EXCLUSIV Gheorghe Craioveanu: „Când spui Hagi, trebuie să te ridici în picioare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Craioveanu a iubit atât de mult fotbalul încât a continuat să joace până la 38 de ani
Gică Craioveanu a iubit atât de mult fotbalul încât a continuat să joace până la 38 de ani

Fostul atacant al României, acum în vârstă de 42 de ani, trăieşte o viaţă liniştită în Spania. Are o casă într-un complex rezidenţial aproape de Madrid, unde locuieşte cu soţia Gemma şi cu cei doi copii, Alejandro (8 ani) şi Adriana (2 ani). De câţiva ani, Gică Craioveanu a sărit de cealaltă parte a baricadei, adică a rămas aproape de fotbal, însă nu implicat direct în fenomen. El lucrează în presă, fiind comentator

Gheorghe Craioveanu

Data şi locul naşterii: 14.02.1968, Hunedoara
Post: Atacant
Cariera în România: Metalurgistul Slatina (Div. B), Drobeta Tr. Severin (B), Univ. Craiova (Div. A)
Cariera în Spania: Real Sociedad, Villareal, Getafe
Meciuri / goluri în Liga I: 129 / 61
Meciuri / goluri în prima ligă spaniolă: 221 / 48
Selecţii / goluri la naţională: 25 / 4
Palmares: Un titlu şi două cupe ale României, toate câştigate cu Universitatea Craiova.

Codruţ e lângă el, în Spania

Fiul cel mare al lui Gică Craioveanu, Codruţ, născut din relaţia pe care fostul jucător a avut-o cu Oana Deselnicu, s-a mutat împreună cu mama lui, în Spania. Codruţ şi Gică sunt foarte apropiaţi, iar ex-internaţionalul îşi ajută copilul de 18 ani cu tot ce are nevoie. Tânărul a cochetat cu fotbalul, la grupele lui Villareal, însă nu a mai continuat. Gică speră însă să-l facă fotbalist pe Alejandro, care acum este legitimat la Castellon, o grupare „de cartier".


„Adevărul": Ai vrut dintotdeauna să devii fotbalist?

Gheorghe Craioveanu: Da. Tatăl meu m-a dus la fotbal, iar naşul meu, Văituş, a avut grijă să nu mă las de acest sport.

Ai jucat din prima pe postul de atacant?

Da. Mi-a plăcut cu „varza". Voiam să fiu acolo, în faţă, s-o bag în aţe.

Care au fost idolii tăi, când erai mic?

Ilie Balaci şi Maradona. De fapt, eu mi-am ales numărul opt pe tricou pe unde am fost în cinstea lui Balaci. A fost imens pentru Craiova. Dar acum e unul, vă spun eu, care e peste toţi: Messi. E senzaţional copilul. Le încurcă picioarele la toţi prin campionatul Spaniei.

Ai spus de Balaci, de Messi. Dar, Hagi?

Când spui Gică Hagi, trebuie să te ridici în picioare! E un simbol şi ca persoană, şi ca fotbalist. Îi doresc din tot sufletul să reuşească la Galatasaray, ca antrenor.

Ai luat eventul cu Universitatea Craiova şi ai ajuns golgheterul campionatului. Steaua sau Dinamo nu a încercat să te transfere?

Am avut oferte de la aceste cluburi şi înainte să fac performanţă la Craiova. Dar cum să dau eu Universitatea pe una dintre echipele din Bucureşti? Niciodată! Eu sunt cu Bănia! 

În Spania ai jucat la Real Sociedad, Villareal şi Getafe. Unde te-ai simţit cel mai bine?

Cam peste tot. Dar cel mai şi cel mai bine a fost la Sociedad. Şi acum când merg pe stadionul lor strigă lumea „Gicăăăă, Gicăăăă!". E
senzaţie. Mi se face pielea de găină, omule! Ştii cum e acolo? Senzaţie. Este un public frumos, incredibil. La fiecare gol pe care îl dădeam pentru Real Sociedad, primeam de la suporteri un kilogram de ciuletan (n.r. - carne de taur) şi vin roşu.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o păstrezi din campionatul Spaniei?

Cele două goluri pe care le-am înscris pe „Camp Nou", în tricoul lui Villareal, datorită răsunetului pe care performanţa mea a avut-o în presă. Ce echipă „slăbuţă" avea Barcelona atunci! Jucau Figo, Rivaldo... Săracii de ei! Nişte prăpădiţi (râde).

Dintre toţi românii care au trecut prin Primera Division, de cine îşi amintesc spaniolii cu cea mai mare plăcere?

De Hagi. Toată lumea mă întreabă de Hagi. Chiar şi la Barcelona, tot Hagi e cel mai mare. Aşa sunt spaniolii, le place talentul. Chiar dacă Gică Popescu a fost căpitanul Barcelonei, lor tot după jucătorii cu dribling le fug ochii.

Ai prieteni cunoscuţi din lumea fotbalului spaniol?

Hombre, sunt de 15 ani în Spania. Îţi dai seama că am! Cel mai bun prieten al meu e Iker Casillas, portarul lui Real Madrid. Păstrez legătura şi cu Guti, şi cu Raul Albiol, cu Cazorla şi Diego Lopez.

Dar cum ai ajuns să te împrieteneşti cu Casillas?

Păi, mi-am luat o casă lângă Madrid. Pe acolo locuieşte şi el. Într-o zi, m-a văzut Iker şi m-a întrebat: „Ce faci, Gică? Nu vrei să bem o
cafea?". Şi aşa am rămas peieteni.

Nu-l aduci în plimbare prin România, tot cu Sara Carbonero?

Eee, n-are el timp. Oricum, pentru mine Iker e un sfânt, la fel ca şi pentru suporterii lui Real, un băiat senzaţional. Iar Sara e o regină. E o fată super de treabă şi foarte frumoasă.

De ce ai preferat să intri în presă şi nu te-ai implicat în lumea fotbalului? Nu ţi-ar plăcea să fii antrenor?

Eu, antrenor? Nu! Eu sufăr prea mult, nu mă lasă pe mine inima să mă port ca un antrenor. Sunt prieten cu toată lumea. Cum ar fi, ca antrenor, să-l las pe banca de rezerve pe un jucător cu care sunt super-prieten? Mi s-ar rupe inima. N-aş putea. Aşa, în presă, sunt aproape de toţi băieţii. Sunt şi eu aici, cu galacticii, cu extratereştrii...

Dacă ai primi o ofertă să lucrezi alături de Victor Piţurcă, la Universitatea Craiova, ai accepta?

Păi, am şi primit.

Pentru ce post?

Pentru orice funcţie vreau eu sau vrea el. Numai că, deocamdată, nu pot veni la Craiova. Am contract aici, la TV şi la radio, şi nu pot să-l rup aşa uşor. Am o clauză de un milion de euro. Ba nu, stai aşa, am clauza lui Iniesta, 60 de milioane de euro (râde cu poftă). Ar fi o plăcere pentru mine să lucrez cu Piţi, ar fi o mare mândrie. Vă spun eu, Piţi e super inteligent, e extraordinar ca antrenor. O să facă treabă la Craiova.

Cum văd spaniolii fotbalul românesc?

În Spania, cea mai cunoscută echipă este Steaua. Bine, steliştii au şi întâlnit formaţii din Primera în ultimul timp. Ei ştiu despre noi că suntem tehnici, fotbalişti buni, în general...

Avem vreun fotbalist care să merite să joace la Real Madrid sau la Barcelona?

Of, e greu! E altă lume. După părerea mea, Mutu ar fi putut să joace.

Dacă ai fi fost selecţionerul României, l-ai mai fi convocat pe Mutu după tot ce a făcut de-a lungul anilor?

Da, sigur că da. Păi, am spus-o mereu că Mutu trebuie să vină la naţională. Eu judec fotbaliştii doar după ce fac pe teren.

„Răduţ este cel mai mare talent"

Pentru un fotbalist cu succesul tău, care a jucat până la 38 de ani, nu ai avut decât 25 de selecţii la naţională. De ce atât de puţine?

N-am fost comod pentru unii, altă explicaţie nu am. La echipa de club eram Pele, iar la naţională eram Chuck Norris. Hombre, aşa a fost să fie cu echipa naţională.

S-a spus că nu prea ai fost convocat din cauza influenţei pe care o avea Gică Popescu la echipa naţională. Exista un zvon că „Baciul" nu prea te „înghiţea", de la relaţia pe care ai avut-o cu Oana Deselnicu, fiica fostului preşedinte de la „U" Craiova. Popescu avusese şi el o relaţie cu ea...

Astea sunt legende urbane. Nu vreau eu să cred că se putea duce Popescu la Iordănescu şi să-i spună să nu mă convoace. Nu vreau să cred asta... Şi din cauza unei relaţii cu o fată...

Care este treaba cu pariul pe care l-ai pus cu Jerry Gane, la Universitatea Craiova, când marcatorul golului trebuia să-i dea un curcan pasatorului?

Asta e adevărată. L-am făcut mare pe Jerry în sezonul 1993-94. Păi, tatăl lui Gane a făcut crescătorie de curcani. I-am dat la pase de gol, că venea după fiecare etapă cu curcanul la mine.

De ce nu mai poate naţionala României să repete performanţele din anii Generaţiei de Aur?

Pentru că transferăm prea repede jucători în campionate îndoielnice. Ar trebui să mai aşteptăm să crească.

Ce talente mai are fotbalul românesc?

Răduţ, Bogdan Stancu, Chipciu, Torje, şi mai sunt. Dar vă spun eu: Răduţ este cel mai mare talent pe care îl avem acum.

Totuşi, Răduţ nici nu joacă la Steaua. De unde simpatia asta pentru el?

Eu îl cunosc pe Răduţ de când avea o oră. Sunt bun prieten cu tatăl lui. E mare talent băiatul ăsta, o să vedeţi.

De ce îl place Răzvan Lucescu atât de mult pe Florescu?

Fiecare antrenor are un favorit, iar al lui Lucescu este Florescu. E un jucător care nu iese din planul tactic.

Ce ai făcut cu banii câştigaţi din fotbal? Ai investit în ceva?

Nu, în nimic. Eu vreau să mă bucur de viaţă.

În vacanţe, unde te duci?

Uite, chiar acum vreau să plec în Laponia. Fiul meu Alejandro vrea să-l vadă pe Moş Crăciun şi renii lui.

Copiii tăi vorbesc româneşte?

Fata e mică, are doi ani, abia învaţă spaniola, dar băiatul meu mai ştie ceva, însă îi este ruşine să vorbească româneşte atunci când îl aduc prin ţară. E ruşinos ca taică-său.


Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite