Cu Hagi până la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Hagi
Gheorghe Hagi

 Cu tehnicianul român pe bancă, Galatasaray a ajuns în faliment, atât din punct de vedere fotbalistic cât şi economic. Remiza albă cu Gaziantepspor şi eliminarea din Cupă n-au dus la demiterea „Regelui“, însă acest lucru se poate întâmpla oricând în următoarele trei săptămâni.

Eliminat din Cupa Turciei şi la 11 puncte de locul patru în campionat, ultimul care duce în cupele europene, Hagi şi-a ratat obiectivul stabilit pentru sezonul în curs. Cu Gaziantepspor, gruparea „Cim Bom" avea nevoie doar de un 1-0 pentru a merge mai departe în semifinalele Cupei, însă galben-roşii au ratat exasperant.

Ar lua 2,5 milioane de euro dacă e demis

Astfel, considerând că norocul n-a fost de partea „leilor", başkanii Galatei au decis să amâne decizia radicală de schimbare a antrenorului. Situaţia se poate schimba însă de la o zi la alta până la 27 martie, atunci când preşedintele Adnan Polat va prezenta rezultatele financiare ale clubului în faţa Adunării Generale. Presa din Turcia scrie că Hagi nu a fost încă demis pentru că Polat, la rândul său tot mai contestat, vrea să vină la Adunarea Generală cu „soluţia salvatoare" (cel mai probabil Fatih Terim) şi să-şi prelungească astfel mandatul. Cum se poate salva Hagi? Poate doar cu trei victorii în următoarele trei etape, inclusiv în derby-ul cu Fenerbahçe de la 20 martie.

„Nu mă gândesc la demisie, mă gândesc cum să ieşim din această situaţie. Conducerea este singura care poate decide soarta mea", a spus Hagi după meciul cu Gaziantepspor. De unde acestă determinare? „Dacă Hagi va fi demis, eu cred că o să-şi primească banii pentru tot contractul", a dezvăluit, miercuri, Ioan Becali. Având în vedere că salariul său la Galata este de 1,7 milioane de euro pe an, iar Hagi a semnat pe 18 luni, asta ar însemna ca „Regele" să plece de la Istanbul cu peste 2,5 milioane de euro în conturi! Şi asta după doar o treime din perioada stabilită în contract.

Fanii i-au cerut plecarea

În timpul şi după meciul cu Gaziantepspor, fanii Galatei au cerut demisia întregii conduceri a clubului. Hagi a fost şi el vizat, pe unul dintre afişele arborate de suporterii turci stând scris cu litere mari: „Conducerea să-şi dea demisia, să vină Împăratul Terim".

A făcut o Gaură de 25 de milioane de euro

Presa din Turcia a calculat deja pierderile pe care le va resimţi Galata din cauza lui Hagi: 25 de milioane de euro. Aproximativ 11 milioane au costat în iarnă transferurile, iar restul ar fi provenit din participarea într-o cupă europeană, fie ea şi Liga Europa.

De ce adună eşecuri

- Are probleme de comunicare - Nu este un tip coerent şi nu reuşeşte să le transmită jucătorilor ideile sale tactice. De altfel, chiar şi în viaţa de zi cu zi, Hagi are un discurs plat, lipsit de profunzime.
- N-a luat-o de jos - În cariera de antrenor, brandul „Hagi" i-a făcut mai mult rău fostului decar al naţionalei. N-a vrut să-şi strice cota, motiv pentru care n-a luat-o de jos, cum a făcut-o Dan Petrescu, spre exemplu. Pregătind doar formaţii mari, greşelile lui Hagi s-au văzut imediat.
- N-are răbdare - Aproape oriunde s-a dus, Hagi n-a păstrat nucleul de jucători pe care l-a găsit la echipă. A făcut prea multe schimbări într-o perioadă foarte scurtă.
- Îşi compară jucătorii cu ceea ce a fost el - Având în vedere că a fost un geniu pe teren, Hagi comite o greşeală majoră: aşteaptă ca şi fotbaliştii săi să facă ceea ce reuşea el când era jucător activ!

Ce a făcut la echipele pe care le-a antrenat

image

Sandu l-a instalat pe Hagi antrenor la naţională Foto: adevărul

Naţionala României: A pornit cu stângul în cariera de antrenor, ratând calificarea la Mondialul din 2002, după „dubla" de pomină cu Slovenia din baraj. A plecat la finalul campaniei, spunând că Mircea Sandu nu l-a susţinut. Bursaspor: A transferat o „armată" de români: Bogdan Vintilă, Iulian Miu, Cornel Frăsineanu, Ionel Ganea. A demisionat după trei luni şi 12 partide în campionat, lăsând Bursaspor pe locul 15 din 18, poziţie retrogradantă. A dat vina pe oficialii echipei spunând că nu i-au fost aduşi fotbaliştii turci pe care i-a solicitat.

Galatasaray: L-a înlocuit pe Fatih Terim în etapa a 27-a a sezonului 2003-2004, terminând pe locul şase în campionat. Următoarea stagiune a fost cea mai reuşită din cariera sa de antrenor până acum! În campionat, a încheiat pe locul trei, la patru puncte de campioana Fenerbahce, pe care a bătut-o în finala Cupei cu 5-1. A demisionat în vara lui 2005 pe fondul unor neînţelegeri cu conducerea.

Poli Timişoara: A avut parte de un nou eşec, lăsând Timişoara pe locul 8 din 16. Este considerat cel mai slab tehnician din cei 10 ai  „erei" Marian Iancu. A demisionat după o înfrângere, 0-2, acasă, în faţa Oţelului lui Petre Grigoraş. A dat vina pe jucători pentru rezultatele proaste: „Ne-am făcut de râs, iar felul în care a arătat echipa pe teren a fost ultima picătură".

Steaua: A preluat echipa sa de suflet, a avut susţinerea totală a suporterilor, iar patronul Gigi Becali i-a făcut toate poftele în materie de transferuri. A demisionat după un scandal monstru cu Becali, care l-a acuzat că habar nu are despre meseria de antrenor. A lăsat Steaua pe locul 7 din 18 în Liga I cu un golaveraj 4-2. 

Doar trei performanţe în zece ani pe banca tehnică

- Cu naţionala a învins Ungaria, pentru prima dată în istorie, la Budapesta cu scorul de 2-0.

- A câştigat Cupa Turciei cu Galatasaray.

- A calificat Steaua în grupele Ligii Campionilor.

Inedit

- În primii doi ani de antrenorat, la naţionala României şi la Bursaspor, Hagi a câştigat 3 meciuri din 17 oficiale!
- La echipa naţională, a convocat fotbalişti precum Daniel Lăcustă, Florin Pârvu şi Adrian Mihalcea, care n-au confirmat niciodată.
- La Timişoara şi la Steaua a cheltuit, în total, 2,7 milioane de euro ca să-l ia pe Pleşan.
- Sub comanda lui Hagi, în ultimele trei partide din campionat, Steaua n-a marcat.

Are ochi la tineri, nu şi la fotbalişti maturi

image

Bicfalvi (în galben) a fost titularizat la Steaua în mandatul „Regelui“  Foto: Marian Vilău

Antrenorul Hagi are o mare calitate, dar şi un defect important. Pe la majoritatea echipelor pe la care a trecut, „Regele" a reuşit performanţa de a descoperi sau promova fotbalişti tineri, de perspectivă. În schimb, n-a putut scoate randamentul optim de la jucătorii maturi, cu experienţă. Poate şi de aceea, fostul decar al naţionalei a decis să înfiinţeze o academie de fotbal care să îi poartă numele.

Ajuns la Galatasaray, în martie 2004, Hagi i-a promovat pe Franck Ribery şi pe Arda Turan, care la momentul respectiv nu-şi făcuseră un nume în fotbalul mondial. La Poli Timişoara, „Regele" a mers pe mâna unor tineri, care au confirmat. Torje, Latovlevici, Scutaru, Luchin şi Daminuţă au fost fotbaliştii pe care Hagi i-a titularizat la prima echipă. Chiar şi în scurtul său mandat la Steaua, care a durat doar trei luni, tehnicianul a promovat un puşti: Eric Bicfalvi.

S-a războit cu vedetele

Dacă a avut ochi la tineri, în schimb, fostul căpitan al tricolorilor nu numai că n-a reuşit să colaboreze bine cu jucătorii consacraţi, dar, de multe ori, a şi intrat în conflict cu ei. Exemplele sunt multiple. La Galata are deja mai mulţi „duşmani" la echipă, bosniacul Misimovici şi australianul Kewell fiind contestatarii săi cei mai mari. La Steaua a fost „la cuţite" cu Neaga, în timp ce la Timişoara a intrat în conflict cu Alin Stoica şi cu Gabriel Caramarin, pe care i-a şi trimis la formaţia secundă.

Vorbele de duh ale lui Hagi

"Pentru a obţine succese trebuie să munceşti. Eu am venit să fac treabă! Hagi munceşte, lasă ceva în urma lui."
Când a semnat cu Galatasaray

"În repriza a doua, vântul nu a fost de partea noastră şi s-au făcut unele greşeli."
După meciul cu Istanbul BB, 1-3

"Nimănui nu-i place să piardă. În prima repriză am jucat bine, dar am primit două goluri."
După meciul cu Bursaspor, 0-2

"Nu cred că sunt un antrenor mare, mari sunt cei care au luat Liga Campionilor! Eu nu am reuşit asta."
După meciul cu Bucaspor, 1-0

"Suntem pe drumul cel bun. Mai am nevoie de şase  luni ca să duc echipa la forma pe care o doresc."
După meciul cu Eskişehirspor, 4-2, la patru luni de la instalare

"Viaţa merge înainte, important acum e ce vom face de mâine."
După meciul cu Gaziantepspor, 0-0, şi eliminarea din Cupă

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite