Dănuţ Lupu: „Hagi nu o să reuşească la Galatasaray“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănuţ Lupu a acceptat o discuţie cu cărţile pe faţă cu reporterii „Adevărul“
Dănuţ Lupu a acceptat o discuţie cu cărţile pe faţă cu reporterii „Adevărul“

Fostul mijlocaş e sceptic în privinţa şanselor „Regelui“ de a se impune ca antrenor şi îl sfătuieşte pe Răzvan Lucescu să nu se roage de Mirel Rădoi ca să-l întoarcă la naţională. Are 43 de ani, cu doi ani puţin ca Hagi. În anii ’90, când era în vogă, mulţi au spus că e mai talentat decât „Regele”. Executa loviturile libere de pe loc şi majoritatea se transformau în gol, iar tribunele scandau „Penalty pentru

Treptat însă s-a pierdut în anonimat. A fost arestat pentru furt pe vremea când juca în Grecia, a vrut să intre cu bani nedeclaraţi la vamă şi a fost prins circulând cu o maşină neînmatriculată. Iată pe scurt câteva repere din viaţa tumultuoasă a unuia dintre cei mai buni mijlocaşi ofensivi din România. Se spunea despre el că stătea o noapte întreagă la şpriţ, dar a doua zi, când intra pe teren, câştiga meciul.

„Adevărul": Ai evoluat la un turneu final, Campionatul Mondial din 1990. De ce nu mai poate România repeta performanţele din anii '90?

Dănuţ Lupu: Pentru că, acum, cu greu mai găsim 16 jucători valoroşi. Dacă până în 2000 tot mai găseam, acum degeaba mai căutăm. Este o lipsă crasă de valoare.

Merita să i se prelungească acordul lui Răzvan Lucescu cu FRF?

Păi, e vina lui Răzvan că nu sunt rezultate? În anii '90, nu datorită lui Iordănescu au fost acele performanţe, ci datorită jucătorilor. L-au făcut unii antrenorul secolului pe Iordănescu. Nici Mourinho dacă ar veni la naţionala României, nu ar avea ce să facă.

Crezi că Răzvan ar putea ajunge la nivelul tatălui său?

E greu, pentru că la naţională nu va mai prinde jucătorii pe care i-a antrenat Mircea Lucescu. Dacă va pleca să antreneze la un club de afară, cine ştie?

S-a spus că ar putea veni şi Hagi la naţională, dar până la urmă a ales Galatasaray. Cum ţi se pare ca antrenor?

Eu nu sunt un fan Hagi, poate o să reuşească în Turcia, deşi nu cred. Nu-i obligatoriu să fie un mare antrenor, dacă a fost un mare jucător. Îi urez baftă!

Te consideri unul dintre protejaţii lui Mircea Lucescu?

El ţinea la mine, chiar dacă eu eram mai rebel. Are importanţă că nu mă antrenam sau că mai întârziam la pregătiri? Şi eu mi-aş dori un jucător mai puturos în echipă, dar care să facă treabă pe teren.

Lucescu ţi-a salvat cariera când te-a luat la Bres­cia?

Pot spune că mi-a dat o mână de ajutor. Oricum, nu l-am făcut de râs.

Crezi că Mircea Lucescu va mai accepta vreodată să antreneze naţionala României?

Nu cred. Nu că nu şi-ar dori, dar n-ar avea cu cine să facă performanţă.

Parcă ne lipsesc liderii de la naţională. Mutu a dezamăgit, mai ales cu ocazia ultimului scandal în care a fost implicat.

Nu există ospătar în Italia care să nu-l cunoască pe Mutu. A fost provocat. Nu trebuia să reacţioneze aşa. Mutu face acum ce făceam şi eu odată. Numai că, spre ghinionul lui, antrenorii sunt mult mai stricţi, mult mai axaţi pe disciplină acum.

E o pierdere dacă Rădoi nu ar mai veni la lot?

Rădoi nu a demonstrat prea multe şi nu cred că ar fi cazul ca Răzvan să se roage de el. Să discute cu el şi, dacă vrea să mai vină, bine, dacă nu, iarăşi bine.

Marica are dreptate să fie supărat că nu joacă?

El nici nu e băgat la Stuttgart, de ce are pretenţii de titular la naţională? Nu mi se pare normal să vorbească impresarii în numele lui Marica, să-l ceară în echipă.

De ce tot e chemat Florescu?

Asta e problema selecţionerului. Florescu e febleţea lui Răzvan Lucescu. În locul lui ar putea juca şi Adrian Cristea, dar „Prinţul" nu are chef.

„La Dinamo, de trei ani se dau bani degeaba"

Adrian Cristea (stânga), acuzat că n-are chef de fotbal  Foto: Petrică Tănase



Ai jucat şi la Dinamo, şi la Rapid. De care club eşti mai apropiat?

De Dinamo.

Se spune că vei fi cooptat în conducerea roş-albilor.

Să vedem. Prea multe nu ştiu, rămâne de văzut, nu e exclus să merg la Dinamo.

L-ai vedea pe Mihai Stoica la Dinamo?

Meme e prieten cu Andone, dar are o mare problemă cu suporterii. Dacă ar fi fost mai maleabil şi mai ponderat în declaraţii atunci când era la Steaua, poate avea şanse. Aşa, e greu.

De ce nu ai ales o funcţie la Federaţie sau la Ligă?

Păi, eu aş putea să lucrez cu cineva după ce îl înjur? Lupescu şi Prunea făceau mitinguri să-l dea jos pe Mircea Sandu, spuneau că e un hoţ, după care s-au dus lângă el.

Cine e cel mai bun conducător din Liga I?

Dinu Gheorghe. De altfel, lui i se datorează rezultatele Rapidului. Nu spun că Şumudică nu e un antrenor bun, dar el nu poate ţine acest lot în frâu. Mai ales cu toate problemele financiare.

Copos nu mai are bani?

Să nu-l plângem noi pe Copos! Aşa cum a ştiut să ia bani de la Rapid, aşa şi acum trebuie să aducă. Doar el e patronul. Şi nici jucătorilor să nu le ducem grija. Oricum, suspectez că George Copos speră ca Rapid va pierde cu Steaua, iar apoi nu numai că nu va plăti restanţele jucătorilor, dar îi va şi amenda!

Care e cel mai bun antrenor din Liga I?

Ioan Andone. Iar jucătorii lui Andone trebuie să înţeleagă vremurile de criză. Timp de trei ani şi-au primit banii la timp, dar n-au avut nicio performanţă.

Lăcătuş se va descurca la Steaua?

El are o mare presiune. E cu sabia deasupra capului.

Ai o fabrică de tablă pentru acoperiş. Cum merge?

E criză, mare criză.

Ce faci în timpul liber?

Joc fotbal cu prietenii mei.

Ce filme preferi?

Cele de acţiune. Actorul meu preferat e Jackie Chan.

Ultima carte citită?

Aici m-ai încuiat. N-am mai citit o carte de nu ştiu când.

Dănuţ Lupu

Data naşterii: 27.02.1967 (Galaţi)

Post: mijlocaş ofensiv

Cariera de jucător: Dunărea Galaţi, Dinamo, Panathinaikos Atena, AE Korinthos, OFI Iraklion (toate din Grecia), Rapid, Brescia (Italia), Laminorul Roman, Hapoel Tsafririm Holon (Israel)

Meciuri / goluri în cupele europene: 32 / 3

Selecţii / goluri naţională: 14 / 0

Palmares: Un titlu cu Dinamo (1989-1990), o Cupă a României cu Dinamo (1990), un titlu cu Rapid (1999), o Cupă a României cu Rapid (1998).

Lupu despre...

-Borcea - Dorinţă
-Badea - Rezervat
-Copos - Zgârcenie
-Paszkany - Calculat
-Dragomir - Ştie ce vrea
-Gigi Becali - Visător

Adrian Cristea (stânga), acuzat că n-are chef de fotbal
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite