Cristi Pustai: „De scârba fotbalului am ales matematica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Pustai
Cristi Pustai

În cariera de jucător a evoluat doar în Divizia B, marcând peste 150 de goluri pentru Gaz Metan, Unirea Alba Iulia şi Chimica Târnăveni. La începutul anilor ’90, a absolvit Facultatea de Matematică, dar fotbalul a ocupat mereu primul loc în viaţa profesorului, ajuns acum la 45 de ani. Printre pasiunile sale se mai numără istoria, literatura universală, poezia, muzica şi călătoriile. Este vorba despre Cristi Pustai, un antrenor

„Adevărul": Ai avut oferte de la echipe mai mari în vară, ce te-a făcut să rămâi la Mediaş?

Cristi Pustai: Gaz Metan este un club aparte pentru mine şi, până la urmă, s-a dovedit că am fost inspirat pentru că am decis să continui. Aici sunt acasă, aici am cunoscut cele mai frumoase momente din carieră ca jucător, dar şi ca antrenor. Nu am dus lipsă de oferte, dar înţelegerea pe care am avut-o cu şefii clubului a fost aceea că prima opţiune va fi Mediaşul. Eu, dacă bat palma cu cineva, mă ţin de promisiune.

De ce ai renunţat la fotbal pentru a te dedica meseriei de profesor de matematică?

A trecut ceva timp, dar nu pot să uit decizia luată atunci. Eram antrenor-jucător la Chimica Târnăveni şi am întâlnit FC Bihor în ultima etapă. Arbitrul a fluierat doar într-o direcţie şi am pierdut cu 1-0. Noi am retrogradat, ei au rămas, dar, cel mai mult, a avut de pierdut oraşul din Târnăveni şi fotbalul românesc. Oamenii ăia îşi făcuseră o pasiune pentru meciurile echipei. „Scârbit de crimele burgheze", cum spunea Bacovia, am ieşit din mizeria fotbalului românesc pentru trei ani. Pot oricând s-o iau de la capăt şi să mă întorc la catedră.

După ce ai devenit profesor, ce a urmat în viaţa ta?

După trei ani în care am predat la un liceu din Mediaş, m-am întors la Gaz Metan, echipă pentru care nu jucasem niciodată în Divizia A, dar nici în Divizia C. Am început cu juniorii, pentru că echipa mare era pregătită de Sabău. Mi-am dorit să înfiinţez şi o şcoală de fotbal, dar nu s-a putut, iar din 2007 am preluat prima echipă, aflată pe atunci în Divizia B.

Vă mai gândiţi să înfiinţaţi o academie de fotbal la Mediaş?

Nu. Academie are doar Hagi în momentul de faţă şi, atunci când acea instituţie de fotbal va da roade, vor înţelege toţi cei care investesc în acest sport ce trebuie să facă. Fotbalul nostru este bolnav, iar singura condiţie pentru a ieşi din impas, de a progresa cu adevărat, este să deschidem cât mai multe academii.

Mulţi spun că fotbalul românesc duce lipsă de valori...

Când spunem aşa ceva, la ce ne raportăm? Avem cumva aceeaşi infrastructură ca Germania, Franţa sau Italia? Eu zic că suntem peste aşteptările noastre la ce terenuri de fotbal sunt în ţara asta, la cum sunt plătiţi antrenorii de copii şi juniori şi la ce investiţii se fac.

Pe câţi jucători din actuala echipă a Gazului i-ai promovat de la juniori?

Munteanu, Crişan, Zaharia, Pîrvulescu. Dar nu e de ajuns doar să fie promovaţi, trebuie să şi confirme! Cum s-a întâmplat cu Bud şi Curtean, jucători care au adus clubului un profit de aproape sută la sută. Un alt fotbalist tânăr pe care l-am promovat de curând este Bozeşan, pe care l-am adus de la Bistriţa. În general, refuz să mă bazez pe jucători care vin pe pile sau pe cei împrumutaţi pe perioade scurte de la alte echipe.

Cum l-aţi găsit pe Eric?

Acum se întreabă lumea, dar, în urmă cu doi ani, nu se vorbea foarte mult de el. A fost remarcat de managerul echipei, Josif Biro, împreună cu antrenorii Gicu Albu şi Zoli Iaşko la un turneu în Austria. A venit la Mediaş şi a susţinut câteva probe de joc, pentru că nu sunt obişnuit să cumpăr niciodată jucători de pe DVD-uri sau după spusele unuia sau altuia. Eric ne-a încântat şi ne-a ajutat enorm încă de pe atunci. Au mai fost doi brazilieni care au venit odată cu el şi care au pus umărul la promovarea în Divizia A: Grillo şi Cairo.

Şi ce s-a întâmplat cu ei?

Nu s-au acomodat familiile lor şi au plecat. Dar eu rămân mereu la părerea că niciun fotbalist din lume nu este de neînlocuit. De exemplu, dacă rămânea Grillo, poate nu exploda Munteanu, care a fost unul dintre jucătorii importanţi ai echipei noastre în ultimii ani. În schimb, Eric a rămas, ne-a ajutat foarte mult şi în Divizia B, a început să crească, iar anul acesta a „explodat".

Nu vă e teamă că va pleca din iarnă?

Nu se pune problema să plece Eric acum. Nici el şi niciun alt jucător de la noi. Cine bea apă din Ardeal nu pleacă aşa uşor. Alţi fotbalişti cu care lucrez deja de câţiva ani şi care au ajutat Mediaşul să crească foarte mult în valoare sunt: Lazăr, Todea, Markovici, Akaki, Hoban, Dudiţă şi Kubala. Sunt convins că din retur spaniolul Del Campo, dar şi Aganovici or să dea şi ei o mână mai mare de ajutor echipei.

„Succesul cere bani puţini, dar continuitate"

Liga Europa devine un vis din ce în ce mai realizabil pentru Gaz Metan...

Deocamdată, da. Trebuie să demonstrăm că suntem o familie, ca şi până acum, şi că o să avem continuitate ca în meciurile cu Steaua, CFR şi Craiova. Altfel, va rămâne tot la rangul de vis. În acest sezon am demonstrat că suntem o echipă care merită respectată. Obiectivul nostru este o clasare undeva între locurile 1-8, ceea ce înseamnă că, teoretic, ţintim chiar o poziţie în vârful clasamentului, un loc trei sau patru...

Mediaşul a terminat turul în faţa Stelei şi a lui Dinamo. Care e cheia succesului?

Ar trebui să includem şi CFR pentru că echipa din Cluj e campioana en-titre. În acest an, am realizat mai multe recorduri ale clubului, după o serie de câteva meciuri consecutive fără înfrângere. Am devenit o formaţie de temut, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Nu am investit la fel de mult ca Steaua, Vaslui sau Cluj. Dacă am adus câţiva jucători, ei au fost liberi de contract sau pe bani puţini. Spre deosebire de alţii, am avut continuitate pe banca tehnică şi am păstrat toată echipa de anul trecut.

Ai în lot trei portari de valoare. Cum vei alege titularul în retur?

O să-i pun să dea cu banul (râde). Ce să fac? Toţi trei au răsplătit extraordinar acest grup. Vâtcă a scos un 11 metri cu Craiova. Pleşca a apărat excelent tot turul campionatului. Acum va reveni după accidentare şi titularul de anul trecut, Buchta, un portar de valoare incontestabilă. Mediaşul va fi mai puternic în retur, vă garantez asta.

Te aşteptai ca o echipă antrenată de Mourinho să primească cinci goluri, cum s-a întâmplat la Barcelona - Real Madrid?

În faţa lui Mourinho şi a jucătorilor săi, ar trebui să scoatem pălăria cu toţii! Chiar dacă au fost dominaţi aproape tot meciul de
Barça, au îndurat umilinţa cu demnitate. În afară de gestul lui Sergio Ramos de la final, ceilalţi fotbalişti de la Real nu
şi-au ieşit din minţi. Eu oricum îi apreciez atât pe Mourinho, cât şi pe Guardiola. Sunt antrenori extraordinari. Şi mie mi-ar plăcea să antrenez în Primera Division.

Care este modelul tău ca antrenor?

Nu am vreunul anume. Îi stimez pe Ferguson şi pe Van Gaal. Sunt antrenori mari, au demonstrat asta. Dar rămân la părerea că degeaba furi meserie de la ei, dacă nu aplici filozofia ta de joc la echipa pe care o pregăteşti.

Ne vom califica la Euro 2012?

Sper din tot sufletul pentru că doar atunci vom ieşi din nepăsarea pentru fotbal, un sport la care noi, românii, am avut mereu rezultate. În oraşele mari au început să dispară echipe de tradiţie, iar o calificare va readuce oamenilor entuziasmul pentru fotbal, pentru echipa României.

Cristian Pustai

Data şi locul naşterii: 5 mai 1965, Mediaş
Cariera de fotbalist: Şoimii Mediaş, Gaz Metan Mediaş, Unirea Alba Iulia, Chimica Târnăveni.
Cariera de antrenor: Chimica Târnăveni, Gaz Metan Mediaş.
A absolvit Facultatea de Matematică, iar între 2000 şi 2003 a fost profesor la un liceu din Mediaş.
Din 2003 până în 2005 a antrenat o grupă de juniori a medieşenilor.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite