Drepturile TV: lupta începe de la 34.700.000 €!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a LPF a aprobat caietul de sarcini pentru licitaţia privind drepturile de televizare pe următoarele trei sezoane. Cluburile speră să obţină minim 35 de milioane de euro anual fără TVA. Din cele 18 cluburi, Universitatea Craiova nu s-a prezentat, Sportul s-a abţinut şi doar Steaua a votat împotriva caietului de sarcini propus de Dumitru Dragomir.

Pachetele 1-7 - licitaţie de la 4,3 milioane de euro

Cea mai importantă decizie: licitaţia pentru fiecare dintre primele şapte pachete începe de la 4,3 milioane de euro fără TVA. Dacă fiecare dintre aceste pachete s-ar vinde cu suma de pornire, s-ar obţine 30.100.000 de milioane de euro! Televiziunea care va câştiga unul dintre cele şapte pachete are garanţia că o dată la şapte etape va transmite derby-ul etapei. Cu cât achiziţionează mai multe pachete, cu atât îi va veni mai des rândul să transmită cele mai importante meciuri ale etapei.

Pachetele 8 şi 9 - vândute cu câte 2,3 milioane de euro

Ultimele două pachete vor fi atribuite direct către TVR şi, cel mai probabil, Antena 1. Pentru aceste două pachete nu se va licita, urmând a fi vândute direct cu câte 2,3 milioane de euro fără TVA. Această decizie s-a luat pentru că Liga este obligată să cedeze o parte din meciuri unor televiziuni cu acoperire naţională.

TVR nu dă niciun derby!

Pachetele 8 şi 9, care sunt şi cele mai ieftine, nu vor avea incluse primele două opţiuni dintr-o etapă. Astfel, TVR, care va transmite doar meciuri de la opţiunea trei în jos, va plăti circa 70.000 de euro pe un joc! Asta în condiţiile în care postul public nu a dat 130.000 de euro pentru a transmite partida în care Lucian Bute îşi pune centura mondială în joc!

Marii jucători: RCS-RDS şi Romtelecom

Drepturile TV au devenit o miză, în primul rând, pentru operatorii de cablu. RCS-RDS şi Romtelecom speră ca, obţinând meciurile din Liga 1, pe care le vor transmite prin DigiSport, respectiv DolceSport, să-şi atragă cât mai mulţi abonaţi. Dumitru Dragomir speră ca cele două corporaţii să se "dueleze" între ele, crescând astfel potul. Cluburile din Liga 1 se tem ca cele două companii să nu-şi împartă frăţeşte pachetele, fără a mai mări miza.

Se licitează din 500 în 500.000 de euro

Licitaţia pentru fiecare pachet din primele şapte începe de la 4,3 milioane de euro. Televiziunea care va dori să mărească miza va plusa cu cel puţin 500.000 de euro. În acest pachet intră şi drepturile pentru Internet şi telefonie. Acesta a fost şi motivul pentru care s-a opus Steaua acestui caiet de sarcini, clubul din Ghencea dorind ca aceste drepturi să se vândă separat.

Cât câştigă cluburile

Drepturile TV se vor vinde pe o perioadă de trei ani. Dacă ele s-ar acorda cu suma minimă din caietul de sarcini, de 34.700.000 de euro anual, atunci, campioanei sezonului 2011-2012 îi va reveni în jur de 3,5 milioane de euro. Suma descreşte până la nou-promovate, care se aleg cu câte 1,2 milioane de euro.

"Ce treabă are Steaua? Dacă Adunarea Generală a decis, ce mai contează unul sau altul?"
Dumitru Dragomir
preşedinte LPF

"Noi am făcut nişte propuneri care nu au fost acceptate, de aceea am votat împotrivă."
Valeriu Argăseală
preşedinte CA Steaua

"S-ar putea să existe un interes pentru primele două-trei pachete şi celelalte să nu mai fie atractive. O să vedeţi că va ieşi un scandal mare."

Adrian Mititelu
finanţator Univ. Craiova

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite