Dorinel Munteanu: „Scandalurile mi-au cauzat multe depresii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorinel Munteanu
Dorinel Munteanu

„Munti“ spune că vremea unor personaje precum Ioan Becali a trecut şi că e nevoie de oameni noi în fruntea fotbalului românesc.

Au trecut câţiva ani de când a renunţat la cariera de jucător, dar a rămas acelaşi tip determinat şi conştiincios. Până când va cunoaşte mari satisfacţii şi ca antrenor, pentru el rămâne de referinţă perioada în care a fost motorul german al echipei naţionale.

Dorinel a jucat pentru tricolori în 134 de partide, fiind deţinătorul recordului de selecţii în prima reprezentativă, pentru care a marcat 16 goluri.

„Adevărul": Eşti la Galaţi de şase luni. Cum te simţi?

Dorinel Munteanu: O perioadă mai puţin plăcută a fost cea în care am fost contestat de o parte a suporterilor, dar nici atunci nu am simţit vreo presiune, poate şi datorită faptului că preşedintele Marius Stan mi-a dovedit că are încredere în mine. Aş putea spune că Oţelul reprezintă cea mai liniştită perioadă din cariera mea de antrenor.

Cum i-ai convins pe fani să nu te mai conteste?

Nu am făcut nimic special în sensul ăsta. Mi-am văzut de treabă, echipa a jucat fotbal, deşi au existat anumite probleme cu banii, iar rezultatele obţinute nu au fost deloc slabe. Îmi propun să mai stau încă doi ani la Galaţi, iar atunci când voi pleca aş vrea ca Oţelul să fie una dintre cele mai bune formaţii din Liga I.

E departe visul tău de a antrena în Germania?

Nu ştiu... Eu îmi fac treaba cât pot de bine, aici în România, şi sunt sigur că într-o zi voi ajunge să antrenez şi în Germania, unde am petrecut nouă ani ca jucător. Am nevoie de mai multă experienţă, dar şi de anumite rezultate. În următorii cinci ani sper să pot ajunge la un nivel care să mă recomande pentru fotbalul german.

Ai merge acolo doar dacă ai fi ofertat de cluburi din prima ligă?

Nu, în nici un caz. Spre exemplu, în perioada în care nu am avut angajament în România aş fi acceptat să antrenez chiar şi în Liga a III-a din Germania. Am aşteptat această oportunitate, dar nu mi s-a ivit. Scandalurile în care am fost implicat în ultimii ani mi-au afectat imaginea foarte mult, m-au tras în jos şi a fost oarecum normal să nu prezint nici un fel de interes pentru echipele nemţeşti.

Te referi la conflictele cu Adrian Porumboiu şi Cornel Penescu.

Ştiţi foarte bine cum m-au făcut prin ziare, însă i-am dat în judecată pentru calomnie şi se va dovedi că dreptatea este de partea mea. Deja simt că le este un pic frică pentru că la ultimul termen al procesului cei doi nu au mai recunoscut declaraţiile acuzatoare pe care le-au făcut la adresa mea, dar să nu creadă că nu sunt pregătit să înfrunt asta. Am strâns o grămadă de dovezi şi până la urmă voi câştiga în faţa lor.

Nici cu Gigi Becali nu ai avut o relaţie bună...

Aşa este. Poate m-am pripit când am semnat cu Steaua, dar, cum se spune, Steaua nu se refuză. Problema a fost că am avut încredere în oameni, mai bine spus în omul care m-a sunat şi mi-a garantat tot felul de lucruri. Această persoană m-a dezamăgit foarte tare.

Gigi Becali?

Vă rog, nu insistaţi, nu vreau să fac această precizare...

S-a discutat mult că Giovani Becali a fost unul dintre cei care ţi-au grăbit plecarea de la Steaua...

Au fost mai mulţi cei care mi-au grăbit plecarea. E vorba de acceaşi oameni care fac scandal tot timpul. Unii care m-au atacat şi pe mine, dar şi pe alţi foşti jucători, iar acum îl atacă pe Răzvan Lucescu. Încă mai au influenţă în fotbalul românesc, dar să vedem câtă vreme vor mai avea credibilitate. Eu nu cred că mai este mult până când aceşti oameni vor dispărea.

Superlativele lui Dorinel Munteanu din Liga I

„Bănel Nicoliţă ar fi bun în Bundesliga, e disciplinat"

Care consideri că a fost cea mai mare greşeală pe care ai făcut-o ca antrenor?

Cel mai mult regret faptul că am fost prea orgolios în relaţia cu conducătorii cu care am intrat în contact. Aş fi vrut să nu intru în clinciuri cu ei, dar nu am ştiut să evit asta, poate şi din cauza lipsei de exeperienţă.

Psihologic, cât de mult te-au afectat toate scandalurile şi eşecurile suferite ca antrenor?

M-au afectat destul de serios. Am suferit multe depresii şi, ca să mă refac, a fost nevoie să fac foarte multe drumuri în Germania, la Köln. Acolo locuieşte familia mea, iar ea m-a ajutat de fiecare dată să depăşesc momentele grele. M-a ajutat foarte mult şi Dumnezeu. Sunt un om credincios, merg des la biserică şi aşa am reuşit să trec peste aceste necazuri.

Apropo de Germania, te-a mai sunat cineva de acolo să te întrebe de vreun jucător din Liga I?

Sigur că da, am mai primit telefoane, dar nu mai vreau să dezvolt acest subiect. Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat când am vorbit despre Cristi Tănase.

L-am recomandat la FC Koln, oamenii de acolo au fost gata să vireze banii în contul transferului său, dar transferul a fost blocat de persoane care au vrut ca jucătorul să ajungă la Steaua. Aceste persoane au fost foarte iritate că eu l-am recomandat pe Tănase la FC Köln. M-au şi atacat prin presă. Oricum, Argeşul a căzut în capcană. Acum văd că plânge că a luat plasă, că Gigi nu s-a ţinut de cuvânt şi nu a plătit banii. Dacă îl dădea la Köln, Penescu încasa pe loc suma de transfer.

Tot FC Köln l-ar fi vrut în această iarnă şi pe Florin Costea. Ştii ceva de subiectul ăsta?

Florin Costea a fost dorit de FC Köln, dar transferul nu s-a realizat din cauza sumei mari care s-a cerut pe jucător. Asta este ceea ce ştiu.

Ce jucători români s-ar potrivi stilului din Bundesliga?

Sunt destui care s-ar adapta foarte bine acolo. Printre ei ar fi cu siguranţă Nicoliţă, de la Steaua, şi chiar Adrian Sălăgean, de la mine, de la Oţelul Galaţi. I-am nominalizat pe cei doi pentru că au profilul jucătorului disciplinat, iar fotbalul german pune foarte mult accent pe această latură.

Danemarca e coşmarul vieţii

Ce regreţi cel mai mult din perioada de la echipa naţională?

E vorba de o greşeală pe care am făcut-o în acel meci de coşmar. Multă vreme m-am disculpat, am crezut că nu pot fi vinovat, dar în timp am realizat că am greşit... Mă refer la meciul cu Danemarca, disputat la Copenhaga, în 2003. Nordicii au egalat în minutul 95, pornind o acţiune după un corner bătut greşit de mine, iar naţionala a ratat calificarea la Campionatul European din 2004. Cred că asta e cea mai mare greşeală din viaţa mea. E ca un coşmar, care încă mă mai urmăreşte şi azi. Nu am crezut niciodată că o asemenea gafă mă poate urmări atâta vreme.

Munti a jucat 16 ani pentru echipa naţională

Munti a jucat 16 ani pentru echipa naţională

Ai fost atacat de mulţi oameni după acea greşeală...

Cei care m-au atacat atunci sunt aceiaşi care mă mai atacă şi azi. Ei jignesc foarte mulţi oameni de fotbal, sunt lipsiţi de respect. Nu vreau să mai vorbesc despre ei.

Cum vezi viitorul echipei naţionale?

Naţionala nu are un viitor uşor. E greu de reconstruit într-un timp scurt. O reconstrucţie se poate face în câţiva ani, după modelul patentat de Dan Petrescu la Urziceni. El a preluat o echipă modestă şi a transformat-o într-una de top în vreo patru ani, bazându-se pe muncă şi ambiţie.

Crezi că Dan Petrescu a făcut un pas înapoi plecând de la Urziceni la Kuban Krasnodar, în liga a doua rusă?

Dan a făcut cea mai bună alegere pentru el. Sunt sigur că plecarea lui de la Urziceni a fost şi un răspuns la toate lucrurile urâte cu care s-a confruntat în fotbalul românesc. A plecat şi pentru proiectul pe care ruşii i l-au pus pe masă, dar şi pentru că a fost motivat de partea financiară.

Cum crezi că se va încheia conflictul dintre Răzvan Lucescu şi Adrian Mutu?

Adrian traversează o perioadă foarte bună şi cu siguranţă merită să revină la echipa naţională. Evoluţiile lui îl obligă pe Răzvan să îl cheme la echipa naţională. Părerea mea este că ei se vor împăca şi când spun asta mizez şi pe diplomaţia selecţionerului.

Se apropie alegerile pentru funcţia de preşedinte al FRF. Crezi că ar fi momentul unei schimbări? Trebuia Gică Popescu să candideze ?

Cred că în fotbalul românesc se impun mai multe schimbări. Ar trebui să vină cineva în locul lui Mircea Sandu. E nevoie de o curăţenie în fotbalul nostru de la vârf. Dacă Gică Popescu ar fi candidat, eu l-aş fi susţinut. L-am susţinut şi la alegerile din 2005. Clipele frumoase pe care le-am petrecut alături de el la echipa naţională nu pot fi uitate.

Dorinel Munteanu

-Născut pe 25.06.1968, la Grădinari (Caraş-Severin)
-Carieră de jucător: FC Olt Scorniceşti (1988 - 1989), Inter Sibiu (1989 - 1991), Dinamo (1991 - 1993), Cercle Brugge (Belgia, 1993 - 1995), FC Koln (1995 - 1999), VfL Wolfsburg (1999 - 2004), Steaua (2004 - 2005), CFR Cluj (2005 - 2006), FC Argeş (2006 - 2007), FC Vaslui (2007 - 2008), Universitatea Cluj (2008 - 2009).
-La echipa naţională: 134 meciuri şi 16 goluri.
-Carieră de antrenor: CFR Cluj (2005 - 2006), FC Argeş (2006 - 2007), FC Vaslui (2007 - 2008), Universitatea Cluj (2008, 2009), Steaua (2009), Oţelul Galaţi (2009 - prezent)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite