sunt adeptul formulei clasice: 4-4-2. Tactica însă o aleg înaintea oricărui meci. Am mai jucat şi 4-3-3 şi 4-2-3-1, ca variante la sistemul clasic.

Care e punctul forte al naţionalei?

Dacă la seniori se vorbeşte de coeziunea grupului, la U-21 cu totul altele sunt regulile, pentru că avem foarte puţin timp la dispoziţie, nu se poate vorbi de un grup în adevăratul sens al cuvântului. Într-un ciclu de doi ani avem 10-12 meciuri, ceea ce e destul de putin.

De ce jucăm returul cu Anglia la Botoşani?

Pentru că stadionul de acolo are un gazon ireproşabil. Sunt fotbalişti care cunosc foarte bine zonele de teren. Nu văd de ce am juca în altă parte. Ne simţim foarte bine acolo. Nu sunt alte motive, nu am nicio legătură cu oraşul. Dacă mă credeţi, până să ajungem acolo cu naţionala, nu fusesem niciodată la Botoşani.

Care a fost jucătorul care s-a evidenţiat în mod deosebit în actuala campanie?

Nu ştiu dacă ar fi corect să dau un singur nume, însă unii au făcut un salt important. Mă gândesc la Torje, care a ajuns la echipa mare, la fundaşii Papp şi Râpă.

Contractul tău expiră la finalul preliminariilor?

Da, sau după Campionatul European, unde sper să ajungem.

Nu ţi s-a propus prelungirea?

Sincer, nici nu mă gândesc la aşa ceva acum. Oricum, nu au fost discuţii.

„Am ratat transferul la Lyon când mi-am rupt piciorul"

Săndoi (nr. 3) are experienţa unor dueluri cu atacanţi de marcă precum Dănciulescu

Ai fost şi internaţional de tineret. Cât de repede ai ajuns la acest nivel?

M-am apucat devreme de fotbal, dar am început să joc mai târziu. Pe la 15 ani a fost o selecţie la Universitatea Craiova. M-am dus şi eu acolo şi din vreo 200 de copii au fost opriţi doar trei, printre care şi eu. După câţiva ani, am ajuns la Luceafărul. Atunci a aflat şi mama, că mă dedicasem total fotbalului. Era prea târziu să renunţ. S-au ţinut însă de capul meu să nu neglijez studiile. Aşa am ajuns să  fac două facultăţi: Mecanică şi IEFS. Bine, m-am chinuit ceva cu Mecanica, ţin minte am avut un examen la „Rezistenţa materialelor". Nu voia profesorul să mă treacă sub nicio formă. M-a pus să dau examenul de trei ori, până l-am luat. Deh...  ghinion (râde) Şi ca jucător am avut cel mai mare ghinion posibil.

Care este acela?

(Se întristează) La finala Cupei României din 1993 cu Dacia Unirea Brăila în tribună se aflau trimişii lui Lyon care aveau contractul meu. Din păcate, în acel meci mi-am rupt piciorul şi înţelegerea a picat.

Ai vreun model de antrenor?

Ei bine, nu. Cu siguranţă, de la toţi cei pe care i-am întâlnit am învăţat câte ceva, dar mi-am dorit mereu să fiu original.

Cum decurge o zi obişnuită din viaţa de antrenor a lui Emil Săndoi?

De obicei mă văd admineaţa cu cei cu care colaborez, Tene, Constantinovici şi Lupu, preparatorul fizic, şi analizăm jucătorii, vedem ce au făcut în etapă, discutăm. Nu este o muncă de nu ştiu câte ore pe zi, nu avem program fix. Depinde de situaţie, de moment, de meci.

I-ai prins vreodată pe jucători fumând în cantonament?

Niciodată. Am avut mai puţine probleme decât mi-aş fi imaginat vreodată ca antrenor la U-21. Niciun jucător nu m-a pus în ipostaza de a-l certa pentru astfel de obiceiuri.

Tu ai fumat vreodată?

Ocazional am mai aprins câte-o ţigară. Dar, nu sunt dependent. De exemplu, ultima dată am fumat chiar înainte de jocul cu Rusia,
l-am luat „la ţigară" pe doctorul naţionalei. 

"Responsabilul cu buna dispoziţie la vechea echipă era Latovlevici. El dădea tonul glumelor în vestiar. Acum, Torje i-a luat locul. El este mai şmecheraş."

"Înainte de meciul cu Anglia o să-l sun şi pe Gabi Tamaş. La un asemenea nivel orice informaţie este bine-venită şi ne poate ajuta."

"Idolul meu ca jucător a fost Frank Rijkaard. Juca pe acelaşi post cu mine şi am încercat mereu să joc ca el. "

Inedit despre Săndoi

Şi-a investit banii în Craiova. „Aş minţi să spun că o duc rău. Am afaceri imobiliare în Craiova. Acolo mi-am investit toţi bani în spaţii comerciale şi în apartamente. Nu-mi dau bătaie de cap şi scot şi investiţia".

Are o cabană la Rânca. „Nu m-am gândit să scot profit din cabana de la Rânca. O ţin aşa, pentru prieteni şi pentru mine. Mă mai duc din când în când, dar niciodată nu s-a pus problema s-o transform în pensiune ca să-mi aducă venituri".

Nu s-a îngrăşat niciun kilogram. „Sunt cam leneş, dar am noroc cu un metabolism fantastic. Nu m-am îngrăşat niciun kilogram de când m-am lăsat de fotbal. Am aceeaşi greutate şi datorită unei alimentaţii riguroase. De două ori pe lună mă duc la tenis sau la fotbal-tenis".

E fan Robert De Niro. „După părerea mea, De Niro este cel mai mare actor din lume. Este favoritul meu şi nici nu cred să existe vreun altul mai mare".

Nu ştie cine e blonda lui Bote. „Nu le am deloc cu mondenităţile. Sunt genul care dau pagina când ajung la partea de monden. Blonda lui Bote? Nu ştiu cine e".

Emil Săndoi

-Născut: 01.03.1965 (Craiova, Dolj)
-Debut în prima ligă: 17.09.1983, Univ. Craiova - FC Argeş 3-0
-Cariera de jucător în România: Univ. Craiova (1983 - 1995 şi 1998 - 1999), FC Argeş (1996 - 1997)
-Meciuri / goluri în prima ligă: 351 / 49
-Cariera de jucător în străinătate: SCO Angers (1995 - 1996, liga a doua, Franţa)
-Debut în echipa naţională: 07.10.1987, România - Grecia 2-2
-Selecţii / goluri la naţională: 30 / 0
-Palmares: A cucerit un titlu şi două cupe cu Universitatea Craiova
-Cariera de antrenor în prima ligă: Univ. Craiova (1999 - 2000 şi 2002 - 2003), Pandurii (2005 - 2006), FC Vaslui (2007 - 2008)
-Cariera de antrenor în liga a II-a: UFC Electro Craiova (2000 - 2001), Pandurii (2001 - 2002, 2003 - 2004 şi 2004 - 2005)
-Palmares: A izbutit o promovare în prima ligă, cu Pandurii.

Lotul U-21

Portari

S. Lung jr. (Univ. Craiova)
C. Lungu (Steaua)

Fundaşi

Măţel (Astra)
Găman (Univ. Craiova)
S. Ilie (Oţelul)
Bărboianu (Univ. Craiova)
Papp (FC Vaslui)
Râpă (Oţelul)
Chiricheş (Pandurii)

Mijlocaşi

Torje (Dinamo)
Ionescu (Steaua)
Gîngioveanu (Univ. Craiova)
Bicfalvi (Steaua)
Onicaş (FCM Tg. Mureş)
Hora (CFR)
Ochiroşii (Oţelul)
Pîrvulescu (Gaz Metan)

Atacanţi

M. Costea (Univ. Craiova)
L. Ganea (Dinamo)
Rusescu (Unirea Urziceni)
Sburlea (Rapid)
Alexe (Dinamo)
Al. Ioniţă (FC Koln)

Ar vrea să revină la un club

Săndoi recunoaşte că îi lipseşte munca de zi cu zi de la o echipă de club. „Pentru un antrenor nu e plăcut să nu aibă continuitate, iar în cazul meu, la tineret, asta se întâmplă. Pentru că la fiecare doi ani se face schimbul de generaţii, nu apuci să pregăteşti prea mult un grup de jucători.

Pe undeva este frustrant, că nu te poţi bucura pe deplin de munca ta. Când ţi-e lumea mai dragă, ţi se spune «stop», iar jucătorii pleacă. Problema asta mă roade şi, sincer, îmi lipseşte munca de zi cu zi", admite selecţionerul tineretului.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite