Din nou în Cupă după 11 ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima întâlnire în Cupa României dintre Steaua şi Rapid a avut loc în 1999, când roş-albaştrii au câştigat trofeul după loviturile de departajare. La 11 ani de la finala Cupei, trei dintre protagoniştii acelui derby Belodedici, Iencsi şi Nanu au prefaţat pentru „Adevărul” confruntarea de diseară.

În urmă cu 11 ani, Steaua a deschis scorul, însă, în doar zece minute, Jean Barbu a reuşit să-ntoarcă rezultatul în favoarea giuleştenilor. Marcatorul golului care a împins meciul în prelungiri, Miodrag Belodedici, nu înţelege de ce echipa sa de suflet nu a mai acordat importanţă Cupei în ultimii ani. „E o prostie asta. Să joci cu rezervele că nu te interesează Cupa. Lăcătuş e obligat să înceapă cu cei mai buni jucători meciul ăsta. Pe vremea noastră avea o savoare deosebită această competiţie", a explicat Belo.

Adrian Iencsi,Miodrag Belodedici şi Ştefan Nanu

Adrian Iencsi,Miodrag Belodedici şi Ştefan Nanu

Belo: „Stancu sau Tănase ar putea face diferenţa"

Fostul fundaş îşi aminteşte cu plăcere de duelul de pe fostul stadion din Complexul „Lia Manoliu". „A fost ultima Cupă câştigată de Steaua. Rapidul avea o super-echipă pe  atunci, cu Iencsi, Şumudică, Jean Barbu, ce mai, erau mai buni decât cei de acum şi poate chiar mai buni decât eram noi pe vremea aia. Ne-au cam dominat tot meciul, însă am profitat de greşelile lor", a rememorat Belo.

„Căprioara" a recunoscut că Steaua a avut atunci mare şansă cu portarul Ritli: „Am egalat pe o eroare de marcaj, iar la loviturile de departajare am fost mai siguri, am avut noroc şi în poartă l-am avut pe Ritli. Cred că Tătăruşanu îl poate imita pe Zoli. E excelent la loviturile de la 11 metri. Şi Stancu sau Tănase ar putea face diferenţa, însă ei s-ar fi adaptat mai bine în echipa noastră de-atunci. Aveam un stil al nostru, ofensiv, în viteză, pe care ei s-ar fi mulat perfect".

O legendă a Rapidului, Adrian Iencsi a marcat şi el pentru alb-vişinii în acel meci, dar din penalty. El  consideră că finala pierdută în 1999 în faţa Stelei reprezintă unul dintre cele mai mari regrete ale carierei sale. „Motivaţia că jucăm contra Stelei era uriaşă, nu ne interesau banii. Noi am dominat acea finală, am condus până în ultimul minut şi ne-am trezit egalaţi pe final. La penalty-uri a fost loterie. Aveam o echipă foarte, foarte puternică, cu Jean Barbu şi Ganea, Şumudică, fotbalişti de clasă", ne-a spus actualul fundaş al Concordiei Chiajna.

Nanu: „Noi toţi câştigam cât un jucător de-acum"

Un alt fost fotbalist important al „feroviarilor", Ştefan Nanu, ne-a mărturisit că salariile din urmă cu un deceniu erau mult mai mici decât în prezent. „Rapidul mi-a dat totul: trofee importante, am prins echipa naţională, chiar şi un transfer în străinătate", ne-a spus Nanu. Tot el vorbeşte: „salariile erau mici însă în anii '90, în jur de 25.000 de dolari pe sezon, dar şi banul avea altă valoare. Toată echipa noastră câştiga atunci cât primesc acum cinci jucători din actualul lot. Finala pierdută cu Steaua ne-a lăsat un gust amar. Chiar am revăzut acel meci acum câteva zile".

Avantaj pentru Steaua

Steaua şi Rapid s-au întâlnit de 17 ori în Cupa României. Roş-albaştrii au mers mai departe de 14 ori, în timp ce giuleştenii s-au calificat în faza următoare doar de trei ori.

2 - 2

4-2 după loviturile de departajare
Steaua: Ritli - Baciu, Duro (Trică 84), Matei, Belodedici - M. Szekely, E. Lincar, Roşu -- Lăcătuş, Ciocoiu (Militaru 100), Dănciulescu (Luţu 51).
Antrenor:  Emeric Ienei

Rapid: Lobonţ - Bolohan, N. Stanciu, Rednic, Iencsi, Nanu - Măldărăşanu, Sabău, D. Lupu (Pancu 72) - C. Barbu (Z. Bundea 88), I. Ganea (Şumudică 80)
Antrenor:  Mircea Lucescu
Goluri: Ciocoiu 68, Belodedici 90 / C. Barbu 71,81
La loviturile de departajare:
Au marcat: Roşu, Militaru, Trică, Lincar / Şumudică, Iencsi
Au ratat:  Z. Bundea, Pancu
Stadionul „Naţional": 50.000
Arbitru: Mark Batta (Franţa)
- Meci disputat la  16.06.1999

"Pe vremea mea, Steaua avea un stil de joc aparte, în viteză, pe care Stancu şi Tănase s-ar fi pliat perfect."
Miodrag Belodedici fost jucător Steaua

De urmărit la Rapid

1 Dimensiunea barelor. După partida din campionat, încheiată, scor 0-0, Helmuth Duckadam a declarat că lungimea barelor din Ghencea e mai mare decât a celor din Giuleşti.

2 Revenirea lui Rui Duarte. Flancul drept al alb-vişiniilor va avea o viteză mai mare faţă de partida din campionat. La mijlocul terenului, Candido da Costa are şanse mari să-i ia locul lui Roman.

3 Deşi nu a greşit absolut deloc în ultimul meci din campionat, Bornescu îi va ceda locul în poartă lui Dani Coman. Aceasta este noua înţelegere dintre cei doi - unul apără în Cupă, celălalt în campionat.

4 Faţă de partida de acum trei zile, Şumi va începe meciul doar cu un închizător. Lazăr este refăcut şi va juca lângă Spadacio în linia mediană. În atac vor fi Herea şi Cassio.

5 Rapidiştii se aşteaptă ca meciul să ajungă la penalty-uri. Astfel că majoritatea jucătorilor au exersat loviturile de la 11 metri la ultimul antrenament.
 
De urmărit la Steaua

1 Prestaţia lui Bănel Nicoliţă, revenit după suspendare, în condiţiile în care Janos Szekely l-a nemulţumit pe Lăcătuş la meciul din campionat.

2 Dacă galeria Stelei, absentă în partida de luni, se va răzgândi după ce comunicat că nu se va prezenta nici astăzi şi se va prezenta la meci.

3 Dacă Lăcătuş va aborda partida defensiv, aşa cum a făcut-o în prima parte a meciului din Liga I, sau va miza pe atac încă din primul minut.

4 În cazul loviturilor de departajare, dacă Tătăruşanu va reuşi să repete prestaţiile din meciurile cu Grasshopper şi Sportul, când şi-a calificat echipa prin intervenţiile sale.

5 Modul în care vor fi primiţi steliştii de această dată, după ce au fost şicanaţi prin diferite metode în urmă cu trei zile, începând de la mingea folosită şi terminând cu lipsa locurilor din tribune  pentru oficialii clubului din Ghencea.

Contra, prima înfrângere cu gol din ofsaid!

Braşovul s-a calificat în semifinalele Cupei României,  eliminând Timişoara după un meci în care bănăţenii au fost de nerecunoscut. Planurile „violeţilor" au fost date peste cap încă din prima repriză. Taborda şi Scutaru s-au accidentat, iar tehnicianul Cosmin Contra a fost nevoit să facă primele două schimbări mai repede decât se aştepta. Până la pauză, partida a fost echilibrată, însă în repriza secundă jocul a curs aproape într-un singur sens, spre poarta lui Pantilimon. Înainte să decidă soarta calificării, Braşovul a marcat prin Ilyeş, dar reuşita a fost anulată pentru un presupus ofsaid. Reluările TV au arătat că asistentul Sebastian Gheorghe a ridicat eronat fanionul. Apoi, asistenţii au greşit în favoarea Braşovului, validând golul marcat în prelungiri de Marian Cristescu, deşi acesta se afla în poziţie de ofsaid. Pentru antrenorul Timişoarei, eşecul de la Braşov a fost primul de la instalarea lui pe banca tehnică a bănăţenilor. Până la meciul de aseară,  Cosmin Contra izbutise nouă partide fără înfrângere. „Braşovul merita victoria după cum s-a jucat", a spus „principalul" Timişoarei după înfrângerea din Cupa României. Patronul Marian Iancu a recunoscut şi el că gazdele au meritat victoria, chiar dacă au dat gol din ofsaid. 

1 - 0

FC Braşov: Mincă - Voicu, Oros,
Majernik, Williams - Martinovici, Viveiros, Ilyeş, Cristescu - Chipciu, Dedu (Hadnagy 60).  Antrenor:  Daniel Isăilă

FC Timişoara: Taborda (Pantilimon 27) - Scutaru (Chiacu 38),
Luchin, Cisovsky, Sepsi - Alexa, Burcă - Helder, Tameş, Goga - Nikolici (Axente 75).
Antrenor: Cosmin Contra
Gol: M. Cristescu 90+3
Stadionul "Tineretului" (Braşov): 4.000
Arbitru: Alexandru Deaconu



s
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite