Destinaţia finală: Bucureşti, 9 mai 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UEFA a dat ieri drumul ediţiei 2011-2012 a Ligii Europa, a cărei câştigătoare va fi stabilită în România. În al doilea tur preliminar al competiţiei, Gaz Metan Mediaş se va întâlni în dublă manşă, la 14 şi 21 iulie, cu finlandezii de la KuPS Kuopio.

Deşi numai o lună a trecut de la finala câştigată la Dublin de Cristi Săpunaru şi ai săi colegi de la FC Porto, pestriţa caravană a Ligii Europa a pornit din nou la drum o dată cu prima tragere la sorţi, efectuată ieri la sediul UEFA.

Destinaţia finală: Bucureşti, 9 mai 2012, Stadionul Naţional. 194 de echipe din 53 de ţări vor avea şanse mai mici sau mai mari să ridice cupa pe cea mai modernă arenă a României. Printre ele, nume grele ale fotbalului continental, precum FC Sevilla, AS Roma, Atletico Madrid, Schalke sau Tottenham, cluburi obişnuite mai degrabă cu aerul tare al Ligii Campionilor. Cu menţiunea că alţi granzi ai Europei, alunecaţi din diferite faze ale Ligii, ne-ar putea vizita la anul pe fostul „Lia Manoliu".

Aşteptăm şi prezenţele-surpriză în fazele avansate ale competiţiei, aşa cum Liga Europa ne-a obişnuit în cele două ediţii în actuala formulă. Dacă Fulham şi Braga s-au strecurat în finală în 2010, respectiv 2011, de ce să nu sperăm că Steaua, Dinamo sau Rapid ar putea juca „acasă" cu trofeul pe masă?



Gazul se „aprinde" în Finlanda

În ordine cronologică, prima echipă din Liga I care va încerca să pătrundă cel puţin în grupe este Gaz Metan. Ardelenii au profitat de problemele de licenţiere ale Timişoarei şi vor debuta în cupele europene tocmai în „Ţara celor 1.000 de lacuri", la peste 3.000 de kilometri distanţă de Mediaş. Nu se poate spune că echipa lui Cristi Pustai a avut noroc, deşi numele KuPS Kuopio nu sperie pe nimeni.

Finlandezii, vicecampioni în 2010, se află în plin sezon competiţional, după sistemul primăvară-toamnă, lucru care îi va avantaja cu siguranţă. „Cel mai mare inconvenient va fi drumul până acolo, însă returul e la noi acasă, unde putem tranşa calificarea", a declarat Pustai la aflarea adversarului.

Medieşenii pot profita şi de forma slabă a lui KuPS, care a terminat turul campionatului intern abia pe locul şapte din 12 echipe, la 15 puncte de liderul HJK Helsinki.

Rednic se bate cu Klemi Saban

Tot în turul doi preliminar, Mircea Rednic şi cei cinci români rămaşi la Khazar Lankaran (Mureşan, Piţ, Scarlatache, Doman şi Bud) vor întâlni una dintre echipele cu greutate din această fază. Maccabi Tel-Aviv e plină de internaţionali israelieni şi îl are în lot inclusiv pe fostul stelist Klemi Saban.

Kuopion Palloseura (KuPS)

- Culori: galben-negru
- Stadion: Kuopion keskuskenttä (5.000 de locuri)
- Antrenor: Esa Pekonen
- Vedete: Ilja Venäläinen, Olajide Williams (nigerian), Raphael Udah (nigerian)
- Palmares intern: 5 titluri de campioană (ultimul în 1976), două Cupe ale Finlandei, o Cupă a Ligii Finlandei
- Palmares european: nouă prezenţe în cupele europene (ultima în 1990-1991)

image

Click pentru a vedea infografia cu traseul echipelor românesti în Europa

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite