Duşan Uhrin jr, antrenor Poli Timişoara: „Nu plec! Mai am contract un an!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul ceh nu ia în calcul varianta despărţirii de Timişoara, deşi a ratat şansa de a câştiga titlul, iar Iancu îi caută înlocuitor. La o zi după ce a pierdut campionatul, Duşan Uhrin jr încă se gândea la momentele-cheie ale partidei de la Galaţi. „Şi acum am în minte fazele jocului“, a povestit antrenorul ceh.

„Adevărul": Aţi reuşit să faceţi o analiză „la rece" a meciului?

Duşan Uhrin jr: Am în cap tot filmul jocului. Am pierdut partida în prima repriză, a fost acea accidentare a lui Taborda, a venit apoi golul, înlocuirea lui Pedro cu Pantilimon. Am pierdut o schimbare, aspect foarte important de altfel prin prisma modului în care puteam gândi jocul în repriza a doua.

A greşit Taborda la gol?

Nu îmi place să vorbesc doar despre un anumit jucător şi, oricum,  la faza primului gol nu a fost singurul care a greşit! Taborda a apărat bine în ultimele trei jocuri, atunci când Pantilimon a fost accidentat, şi mi s-a părut normal să încep tot cu el.

V-a surprins cu ceva Oţelul?

Au fost câteva mutări în timpul jocului pe care le-am anticipat, dar situaţia a fost de aşa natură încât nu am putut să răspundem cum trebuia. Din păcate, nu am mai avut forţa să revenim aşa cum am făcut-o în multe alte meciuri. Nu pot să înţeleg cum se face că jucăm mereu după ce primim un gol, atunci de-abia parcă intrăm în meci.

Nu aveţi explicaţie pentru asta?

Nu, este vorba de mentalul jucătorilor. Trebuie să-i întrebi pe ei...

Marian Iancu ce v-a spus după meci?

Nu am vorbit deloc cu el până acum!

Şi e un lucru obişnuit?

În general vorbim după fiecare joc, dar e de înţeles acum, e supărare mare, dezamăgire... Sunt sigur că vom discuta zilele următoare.

Presa locală a scris că vă caută deja înlocuitor. Simţiţi ceva în legătură cu asta?

Sincer, totul e în ordine la club. Nu am discutat deloc despre posibila mea plecare şi aş vrea să-mi duc contractul la bun sfârşit. Mai am încă un an!

Aveaţi ca obiectiv cucerirea titlului?

Obiectivul nostru stabilit la începutul sezonului a fost participarea în cupele europene. Era normal să ne gândim la titlu, având în vedere că am fost atât de aproape... Acum mai avem un meci cu Dinamo şi trebuie să-l câştigăm pentru a ne consolida locul doi şi a juca în preliminariile Ligii Campionilor.

Nu mai speraţi la un răspuns favorabil de la TAS?

Păi, se aude ceva? Eu nu ştiu nimic... Mi se pare incredibil cum un campionat poate fi decis în tribunale şi nu pe teren. Normal ar fi să se joace meciul Oţelul- Pandurii Târgu-Jiu.

Grigoraş, Pustai, Zenga...

Marian Iancu nu a digerat bine eşecul care a trimis titlul la Galaţi. Ziarele locale au anunţat că şeful bănăţenilor i-ar fi contactat pe tehnicianul Pandurilor, Petre Grigoraş, şi pe cel al lui Gaz Metan, Cristi Pustai. Iancu l‑ar fi dorit şi pe Walter Zenga, însă se pare că italianul vrea să-şi prelungească contractul cu arabii de la Al Nasr Dubai.

Acuzat că ţine cu jucătorii

Duşan Uhrin jr nu este la primul mandat pe Bega. Tehnicianul a plecat de la Timişoara în iarna lui 2008, lăsând echipa pe locul trei în campionat. Atunci, cehul a fost primul antrenor al lui Poli care a rezistat un an întreg pe bancă după 17 ani în care s-au făcut numeroase schimbări.  Despărţirea de bănăţeni a fost pusă pe seama faptului că antrenorul ar fi negociat în secret preluarea Stelei, fiind văzut şi la un meci în Ghencea. Cei din club au susţinut însă că patronul Marian Iancu era nemulţumit de faptul că cehul se apropiase prea mult de jucători şi le lua apărarea în orice context.

S-au încurcat mereu în momentele decisive!

Bănăţenii nu ştiu să gestioneze momentele decisive. Dovadă stau cele două finale de Cupă pierdute, cele trei confruntări eliminatorii contând pentru cupele europene şi două partide hotărâtoare pentru titlu. Toate în ultimii şase ani, perioadă în care echipa a intrat pe mâna lui Marian Iancu.

Rapid i-a bătut acasă

În sezonul 2006-2007, timişorenii conduşi de pe margine de Vali Velcea au trecut pe lângă cucerirea primului trofeu din istoria modernă. Au pierdut finala Cupei României, chiar în faţa propriilor suporteri, contra Rapidului. Atunci, oficialii clubului au pus înfrângerea pe seama lipsei de stabilitate la nivelul echipei şi a băncii tehnice, Poli schimbând nu mai puţin de patru antrenori în acel an competiţional.

Duşan jr a pierdut calificarea în Cupa UEFA

Bănăţenii au arătat un an mai târziu că nu au învăţat nimic din experienţa finalei Cupei. Pregătiţi de Duşan Uhrin jr, la primul său mandat la Poli, jucătorii nu au reuşit să facă faţă presiunii jocurilor cu miză şi s-au împiedicat în preliminariile Cupei UEFA, unde au fost eliminaţi de Partizan Belgrad.

Balint şi Velcea au „capotat" în 2009

Cea mai dură lovitură pentru Poli a venit în sezonul 2008-2009. Atunci, echipa antrenată de Gabi Balint până spre finalul campionatului a pierdut meciul cu Unirea Urziceni, decisiv pentru titlu. Imediat după acel meci, Iancu l-a demis pe tehnician şi l-a adus din nou pe Vali Velcea. N-a făcut nici el faţă presiunii partidelor importante şi a cedat în finala Cupei, trofeu pe care Timişoara l-a ratat în faţa celor de la CFR Cluj.

Sabău, singurul care a rezistat

Cea mai mare performanţă realizată de Timişoara în „era Iancu" îl are ca principal artizan pe Ioan Ovidiu Sabău. Cu el pe bancă, Poli a reuşit să elimine deţinătoarea Cupei UEFA, Şahtior Doneţk, din turul preliminar al Ligii Campionilor.  A urmat o „dublă" pierdută în faţa nemţilor de la Stuttgart, dar bănăţenii au mers mai departe în Europa League. Au jucat în faza grupelor şi au fost apoi eliminaţi de miliardarii de la Manchester City.

Rezultatele Timişoarei de când Marian Iancu a preluat echipa

- Sezonul 2004-05    locul 6
- Sezonul 2005-06    locul 8, „sferturile" Cupei
- Sezonul 2006-07    locul 7, finala Cupei
- Sezonul 2007-08    locul 6, „optimile" Cupei
- Sezonul 2008-09    locul 2, finala Cupei, eliminată în turul 1 al Cupei UEFA
- Sezonul 2009-10    locul 5, „optimile" Cupei, grupele Liga Europa
- Sezonul 2010-11    locul ?, „sferturile" Cupei, turul 1 Liga Europa

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite