Dănuţ Lupu: „Vedetele au dus Dinamo pe locul şase!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul fotbalist e necruţător: „Din cauza lui N’Doye, echipa a pierdut o grămadă de puncte, iar Adrian Cristea stătea la club pentru bani“. Lupu e aproape de o revenire în „Ştefan cel Mare”, unde va prelua funcţia de manager sportiv, care s-a eliberat după plecarea lui Florin Prunea la Astra.

Lupu critică jocul echipelor din Liga I pentru că sunt doar atleţi şi nu fotbalişti, dar din returul campionatului ar putea prelua funcţia de manager sportiv la Dinamo, post vacant după plecarea lui Prunea, „unul care se dădea mare dinamovist".

„Adevărul": Dinamo a disputat primul amical din Antalya cu Austria Viena şi a pierdut cu 3-0.  Cum vi se pare acest debut?

Dănuţ Lupu: Nu contează aşa mult ce faci în partidele de pregătire. Antrenorii încearcă formule noi de joc, iar echipa folosită de Ando contra austriecilor nu cred că a evoluat până acum în trei meciuri împreună. Mă refer în turul campionatului.

Cât de mult contează lipsa celor zece jucători plecaţi în această iarnă, având în vedere că mulţi erau titulari?

Erau valoroşi, dar nu au ajutat echipa la modul cum erau plătiţi. Doar Marius Niculae era dinamovist cu adevărat! Restul ce-au făcut? Au lăsat echipa pe locul şase. Păi aşa termini turul? Iar salariile lor erau de 300.000 de euro.

Nici N'Doye nu era important?

Dinamo a avut probleme de la Cluj, atunci când a fost revolta cu Bratu şi cu ceilalţi, iar conducerea l-a apărat pe N'Doye şi i-a renegat pe grevişti. Atunci s-a rupt totul. Ousmane nu era decisiv. Dinamo a pierdut o grămadă de puncte pe greşelile lui!

Dar Adrian Cristea? Se spune că se aseamănă ca joc cu Dănuţ Lupu.

„Prinţul" nu putea mai mult decât a arătat. Poate că pentru el nu era nici atmosfera propice. Era apostrofat de suporteri, simţea nevoia de o schimbare. Îmi place de el, dar plecarea de la Dinamo e de bun augur. Cristea ajunsese să stea la echipă doar pentru salariu, nu mai avea motivaţie.

E bine că Andone vrea să mizeze mai mult pe tineri?

În doi ani, toată lumea o să facă aşa. O să ia tineri, plătiţi pe bani puţini, care vor să facă performanţă şi care aleargă 90 de  minute. O să se ­adopte sistemul lui Dan Petrescu la Urziceni şi cel folosit de Dorinel Munteanu la Oţelul. Totuşi, din păcate, nu mai e şi nici nu va mai fi spectacol. Au dispărut jucătorii tehnici şi au apărut 11 atleţi. Deocamdată dă roade, dar niciun antrenor nu a venit să explice că posesia e importantă. Mircea Lucescu ne-a învăţat că e mai uşor cu mingea la picior fiindcă alergi de plăcere. E mult mai bine aşa decât să alergi după balon. Doar Răzvan a mers pe această idee la Rapid, dar a avut de la cine să înveţe. Ştii ce ne spunea Mircea Lucescu: „Şi calul aleargă, dar nu dă lapte". Şi are dreptate.

Ce credeţi că va face Dinamo în retur?

Îmi doresc să reuşească. Oricum, cu tineri de acum nu are cum să termine mai jos de şase. Ei vor să se afirme. Păi, în lotul vechi, dacă greşea unul pe teren, cinci minute se certau între ei. E greu aşa. Acum, în Liga I sunt mulţi jucători, dar fotbalişti puţini.

S-a spus că veniţi la Dinamo în locul lui Prunea.

Aştept să vină Borcea din Antalya şi o să discutăm. E posibil să vin la echipă.

Preluaţi postul de manager sportiv?

Lasă-mă cu Prunea! Nu vreau să intru în discuţii cu el, dar a plecat pentru că nu-şi primea salariul şi după aceea a luat şi jucători de aici. Când era în funcţie se dădea cel mai mare dinamovist.

"Cu tinerii de acum, Dinamo nu are cum să se claseze mai jos de locul 6 la finalul campionatului."
Dănuţ Lupu
fost mijlocaş Dinamo

Vor testa azi un fundaş

Dinamo a luat un neamţ în probe, Manuel Bolstler, care poate evolua ca fundaş dreapta, dar şi ca mijlocaş defensiv. Andone îl va vedea la lucru în amicalul de azi cu Obolon Kiev (locul 11 în prima ligă din Ucraina), ora 17.00, DigiSport.

Lupu la Dinamo

A jucat la Dinamo în trei perioade: 1987 - 1990, 1995 - 1997, 2000 - 2001.

În total a evoluat în 136 de meciuri pentru Dinamo şi a marcat 25 de goluri.

A câştigat eventul în sezonul 1989-1990.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite