Dinamo, ameninţată de rivali cu DNA!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arpad Paszkany, Cristi Borcea, Dinu Gheorghe şi Gigi Becali
Arpad Paszkany, Cristi Borcea, Dinu Gheorghe şi Gigi Becali

Prestaţiile arbitrilor din meciurile Dinamo – Gaz Metan, scor 3-2, şi Oţelul – CFR, scor 1-1, au scandalizat Liga I. Contracandidatele „câinilor“ la titlu acuză formaţia din „Ştefan cel Mare“ de jocuri murdare. Paszkany cere o nouă intervenţie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în fotbal. Becali spune că Dinamo a învins Mediaşul printr-o „hoţie”, iar „Vamă” îi atacă furibund pe roş-albi.

Ultima ediţie a Ligii I în care campioana ajunge direct în grupele Ligii şi pune mâna pe aproximativ 10-12 milioane de euro a înnebunit formaţiile care se luptă pentru titlu! Dacă, de obicei, scandalurile şi acuzele „grele" începeau undeva pe la mijlocul returului şi aproape de finalul sezonului, acum situaţia e în pragul exploziei încă din etapa a 13-a!

Dinamo - Gaz Metan şi Oţelul - CFR au fost meciurile din acest weekend care au aruncat Liga I în aer. Motivul? În ambele partide, roş-albii au fost beneficiarii unor decizii care au readus trupa din „Ştefan cel Mare" în lupta pentru titlu. Mai întâi, vineri, „câinii" s-au impus cu 3-2 în faţa Mediaşului într-o partidă în care Dinamo a primit un penalty gratuit, iar omul care a înscris golul victoriei, Scarlatache, a fost iertat de eliminare în debutul reprizei secunde.

Sâmbătă, alte două decizii în Oţelul - CFR i-au favorizat pe roş-albi. Traore şi Veloso au fost eliminaţi şi vor rata partida cu Dinamo din etapa viitoare. Dacă în cazul lui Veloso cartonaşul roşu a fost acordat corect, în schimb, eliminarea lui Traore, cel mai periculos om al clujenilor, a venit în urma unei faze discutabile şi i-a scandalizat pe conducătorii campioanei.

Paszkany: „Ştiam că vom avea doi eliminaţi"

La câteva ore după partida cu Oţelul, Arpad Paszkany a venit cu o serie de dezvăluiri şocante. „Înainte de meci am fost avertizat de cineva că unul sau doi jucători de la noi vor fi eliminaţi. Iată că persoana respectivă nu s-a înşelat. Ce s-a întâmplat la Galaţi e încercarea unor echipe de a reveni în prim-plan prin orice mijloace. E nevoie de intervenţia organelor abilitate pentru o curăţenie în arbitraj", a spus finanţatorul clujenilor, referirea sa la DNA fiind clară.

Becali: „Mi-ar fi ruşine să câştig ca Dinamo"

La acuzele lui Paszkany s-au adăugat cele venite dinspre Ghencea. Gigi Becali a criticat vehement modul în care „câinii" s-au impus în faţa Mediaşului. „Dacă m-ar avantaja arbitrii, aşa cum au făcut-o cei care au condus partida Dinamo - Gaz Metan, mi-ar fi ruşine! Aş declara după meci că nu vreau hoţie, nu vreau pomană", a afirmat latifundiarul.

Au încercat „câinii" un blat cu Braşov?

Rapidiştii, prin preşedintele Dinu Gheorghe, au pus şi ei tunurile pe rivalii din „Ştefan cel Mare": „Nu mă mai uit la meciurile lui Dinamo că mi se face greaţă!". „Vamă" a dezvăluit apoi un episod pentru a demonstra că roş-albii au obiceiul de a recurge la jocuri murdare. „Acum două sezoane, în campionatul în care Urziceniul a câştigat titlul după o luptă strânsă cu cei din «Ştefan cel Mare», înaintea meciului Dinamo - FC Braşov din penultima etapă, s-au întâmplat nişte lucruri ciudate. Eram preşedinte la Braşov, iar în săptămână premergătoarea meciului, am fost invitat ba la domnul Badea, ba la domnul Borcea, şi mi s-a oferit postul de preşedinte executiv la Dinamo.

Practic, în fiecare zi eram ofertat! Nu m-am dus să mă întâlnesc cu Borcea şi Badea şi i-am bătut în campionat. După aceea, nu m-a mai căutat nimeni de la Dinamo. Dar, înainte de meci, cei de acolo erau foarte interesaţi de angajarea mea. Am făcut pe prostu', m-am făcut că nu înţeleg de ce", a povestit actualul preşedinte al Rapidului.

Ce spune Dinamo

" Să vină DNA! Noi n-avem nimic de ascuns. Avem patru victorii consecutive, suntem în revenire şi de aceea tuturor le este frică de noi. "
Cristi Borcea acţionar Dinamo

" Dinu Gheorghe ne atacă fiindcă ori e invidios, ori îi e frică. El e supărat că n-a ajuns la noi, dar e prea slab pentru Dinamo. "
Cristi Borcea acţionar Dinamo

" Dacă domnul Paszkany a declarat că DNA trebuie să intervină din nou în fotbalul românesc, atunci să vină procurorii, să-l ia pe dânsul şi să vadă ce are de spus. "
Nicolae Badea preşedinte CA Dinamo

" Dinu Gheorghe are o carieră în sistemul vamal, acolo e specialist. A primit deja un avertisment de la Comisia de Disciplină. Vom depune iar o plângere împotriva sa ca să-şi susţină afirmaţiile. "
Nicolae Badea preşedinte CA Dinamo

„Toţi conducătorii din Liga I vor să influenţeze arbitrajele"

„Adevărul": Cum vi s-a părut arbitrajul de la Dinamo - Gaz Metan?

Dumitru Dragomir: Nu a fost unul foarte bun şi nici unul foarte rău. S-a vorbit că Dinamo a primit un penalty gratuit, dar eu vă spun că arbitrul a avut acoperire regulamentară. Am revăzut faza de mai multe ori şi înclin să cred că băiatul ăla, Marian Balaci, a judecat bine, la fel cum a făcut şi la faza golului doi al Mediaşului. Cei de la Dinamo au zis că s-a marcat din ofsaid, dar, din nou, a existat acoperire regulamentară.

s

Au mai existat şi alte faze controversate la meciul din „Ştefan cel Mare"...

Au mai fost, într-adevăr. Dacă ne referim la cea în care Scarlatache a lovit cu cotul şi la cea în care Liţu a fost eliminat, după părerea mea, arbitrul a greşit la ambele faze. Scarlatache trebuia eliminat, iar Liţu nu. S-a mai discutat şi de faptul că Gaz Metan ar fi trebuit să primească un penalty la căderea lui Aganovici în careu, însă nu împărtăşesc această idee. Per total, Marian Balaci a arbitrat de nota 7.

Lui Istvan Kovacs ce notă îi daţi pentru prestaţia de la Oţelul - CFR?

Domnule, la meciul ăsta chiar au fost probleme mari. Istvan Kovacs ar merita nota 3 pentru halul în care a arbitrat. A greşit când a anulat golul lui Traore din prima repriză, dar şi când l-a eliminat pe atacantul ivorian. Astea sunt greşeli mari de tot, care au dezavantajat clar CFR-ul.

Arpad Paszkany a spus că s-a greşit cu intenţie, la comenzi venite dinspre clubul Dinamo, şi că ar fi cazul ca DNA să intervină din nou în lumea fotbalului.

Kovacs a făcut greşeli omeneşti, nu cu intenţie sau la comadă. Toţi cei care se simt furaţi de arbitri susţin că li se trage de la Borcea, a devenit o modă să se întâmple aşa, dar astea sunt baliverne. Treaba cu DNA mi se pare tot; o tâmpenie. Kovacs a greşit şi, probabil, o să plătească. De ce să vină DNA?!

Puteţi să bagaţi mâna în foc pentru faptul că nu există conducători în Liga I care să fi încercat să influenţeze arbitrajele?

Toţi conducătorii care sunt acum în Liga I ar vrea să poată influenţa arbitrajele, dar nu au curaj să încerce să facă asta. De ce? Le e frică! S-au întâmplat destule şi nu se bagă la aşa ceva.

În timpul cărui şef de CCA au fost cele mai bune arbitraje?

În timpul mandatului lui Dan Petrescu. El a fost cel mai bun şef de CCA din ultimii 20 de ani. Nu au existat probleme mari nici în timpul lui Ion Crăciunescu.

"Nu o să uit niciodată partida cu Dinamo. Am pierdut un meci, dar şi un dinte, iar arbitrul n-a văzut nimic. Ăsta e fotbalul românesc! Mă abţin să spun mai multe ca să nu fiu suspendat şi vreo patru etape."
Eric da Oliviera mijlocaş Gaz Metan

s

Arestări la precedenta intervenţie DNA

Revoltaţi de arbitrajele din ultima etapă, oamenii din fotbal au solicitat ca procurorii DNA să intre din nou în acţiune. În primăvara lui 2009, preşedintele CCA, Gheorghe Constantin, vicepreşedintele Marcel Lică şi câţiva arbitri (Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi Aurelian Bogaciu) au fost arestaţi pe diferite perioade fiind acuzaţi de luare de mită. Anul acesta centralii Ionică Serea şi Marius Martiş au fost de asemenea arestaţi pentru aceleaşi fapte, ei fiind împlicaţi în cazul „mită pentru arbitri" de la Piteşti. Cătălin Anton

Balaci şi Kovacs nu vor fi retrogradaţi

Deşi mulţi oameni din fotbal au cerut vehement ca Marian Balaci şi Istvan Kovacs să fie scoşi din arbitraj, lucrurile nu vor sta chiar aşa. Comisia tehnică din cadrul CCA va analiza abia astăzi prestaţiile celor doi, iar surse din interior au spus că cei doi ar putea fi pedepsiţi doar cu câteva etape de reţinere de la delegări. „Până acum, Kovacs era acuzat ca fiind pro-CFR, acum i se cere capul că ar fi greşit împotriva clujenilor. Balaci a avut greşeli pro şi contra lui Dinamo", a spus un membru CCA. Cătălin Anton

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite