Cristian Balaj: „Vreau să arbitrez la Euro 2012“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Balaj poate fi primul „central“ din România la un turneu final după 24 de ani. Cristian Balaj este cel mai bine cotat arbitru român de la ora actuală. Centralul băimărean a acceptat să vorbească despre perspectiva de a arbitra la o competiţie majoră, despre felul cum sunt trataţi arbitrii români şi despre ce va face după ce va abandona arbitrajul. Arbitrul FIFA speră să ajungă la Campionatul European din 2012, ce va fi

„Adevărul": Tu şi cu Alexandru Tudor faceţi parte din Premier Class, a doua categorie la UEFA, când va face unul dintre voi pasul în Elite?

Cristian Balaj: Ideal ar fi cât mai repede. Nu numai că ar fi bine să avem un reprezentant la acel nivel, dar am face loc celor care vin din spate. Alexandru Deaconu chiar ar merita să urce. Depinde de performanţe, de note, de cei de la UEFA, dar şi de lobby-ul care se face din ţară. Imaginea pe care ştim să ne-o facem unii altora. La capitolul ăsta suferim. De federaţie suntem sprijiniţi, doar că există un anumit limbaj care s-a creat în fotbalul românesc şi acesta dăunează.

Crezi că ai putea arbitra la Campionatul European din 2012?

Prea puţin contează ceea ce cred eu. Orice arbitru îşi doreşte acest lucru, dar trebuie ajuns acolo pas cu pas. Arbitrajul are anumite etape peste care nu poţi să sari. Trebuie să ai răbdare, perseverenţă, seriozitate. Depinde în primul rând de performanţele pe care le ai. Am urcat în Premier Class într-un moment în care nu mai credeam că aş putea ajunge, aşa că ne putem aştepta la orice. Important e să avem un român acolo, nu neapărat pe Cristi Balaj.

Cum sunteţi percepuţi la UEFA?

Suntem apreciaţi. Cei de acolo cunosc adevăratele probleme ale arbitrajului românesc. Uneori ne compătimesc.

Este dificil să fii arbitru în România?

Nu este foarte dificil. Contează experienţa pe care o ai şi să nu pui la suflet când intervin anumite jigniri.

Sunt arbitrii din România protejaţi de cineva sau sunt lăsaţi în bătaia vântului?

Mult prea puţin protejaţi, am văzut că deja sunt arbitri loviţi pe stadioane. Păcat.

Există o solidaritate între arbitrii români sau fiecare este pe cont propriu?

Îţi pare rău când un coleg face o greşeală pentru că la fiecare dintre noi ne vine rândul, este doar o problemă de timp până când vei comite şi tu o eroare, nu ştim când. Niciodată nu e bine-venită.

Cum aţi perceput voi, arbitrii, schimbările de la Comisia Centrală?

Continuitatea în orice domeniu ajută. Din păcate, în arbitrajul românesc nu ştiu în ce măsură aceste schimbări sunt benefice. Dar nu este treaba noastră, a arbitrilor.

Crezi că se va putea ajunge la o grevă a arbitrilor români, cum s-a întâmplat în Scoţia?

Ar fi percepută altfel decât acolo. Arbitrii scoţieni sunt încurajaţi. La noi s-ar da o altă interpretare unui astfel de gest.

„În Liga Campionilor aş oficia şi fără să primesc vreun ban"

Cum a fost pentru tine impactul cu grupele Ligii Campionilor?

Au fost momente deosebite. M-am întâlnit cu jucători valoroşi şi modeşti. Nu am fost surprins cu nimic. În această competiţie aş arbitra şi pe gratis.

Greşeala făcută la meciul de la Copenhaga crezi că va afecta ascensiunea ta la UEFA?

Un cartonaş galben în loc de roşu, în condiţiile în care eram la mijlocul terenului, faza prinzându-mă foarte departe de locul unde s-a petrecut ciocnirea dintre portarul Barcelonei şi atacantul danezilor, reprezintă mult prea puţin în comparaţie cu performanţele obţinute în şapte ani de meciuri internaţionale. Am văzut la meciul Basel - CFR Cluj o talpă pe faţa unui jucător clujean nesancţionată în niciun fel şi nu a fost
nicio problemă.

Care a fost cel mai dificil moment al carierei?

Nu ştiu. Nu mă mai întrebaţi despre lucruri negative. Nu mai contează.

Se spune că nu eşti arbitru până nu încasezi o bătaie pe terenul de joc. Tu ai devenit arbitru?


Am luat şi bătaie, dar demult, pe la competiţiile din judeţul Maramureş. Aceste lucruri m-au călit. Asta nu înseamnă că e recomandabil să fii lovit. Nu ajută. După ce am promovat în Liga a III-a nu s-au mai întâmplat astfel de incidente.

Povesteşte-ne un moment hazliu din viaţa de arbitru.

Am vrut să reiau un meci de Liga I, după pauză, am fluierat startul jocului, dar mingea nu era la centrul terenului. Imediat mi-am dat seama că jucătorul  nu are mingea şi am fluierat apoi mai lung ca şi cum aş cere să se aducă mingea. Haios a fost că doar un asistent şi-a dat seama şi se strica de râs, celălalt era concentrat la joc.

"Am luat şi bătaie, dar demult, pe la competiţiile din judeţul Maramureş. Aceste lucruri m-au călit."
Cristian Balaj
arbitru fifa

Politică? „Poate după ce mă las de arbitraj"

Trăieşti din arbitraj?


Nu, dar este un venit consistent şi important, care mă ajută pentru arbitraj, în pregătire şi medicaţie.

Baremul actual de aproximativ 5.400 de lei pentru un central ţi se pare mare sau mic?

Chiar dacă din aceşti bani trebuie să scazi cheltuielile de transport, cazare, masă, râmâi cu aproximativ 3.000 de lei, spun că este mulţumitor. Mai ales la condiţile economice de la noi. Nu mă plâng, dar din acest punct de vedere sunt unul dintre cei mai dezavantajaţi arbitri pentru că locuiesc la Baia Mare şi majoritatea deplasărilor le fac cu avionul oriunde aş fi delegat.

Faci afaceri cu oameni din fotbal?

Categoric, nu. Este o regulă de bază a mea şi nu am încălcat-o şi nu o voi încălca niciodată. Am respectat această regulă şi când ea nu era obligatorie. Din păcate, arbitrajul implică deplasări săptămânale ce afecteaza serios controlul unei afaceri, este şi motivul pentru care am avut de suferit în acest domeniu. Criza economică şi neseriozitatea partenerilor, care şi-au falimentat firmele, au afectat şi avut un rol important.

Pentru tine arbitrajul este business sau hobby?

Este un business făcut de plăcere. O chestiune foarte serioasă pe care o fac cu mare pasiune. Mă antrenez zilnic. Am şi doi antrenori.

Eşti un arbitru sever?

Nu mă consider deoarece îi consider pe jucători şi pe antrenori parteneri. Las jocul mai liber, dar nu admit intrările dure. Sunt total împotriva jignirilor pe care le sancţionez cu asprime.

Cristian Balaj arbitru fifa

Câte cartonaşe roşii ai dat cel mai mult într-un singur meci?

Trei. La un meci FC Bihor - FCM Bacău, în 2003. În minutul 61 a trebuit să opresc meciul, deoarece băcăuanii mai aveau doar şase jucători. Pe trei i-am eliminat, iar doi s-au accidentat şi făcuseră toate schimbările.

Ai avut vreodată probleme cu greutatea?

Niciodată semnificativă. În pregătirea din vacanţe fac câte două antrenamente pe zi.

Arbitrii se dopează?


Nu, nu cred.

Unde te vezi activând în fotbal după ce te vei „pensiona" din arbitraj?

Nu ştiu. Deocamdată sunt preşedinte la AJF Maramureş, cu proiecte importante, selecţionata U16, creşterea juniorilor, amenajarea unui sediu nou, cursuri pentru tineri arbitri şi, cel mai important, combaterea violenţei. Noţiunea de fair play trebuie să devină normalitate în Maramureş.

Într-un sondaj maramureşan, figurai favorit cu aproximativ 80 la sută în cursa pentru fotoliu de primar al oraşului Baia Mare. Te-ar tenta o astfel de poziţie? Te gândeşti la o carieră politică, să fii ales deputat sau senator de Maramureş?

În acest moment, exclus. Este greu să mă împart în prea multe activităţi. Arbitrajul la acest nivel înseamnă un consum imens de energie fizică şi psihică. Probabil în viitor.

Dacă ai avea bani, ai investi într-un club de fotbal, cum a făcut Adrian Porumboiu?

Nu.

Unii spun despre tine că eşti un tip arogant. Ce părere ai?


Acel procent de 80 la sută de care aminteai mai sus spune altceva. A fost acordat de către cetăţeni ai oraşului Baia Mare tocmai pentru că m-au cunoscut în diferite împrejurari. Recunosc, atunci când intru pe terenul de fotbal devin alt om. Minciunile şi răutăţile din fotbal te schimbă fără să vrei. Foarte important e să fii curat, te ajută să treci peste situaţiile în care ai luat decizii greşite. În arbitraj, moralitatea e un factor decisiv.

Eşti un tip religios? Mergi la biserică, ţii posturile?

Sunt, dar nu detaliez pentru că este o discuţie mult prea personală.

Cristi Balaj

Anul şi locul naşterii: 17 august 1971, Baia Mare
Ocupaţia: om de afaceri
A jucat fotbal ca senior la FC Baia Mare şi Pecs (Ungaria) pe postul de libero
A început arbitrajul în 1995
A promovat în Liga I în 2000, unde a arbitrat 197 de meciuri
A intrat pe lista FIFA în 2003
Face parte din Premier Class şi a arbitrat două meciuri în grupele Ligii Campionilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite