Cuplajele „Naşului“ bulversează Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Sandu a hotărât ca „Naţional Arena“ să găzduiască două „duble” bucureştene în sezonul următor, însă subiectul generează mai multe dispute. Cuplajele, celebrele „duble“ dintre echipele din Bucureşti, au apărut la 8 aprilie 1956. Modelul fusese patentat cu 20 de ani înainte, pe Stadionul „Venus“, dar atunci participau şi echipe din provincie.

La 26 de ani distanţă de la ultimul cuplaj din fotbalul românesc, FRF şi LPF doresc ca Liga I să conţină din nou „duble" interbucureştene. E vorba de două întâlniri, Steaua - Dinamo şi Rapid - Sportul, care urmează să se dispute una după cealaltă pe acelaşi stadion şi cu aceiaşi spectatori. Confruntările ar urma să fie programate în etapele 16 şi 33 pe „Naţional Arena". Motivaţia reapariţiei cuplajelor? La stadion vor veni spectatori ai tuturor celor patru echipe, iar evenimentul va genera încasări mai mari decât de la două meciuri care se vor organiza separat. Cluburile vor câştiga sume frumoase, iar proprietarul arenei va primi bani pentru închiriere.

Iniţial, Federaţia şi Liga şi-ar fi dorit mai multe cuplaje, dar acest lucru nu a fost posibil din cauză că nu s-a putut găsi o formulă care să nu afecteze desfăşurarea calendarului competiţional. Ar fi fost nevoie de un nou ţintar, dar asta ar fi creat un haos şi mai mare. În consecinţă, pentru a nu tulbura şi mai rău apele, Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu s-au oprit asupra variantei cu doar două cuplaje, unul în tur şi celălalt în retur.

Chiar şi aşa, reapariţia „dublelor" interbucureştene generează mari probleme. Cea mai importantă dintre ele: securitatea spectatorilor. Cum în 2011 întâlnim cu totul alţi suporteri faţă de anii '80, atunci când fanii se mulţumeau să aplaude şi să-şi încurajeze favoriţii, Jandarmeria va avea dificultăţi uriaşe în a gestiona ultraşii mileniului trei, dotaţi şi cu petarde, fumigene şi alte accesorii.

Jandarmeria: „E greu şi cu două galerii"

La un cuplaj vor participa aşadar spectatori de la toate cele patru echipe bucureştene. Asta ar însemna că pe „Naţional Arena" se vor afla ultraşi ai celor trei mari galerii din Capitală. Reprezentanţii Jandarmeriei nu ştiu momentan dacă se pot descurca la un astfel de eveniment. „Este dificil să asigurăm ordinea chiar şi la un derby la care participă doar două galerii. Dacă pe stadion vor fi trei galerii, va fi mult mai complicat. Trebuie să mobilizăm mult mai mulţi jandarmi decât la un derby, unde oricum mobilizăm foarte mulţi. Este posibil, însă rămâne de văzut dacă este şi normal să se întâmple acest lucru, întrucât jandarmii mai trebuie folosiţi şi în alte locuri şi la alte evenimente din Bucureşti. O decizie în acest sens se va lua doar după o şedinţă cu toţi şefii Jandarmeriei", a declarat pentru „Adevărul" Florin Hulea, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Cluburile se ceartă pe încasări

Reprezentanţii tuturor celor patru cluburi agreează cuplajele, dar ei nu ştiu cum vor împărţi încasările. În ceea ce priveşte cheltuielile, este aproape clar, acestea vor fi divizate în mod egal. „Sunt foarte curios cum vom împărţi veniturile. Nu cred că Sportul ar trebui să aibă pretenţii pentru un procent egal cu al celorlalte trei echipe", a spus Dinu Gheorghe, preşedintele Rapidului, care consideră că echipa lui ar trebui să încaseze aceeaşi sumă de bani ca Steaua şi Dinamo. 

Semne de întrebare

Ce se întâmplă dacă una dintre echipele gazdă va avea terenul suspendat? În mod normal, spectatorii ar trebui să asiste doar la un singur meci dintre cele două! Cuplajul nu îşi mai are rostul în acest caz.

Ce se întâmplă dacă plouă la primul meci? Gazonul va fi stricat, iar echipele care vor disputa meciul al doilea vor avea de suferit. „Cred că chipele care vor evolua în meciul 2 nu vor fi de acord să mai joace, chiar dacă vor câştiga nişte bani", a spus Dumitru Dragomir.

Ce se întâmplă dacă cele două meciuri vor fi transmise de televiziuni diferite? În cazul în care, de exemplu, meciul 1 va fi transmis de Digi Sport, iar meciul 2 de Dolce Sport, atunci, în pauza de doar 15 minute dintre cele două întâlniri, prima televiziune ar trebui să îşi scoată afară din stadion toată aparatura, iar cea de-a doua să o introducă.

Cum vor convieţui pe acelaşi stadion, în acelaşi timp, galeriile de la Steaua, Dinamo şi Rapid? Exemplu concret: în etapa a 16-a, meciul de deschidere al cuplajului să fie Rapid - Sportul. E de presupus ca fanii Stelei şi ai lui Dinamo să înjure non-stop în timpul partidei rivalilor giuleşteni.

20 de euro va costa cel mai ieftin bilet la un cuplaj interbucureştean.

Ce spun cluburile

" Problema e dacă vor avea loc şi fanii lui Rapid, şi ai Stelei, şi ai lui Dinamo. "
Liviu Ciobotariu
antrenor Dinamo

" Cred că stadionul se va umple la cuplaje."
Helmuth Duckadam
preşedinte Steaua
 
" Pe noi ne încântă acest plan de reintroducere a cuplajelor. "
Vasile Şiman
patron Sportul

" Se ridică multe semne de întrebare. Parcă văd că fiecare echipă va juca pe stadionul ei."
Dinu Gheorghe
preşedinte Rapid

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite