Dorinel Munteanu:„Vreau titlul pentru cei care m-au contestat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Munti“ insistă că ar fi făcut treabă şi la Steaua dacă era lăsat. El crede că returul va fi „de zece ori mai greu“ pentru formaţia sa, întrucât acum gălăţenii vor fi băgaţi în seamă.

Dorinel Munteanu şi-a găsit liniştea pe malul Dunării. Dat afară pe uşa din dos de la Steaua, acuzat la Vaslui şi FC Argeş de aranjamente, izgonit de la „U" Cluj, recordmenul selecţiilor la echipa naţională s-a mulat perfect pe planul lui Marius Stan de a face performanţă la Galaţi.

După o muncă de un an şi jumătate, „Munti" a pregătit returul din postura de lider al campionatului. Pentru prima oară în viaţa lui. Liga Campionilor la Galaţi? „Să nu vă mire, sunt oraşe mai mici care au gustat din bucuria acestei competiţii", vine răspunsul prompt al fostului internaţional.

„Adevărul": E Oţelul pregătită pentru retur?

Dorinel Munteanu: Normal. Sunt foarte mulţumit de stagiile efectuate în această iarnă, chiar dacă adversarii nu au fost tot timpul la nivelul pe care mi l-aş fi dorit. Oricum, noi am făcut aceleaşi antrenamente şi am avut acelaşi program ca şi înainte. Faptul că suntem lideri şi ne batem la titlu nu mi-a schimbat modul în care văd eu lucrurile. Şi nici nu mă tem de aranjamente, arbitri sau altceva. Mai ales acum, cu DNA-ul pe întreg fotbalul. E posibil să existe premieri, asta da, însă nu mă deranjează. Suntem puternici.

Nu aţi adus prea mulţi jucători noi...

Nu am investit mult în achiziţii. I-am luat pe Mişelăricu, Milea şi Punosevaci, însă nu ştiu dacă ei vor evolua foarte mult în retur. Sunt tineri şi vreau să crească alături de echipă, pentru că, pe lângă obiectivele noastre, noi ne dorim foarte mult să scoatem fotbalişti buni la echipă.

Care este secretul lui Dorinel Munteanu?

Succesul n-are o reţetă, iar nici eu nu am niciun secret. Sună banal, dar liniştea şi continuitatea sunt elementele esenţiale pentru performanţele noastre de până acum. Şi sunt sigur că aş fi avut rezultate excelente şi la Steaua, Vaslui sau alte echipe de la care ştie toată lumea cum am plecat, dar nu am fost lăsat. Asta e, nici nu vreau să-mi mai amintesc. Aici am preluat o echipă tânără, nu de prim plan şi a contat că nu am fost băgaţi în seamă. În retur, lumea ne va trata altfel, va fi de zece ori mai greu.

Veţi da jucători la formaţiile rivale?

S-a format o concepţie greşită la noi, cum că fotbaliştii români trebuie să joace mai întâi la aşa zişii granzi pentru a pleca apoi afară. Eu le garantez băieţilor mei că, dacă mai lucrăm un an împreună la Oţelul, pot pleca direct în campionatele puternice de afară. N-au nevoie nici de Steaua, nici de Dinamo şi, sincer să fiu, nici ei nu-şi doresc să joace altundeva. Până la urmă, evoluează la lider, nu?!

Cum e Dorinel, antrenorul, la şase ani după ce s-a apucat de meserie?

Sunt încă la început. Nu vreau să-l fac uitat pe Dorinel jucătorul. Cariera de fotbalist m-a ajutat enorm în antrenorat. Doar că îmi pare rău că n-am agăţat ghetele în cui mai devreme şi am continuat să fiu antrenor-jucător. E greu să faci asta. Totuşi, după rezultate, cred că pot fi considerat un tehnician bun, chiar dacă s-au spus multe lucruri urâte despre mine. Dar p-alea le voi rezolva în Justiţie.

Cum ai ajuns la Galaţi?

Marius Stan m-a convins cu un proiect pe doi ani. Cu un plan. În România, lucrul ăsta e mai rar. M-a impresionat că, în ciuda eşecurilor anterioare, a avut încredere maximă în mine. Chiar şi când lucrurile au mers mai prost...

Ai fost şi contestat de fani...

Cinci, şase luni m-am chinuit destul de tare cu suporterii. Ei n-au înţeles de la început că e nevoie de timp pentru a forma o echipă competitivă. Acum, mulţi şi-au cerut scuze pentru cum m-au tratat atunci. Eu vreau să iau titlul şi pentru contestatari.

Care a fost cel mai greu moment din carieră?

Când am fost acuzat pe nedrept că am vândut meciuri sau mai ştiu eu ce bazaconii. Am suferit enorm din toate punctele de vedere. Credinţa m-a ajutat să trec peste. E cineva, acolo sus, care va judeca la final. Pe asta mă bazez.

Mai stai la Oţelul şi în sezonul următor?

Contractul expiră la vară, dar am amânat discuţiile pentru după încheierea campionatului. Vreau să rămân la Galaţi şi după aceea, chiar dacă, Doamne fereşte, nu voi câştiga campionatul. O echipă se construieşte în trei, patru ani, nu pocnind din degete. Nu e conjunctural locul pe care îl ocupăm, am adunat tot mai multe puncte de la an la an. Unii ne vedeau retrogradaţi la începutul campionatului. Să nu se uite că am făcut performanţă fără bani!

"Vreau să rămân la Galaţi chiar dacă, Doamne fereşte, nu voi câştiga campionatul."

„Mutu nu mai poate ajuta naţionala acum"

Adrian Mutu trece printr-o perioadă destul de dificilă  Foto: Adevărul



Să trecem la naţională. Ne calificăm la Euro 2012?

E greu, chiar dacă jucătorii ne tot vând gogoşi prin presă. După mine, fotbaliştii naţionalei ar trebui să nu mai vorbească despre calificare, când ei nu au realizat nimic. Mai bine să intre în silenzio stampa. Tot vorbim, dar nu facem nimic. Întâi să apară rezultatele şi d-abia apoi să iasă la interviuri. Mi-aş dori mult să trecem cu bine de „dubla" care vine, dar, personal, mi-e foarte teamă de Bosnia...

Avem nevoie de Mutu?

Adi nu mai poate ajuta naţionala acum. Are prea multe probleme pe cap. Are nevoie de linişte şi să-şi ordoneze viaţa. El mai poate juca cel puţin trei, patru ani. Fizic e pregătit bine. Trebuie să-şi revină însă şi psihic.

Când te vedem pe banca tehnică a României?

E un vis îndepărtat. Normal că vreau să ajung şi acolo, mai ales după câte am făcut ca fotbalist pentru naţională. Totuşi, în următorii şase ani nu cred că se poate pune problema.

Cum ne văd străinii?

Imaginea noastră în străinătate e jalnică. Deprimant de proastă. Păi, cum ar putea să fie altfel când la noi sunt scandaluri, peste scandaluri, peste scandaluri. Nemţii sunt cu ochii pe noi. Ştiu tot despre fotbalul nostru. Suntem urmăriţi din toate ţările importante, mi-e şi ruşine să le explic foştilor colegi de prin Germania de ce la noi există atâta bălăcăreală...

Ai jucat în vreo partidă aranjată?

Pe vremuri, în România, n-aveai cum să nu participi la meciuri necurate. Cine spune asta e un mare mincinos. Cu sau fără voia ta, tot jucai, ăsta era sistemul. Dar să le spui jucătorilor tăi să piardă un meci e inimaginabil. Doar nişte minţi bolnave ar putea să născocească aşa ceva. A, că e posibil ca antrenorul nici să nu ştie, asta e altceva. Mai ales acum, cu mafia pariurilor. Păi uitaţi-vă în Germania, la St. Pauli, cinci jucători s-au dat la o parte...Sunt lucruri grave, grave de tot. Nu m-ar mira dacă s-ar întâmpla şi aici.

De ce nu joacă Ioniţă şi Deac la Köln, respectiv Schalke 04?

Ştiam că nu vor confirma. Cel puţin, nu de la început. Diferenţa e foarte mare. Mie mi-au trebuit şase luni să mă adaptez în Germania. Şi aveam ceva experienţă în spate, meciuri internaţionale, etc. Românii au o mare slăbiciune, mă doare să o spun şi să o recunosc, dar ăsta e adevărul: când dau de greu, vor să plece. Ei trebuie să meargă în străinătate cu gândul de a nu se mai întoarce în fotbalul românesc, chiar dacă diferenţa e foarte mare. Am vorbit şi cu Ioniţă şi cu Deac, i-am încurajat. Sunt convins că până la urmă vor da randament, dar trebuie să aibă mai multă încredere în ei. Spre exemplu, Magath e un antrenor care nu se abate de la nişte
reguli.

"Fotbaliştii naţionalei ne vând gogoşi! Să nu mai vorbească despre calificare la Euro 2012."

„Magath şi Daum sunt modelele mele"

image

Felix Magath  Foto: Reuters

Ce tehnicieni ţi-au influenţat cariera?

Felix Magath şi Christoph Daum sunt modelele mele ca antrenori. Nişte tehnicieni excepţionali. Chiar dacă a avut problemele lui, nebuniile lui, Daum e senzaţional. Dar şi de la nebuni ai ce lucruri bune să ei. Concepţia mea e clar nemţească.

Cum te caracterizezi, ca antrenor?

Sunt un antrenor serios, căruia îi place să ducă la bun sfârşit ceea ce a început, sunt consecvent şi mă pun în slujba jucătorilor. Ei sunt actorii din fotbal.

Eşti strict cu jucătorii tăi?

Nu sunt dur cu ei. Nu fac puşcărie la echipă. Am o serie de „reguli", cu ghilimelele de rigoare. Le-am spus ce aştept de la ei, au înţeles şi nu am avut probleme. Totuşi, apropo de scandalurile cu poker sau ruletă, nu tolerez jocurile de noroc.

Cât de supus trebuie să fie un tehnician cu patronul său?

E normal să faci compromisuri în relaţia cu şefii. Pe astea le face oricine, în orice domeniu, nu numai în fotbal. Dar niciodată, repet, niciodată nu o să-mi impună cineva vreun jucător. Nici Gigi Becali, nici Adrian Porumboiu, nimeni nu a încercat asta. Sunt mai incomod, din punctul ăsta de vedere.

Rîpă, Antal, Silviu Ilie. Cum au apărut aceste nume?

Explozia tinerilor nu e întâmplătoare. Am lucrat şi individual cu jucătorii care nu dăduseră poate cel mai bun randament înainte. Pe Antal, Pena şi Rîpă i-am pregătit şi separat, pentru că ştiam ce pot să scot din ei.

Multă lume spune că valoarea campionatului nostru a scăzut...

Astea sunt prostii. Dacă erau alte echipe pe primul loc, nu mai era slab campionatul. Acum, că ne-am ridicat noi, s-au nivelat valorile în jos. O prostie! Nu e aşa slab, ba dimpotrivă, e bine că s-a oprit infuzia de străini. Aşa a mai crescut în valoare Liga I. Şi aşa slab cum e, eu vreau să câştig campionatul.

Inedit despre Dorinel Munteanu

-Fiica sa studiază de câteva luni în Olanda, prilej pentru Monica, partenera de viaţă a lui „Munti", de a se muta de la Köln la Galaţi.
-Este căsătorit de 23 de ani cu Monica.
-Când era copil îl deranja porecla „Neamţul".
-Este fan Discovery Channel, Animal Planet, dar adoră şi serialele. „Prison Break" i-a plăcut cel mai mult.
-Ascultă muzică populară, în special bănăţeană şi ardeleană.
-Este foarte credincios. În urmă cu trei ani a botezat un copil orfan la o mănăstire de lângă Alba Iulia.
-Se consideră un fricos când vine vorba de bătaie.

Dorinel Munteanu

-Data şi locul naşterii: 25 iunie 1968, Grădinari (Caraş-Severin).
-Echipe la care a evoluat: Metalul Bocşa, FCM Reşiţa, FC Olt, Inter Sibiu, Dinamo Bucureşti, Cercle Brugge, FC Köln, Wolsburg, Steaua, CFR Cluj, FC Argeş, FC Vaslui, „U" Cluj.
-A câştigat două titluri ca jucător: cu Dinamo (1991-1992) şi cu Steaua (2004-2005).
-Echipe pe care le-a antrenat: CFR Cluj, FC Argeş, FC Vaslui, „U" Cluj, Steaua, Oţelul Galaţi.
-Este liderul selecţiilor la echipa naţională, marcând 16 goluri în 134 de partide.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite