De la Buşcă la Walter via închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Walter este un personaj controversat din lumea fotbalului
Florian Walter este un personaj controversat din lumea fotbalului

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai influenţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Florian Walter, patronul Universităţii Cluj. Fostul acţionar dinamovist şi actualul număr unu de la Universitatea Cluj şi-a schimbat numele pentru a-şi „curăţa“ imaginea după ce în trecut a fost arestat în Austria.

A stat în umbra lui Badea, Borcea sau Turcu, dar Walter, fost Buşcă, era şi atunci unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri şi totodată unul dintre cei mai bogaţi, mulţi spunând că averea sa e cu mult mai mare decât cea  a foştilor săi colegi din conducerea dinamovistă.

Şi, cu siguranţă este cel mai controversat dintre oamenii de fotbal din Liga I. Înainte de Revoluţia din 1989 vindea butelii la un centru din Pantelimon şi aşa s-a cunoscut cu Borcea, iar prietenia lor avea să fie una extrem de avantajoasă. Apoi, odată cu schimbarea regimului comunist a început şi ascensiunea sa, iar printre numeroasele afaceri una avea să atragă atenţia.

Ducea oameni la muncă ilegal

Fostul „câine" împreună cu un „asociat" transportau ilegal în Italia şi Austria oameni care erau de acord să lucreze „la negru". Afacerea s-a extins repede şi omul nostru ajunsese să-i ducă personal pe muncitori în afara graniţelor. Autorităţile austriece au intrat pe fir şi după o ­cursă nebună i-au prins. Walter, care conducea maşina personală aflat în capul coloanei de autocare şi care era însoţit de soţia gravidă, a fost arestat şi băgat la închisoare.

Şi-a cheltuit toată averea pentru a scăpa de puşcărie, a devenit un om liber, dar a ­luat-o de la capăt cu afacerile. S-a împrietenit cu Marian Măgureanu, fiul lui Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, şi împreună au înfiinţat firme de pază şi protecţie, dar şi societăţi care controlau turismul în Predeal, având în patrimoniu hoteluri şi vile.

Cum financiar stătea bine, s-a gândit să-şi schimbe şi viaţa sentimentală. S-a despărţit de prima soţie, cu care avea doi copii, le-a lăsat o vilă în Militari, şi în scurt timp s-a căsătorit cu Rebecca, actuală moderatoare la Antena 2, pe vremea aceea secretară la sindicatul şoferilor.

Aşa l-a cunoscut pe Miron Mitrea, care avea să-i fie naş de cununie, şi pe care l-a susţinut în campania electorală donând 100.000 de dolari. Mitrea a devenit un important lider PSD şi om politic, iar răsplata pentru Walter abia începea. A fost susţinut de partid şi a devenit consilier general pentru Primăria Municipiului Bucureşti.

Are firmă de ridicat maşini

Contractele cu statul au venit repede, iar firma sa, Romprest, s-a dezvoltat rapid. Deşi dorea să stea departe de presă, din nou „s-a remarcat" după ce l-a scos din ţară pe Mihai Necolaiciuc, fostul şef al CFR, căutat pentru o fraudă de peste o sută de milioane de euro. La vamă, Walter a declarat că se îndreaptă spre Chişinău, iar la întoarcerea în ţară era doar el cu şoferul, Necolaiciuc "evaporându-se".

Din nou a scăpat de orice acuzaţii. În prezent trăieşte excelent din afacerile cu statul. Firma sa, CFR Transauto, ridică maşinile parcate neregulamentar în sectorul 1, o alta, divizată din Romprest, reabilitează străzile în sectorul 5 şi se ocupă de salubrizarea metroului şi CFR-ului, contractele fiind de zeci de milioane de euro.

Dar adevărata lovitură e contractul cu armata americană (salubrizarea bazelor din România) şi cel prin care se ocupă de curăţenia şi paza Aeroportului „Henri Coandă" din Otopeni şi cel din Băneasa, „Aurel Vlaicu", aici reuşind să dea la o parte SRI-ul care controla până atunci accesul prin cele două aerogări. Dar toate aceste tranzacţii nu puteau fi obţinute de o firmă al cărei patron are cazier. Atunci, cu puţin „ajutor", şi-a schimbat numele din Buşcă în Walter, iar "noul" patron a obţinut uşor acordul cu instituţiile respective.

Are prioritate la transferurile „câinilor"

A intrat în fotbal, dar a vrut să păstreze discreţia. După câţiva ani la Dinamo, unde se ocupa direct de echipa a doua, a trecut la Universitatea Cluj. În „Ştefan cel Mare" a stat în umbra celorlalţi acţionari, dar a vrut să preia controlul şi a preluat „şepcile roşii", echipă înfrăţită cu Dinamo. Dacă la „câini" avea 17 la sută din acţiuni, la Cluj are 98 din club.

Însă nici acum nu şi-a primit banii în schimbul acţiunilor de la formaţia bucureşteană, în jur de 1,5 milioane de euro, şi atunci s-a pus la cale un plan simplu: pentru că roş-albii nu au banii pentru a plăti datoria către Walter în cazul în care un jucător părăseşte Dinamo, el este primul întrebat dacă-l doreşte, iar suma de transfer se scade din datorie. Ultimul exemplu este Adrian Cristea, cotat de Cristi Borcea la 1,5 milioane de euro, tocmai pentru a se achita în faţa lui Walter.

"Eu la Dinamo ştiam de unul Buşcă, aşa e trecut la noi în acte. Pentru mine, cei care-şi schimbă numele sunt ca şi lupii care-şi schimbă părul."
Vasile Turcu
fost acţionar Dinamo

Pe toate feţele

Afaceri: Prin firmele sale desfăşoară activităţi în multe domeni: salubritate, construcţii, pază.

Avere: Peste 62 de milioane de euro. Este şi un pasionat al maşinilor de lux, deţine mai multe limuzine Mercedes şi BMW, dar şi un Rolls Royce decapotabil de culoare albastră, o veritabilă piesă de colecţie. Are mai multe proprietăţi în Bucureşti printre care şi un complex rezidenţial compus din patru blocuri, în zona Titan.

Defect: Este influenţabil. 

Calitate: Îşi ajută apropiaţii.

Familie: Are doi copii dintr-o căsătorie anterioară, iar soţia actuală, Rebecca, i-a dăruit alţi doi copii: o fată de 10 ani, Isabela Kim, şi un băiat de 2 ani, David Florian. Băiatul din prima căsnicie, George, a jucat fotbal la Dinamo II.

Performanţe: În 2007 - titlul cu Dinamo şi promovarea echipei secunde în Liga a II-a.

Note „Adevărul"

-Corectitudine: 7 / 10
-Influenţă: 7 / 10
-Credibilitate:  7 / 10
-Relaţii: 9 / 10
-Cunoscător fotbal: 7 / 10
-Profesionalism: 7 / 10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite