Cum am ajuns să ne temem de Bosnia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edin Dzeko e cel mai bine cotat jucător al Bosniei
Edin Dzeko e cel mai bine cotat jucător al Bosniei

În campania pentru Euro 2012, „tricolorii“ îşi vor măsura forţele cu o naţională care acum 18 ani nu exista în fotbal. „Dragonii" din Bosnia au ajuns o naţională demnă de luat în seamă, depăşind dificilul moment istoric creat de dezmembrarea Iugoslaviei şi de sângerosul război intern din perioada 1992-1995.

În vara lui 1994, când „Generaţia de aur" a României atingea apogeul performanţelor la Mondialul american, fiind la un pas de semifinale, Bosnia abia se năştea ca naţiune. Într-o regiune măcinată de conflicte interetnice, fotbalul a fost sugrumat total: cluburile şi-au întrerupt activitatea, iar suporterii au trecut din peluze în tranşee.


Acum, în 2010, România şi Bosnia s-au intersectat în drumul către Euro 2012, într-un moment în care balanţa valorică dintre cele două naţionale s-a echilibrat. Mai mult, casele de pariuri îi văd favoriţi pe bosniaci în cursa pentru locul doi, iar cel mai scump jucător din lotul "dragonilor", atacantul Dzeko, este cotat la 40 de milioane de euro, sumă care n-a fost atinsă vreodată de un jucător român. Greu de explicat această ascensiune, ţinând cont de haosul ce a însoţit fotbalul din Bosnia în ultima vreme.

La început aveau trei campionate interne!

Primul deceniu din istoria fotbalului bosniac (1992-2002) nu avea cum să ocolească realitatea politică din fostul spaţiu iugoslav. Astfel, războiul început în 1992 între croaţi, sârbi şi musulmanii bosniaci a generat crearea a trei campionate distincte. Acestea s-au unit într-o singură ligă abia în 2002, însă rivalitatea etnică din cadrul Federaţiei s-a menţinut şi astăzi. Astfel, Forul de la Sarajevo are trei preşedinţi care se rotesc în funcţie la fiecare şase luni!

Federaţia bosniacă este etichetată ca una coruptă şi incompetentă, la conducere ajungând persoane fără nicio legătură cu fotbalul. Cel mai bun exemplu este Iljo Dominkovici, preşedintele de origine croată a Forului de la Sarajevo. Înainte de război, acesta era un simplu angajat în comerţ, pentru a se transforma în cel mai influent personaj din fotbalul bosniac.

Bani grei pentru o selecţie

Amatorismul oficialilor a afectat şi echipa naţională. Astfel, jucători valoroşi, precum Elvir Rahimici de la ŢSKA Moscova au recunoscut că li s-a cerut bani pentru a îmbrăca tricoul Bosniei, în timp ce lotul „dragonilor" era garnisit cu prezenţe absurde, aşa cum a fost cazul lui Ante Aracici în calificările pentru Euro 2008, un jucător modest, care nu evoluase deloc în acel sezon.

De asemenea, în cei 18 ani de existenţă, naţionala Bosniei a jucat suspect de multe amicale împotriva Iranului, aceste meciuri fiind folosite pentru a îngroşa conturile federalilor de la Sarajevo.

Blazevici a şters tot cu buretele!

Atmosfera negativă din jurul naţionalei a dispărut odată cu instalarea pe banca tehnică a bosniaco-croatului Miroslav Blazevici. Rezultatele s-au văzut imediat, Blazevici fiind la un singur pas, barajul cu Portugalia, de a califica, în premieră, Bosnia la un turneu final. În alte două rânduri, bosniacii au fost agonizant de aproape: în calificările pentru Euro 2004 trebuiau să bată Danemarca pentru a câştiga o grupă din care făcea parte şi România (1-1 scor final), iar doi ani mai târziu, o înfrângere în ultima etapă cu Serbia (0-1) a spulberat şansele Bosniei de a juca la Mondialul german.

Guso: „La corupţie nu este nicio diferenţă"

Adnan Guso (foto), fostul portar bosniac consacrat la Craiova, a făcut o radiografie a adversarilor României din grupa de calificare pentru Euro 2012.

Adnan Guso

„Adevărul": Adnan, cum se vede din Bosnia duelul cu România?

Adnan Guso: Aici, fotbalul românesc are o imagine bună, doar vi se spune „Brazilienii din Carpaţi". Apoi, toţi îşi amintesc de înfrângerile contra României, 0-3 acasă şi 0-2 în deplasare, din preliminariile Euro 2004.

Totuşi, în acest moment, jucătorii Bosniei au o cotă superioară în Europa. Cum se explică acest lucru?

Într-adevăr, avem o generaţie frumoasă. În primul rând, este vorba despre talentul nostru nativ către sport. Apoi, cei mai importanţi jucători, în frunte cu Dzeko, au plecat de tineri în campionatele tari, în special în Germania. La noi nu ar fi avut bani.

Şi ultimele rezultate, din preliminariile CM, vă avantajează.

Este meritul fostului selecţioner, Miroslav Blazevici, care i-a adunat pe toţi în jurul său şi a creat o atmosferă propice în vestiar. Păcat de barajul cu Portugalia!

Despre fanii bosniaci ce poţi să ne spui?

Naţionala este extrem de iubită, şi nu numai în ţară. În Portugalia, la baraj, am avut 10.000 de suporteri. Şi în România cred că vor fi destul de mulţi, vreo 2.000-3.000.

În schimb, se aude de mari probleme la nivel de conducere, în cadrul Federaţiei.

La acest capitol, al corupţiei, Bosnia seamănă cu România. De exemplu, recent, secretarul general al federaţiei de la noi din ţară a fost condamnat la cinci ani de închisoare, însă hotărârea nu e definitivă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite