Două echipe revin şi două debutează în Liga I, sezonul 2010/2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La startul sezonului 2010/2011, programat vineri, se aliniază două echipe care revin în Liga I, Sportul Studenţesc şi Universitatea Cluj şi două cluburi care debutează în primul eşalon al României, FCM Târgu Mureş şi Victoria Brăneşti, informează Mediafax.

Sportul Studenţesc revine în Liga I după retrogarea din 2006. Clubul bucureştean, fondat în 1916, a debutat pe prima scenă a fotbalului românesc în 1938, când a evoluat doar două sezoane la acest nivel. După Al Doilea Război Mondial, clubul s-a numit Ştiinţa şi a evoluat în Divizia B, revenind în Divizia A în 1972. De atunci, a retrogradat de cinci ori.

Palmaresul Sportului Studenţesc în prima ligă este următorul: 34 1086 422 242 422 1498-1462.

Sportul Studenţesc ocupă locul 11 în ierarhia primelor divizionare.

Jucătorii reprezentativi care au evoluat la Sportul Studenţesc: Duce Coe, Jean Lăpuşneanu, Gică Popescu, Miky Mihăilescu, Constantinescu-Grecu, Mircea Lucescu, Mircea Sandu, Necula Răducanu, Nicolae Tănăsescu, Aurel Rădulescu, Bruno Grigore, Ion Munteanu II, Gino Iorgulescu, Mihail Marian, Marcel Coraş, Gheorghe Hagi, Tudorel Cristea, Cătălin Necula, Ionuţ Mazilu, Costin Lazăr, etc.

Titel Ursache a fost şeful sportului în perioada interbelică şi după ce nu a mai avut bani, energia supravieţuirii clubului venea de la inimoşii şefi de galerie - şi renumiţi ai vremii - Titi Barosanu şi Nicu Teodoru "Chibrit".

Duce Coe, tatăl lui Dan Coe, a evoluat 20 de ani la Sportul Studenţesc, ultima dată în sezonul 1945/1946, după care a devenit director la cinematograful "Volta Buzeşti"

Un meci reprezentativ din istoria echipei Sportul Studenţesc a fost cel cu Corvinul Hunedoara din 24 noiembrie 1985. Atunci, Corvinul a învins cu 4-3 după ce în minutul 70 era 3-1 pentru Sportul. În ultimele trei minute ale meciului au urmat trei goluri ale echipei Corvinul. A fost un meci în care Gheorghe Hagi a ratat un penalti.

La 18 iunie 1985, Sportul a învins pe FC Olt cu scorul de 7-5, într-un meci în care Hagi a marcat de şase ori.

Clubul Universitatea Cluj a fost fondat în 1919. Gruparea ardeleană a retrogradat de şase ori din Liga I, ultima dată în sezonul 2007/2008.

Palmaresul Universităţii Cluj în Liga I: 51 1439 498 292 649 1878-2248.

Universitatea Cluj deţine locul al şaselea în ierarhia primelor divizionare.

Jucătorii reprezentativi care au evoluat pentru Universitatea Cluj: Aurel Guga (primul căpitan al echipei naţionale a României), Mircea Luca, Silviu Dragomir, Andrei Sepci, Graţian Sepi, Nicolae David, Sever Cazacu, Iosif Albiş, Andrei Baciu, Petre Ţârlea, Petre Abrudan, Viorel Mateianu, Septimiu Câmpeanu, etc.

Dintre ei, Petre Abrudan a devenit un mare pictor şi profesor universitar la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj. Andrei Baciu a devenit doctor în chimie, Petre Ţârlea profesor universitar la Cluj iar Sever Cazacu doctor în medicină şi chirurg.

În 1925, Iosif Albiş a plecat în Italia pentru specializare timp de patru ani unde a evoluat la Modena ca înaintaş, deşi la Universitatea Cluj juca fundaş.

În campionatul 1932/1933 urma să se dispute întâlnirea Universitatea Cluj - Unirea Tricolor Bucureşti, dar la solicitarea bucureştenilor şi cu acceptul clujenilor, Federaţia a aprobat ca meciul să se dispute în Obor. Unirea a oferit clujenilor 100.000 de lei pentru ca meciul să se dispute la Bucureşti. Ambele echipe vizau titlul. Meciul s-a terminat cu scorul de 4-3 pentru Universitatea Cluj, deşi la un moment dat scorul a fost chiar şi 3-0 pentru ardeleni.

După Dictatul de la Viena, când Ardealul a trecut sub ocupaţie maghiară, Universitatea Cluj s-a refugiat la Sibiu. Echipa a devenit "U" Cluj-Sibiu. Perioada a durat între 1940 şi 1944.

Tot în acea perioadă, la 29 mai 1940, a fost şi un celebru meci între Universitatea Cluj şi Sportul Studenţesc. Meciul, disputat pe Venus, s-a încheiat cu scorul de 4-3 pentru clujeni. De acest rezultat depindea rămânerea lui "U" în prima divizie. Presa vremii consemna: "Spre deosebire de alte echipe, Universitatea Cluj obişnuieşte să-şi obţină victoriile prin luptă şi nu prin aranjamante. Dar... în Splai, jucători cu firmă mare, vechi internaţionali, n-au ezitat să se murdărească, cumpărând şi vânzând". La un moment dat, scorul a fost de 3-1 pentru Sportul dar apoi, echipa fraţilor Medrea (Medrea I - fundaş, Medrea II - mijlocaş, Medrea III - înaintaş) a înscris trei goluri fără ca jucătorii Sportului să mişte. Meciul a fost declarat 3-0 la "masa verde", meci pierdut de "U", care a contestat însă decizia, s-a retras din campionat, Federaţia a revenit asupra hotărârii, ca şi conducerea Universităţii pe urmă.

FCM nu este prima echipă din Târgu Mureş care evoluează în Liga I. Trei echipe au mai evoluat în primul eşalon fotbalistic din Târgu Mureş: ASA, Locomotiva şi Mureşul. Ultima este şi "lanterna roşie" a prim divizionarelor.

Victoria reprezintă prima echipă din Brăneşti care evoluează în Liga I.

În ediţia a 93-a a Ligii I, Muntenia are şapte echipe (dintre care patru în Bucureşti), Transilvania are şase echipe, Moldova şi Oltenia câte două, iar Banatul una.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite