Cristi Balaj, singurul care ar putea arbitra la Euro 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arbitrul băimărean este situat în ierarhia UEFA într-o categorie care îi permite să urce în elita europeană. Din toamnă, el va conduce meciuri din grupele Ligii Campionilor.

Din 1988, România nu a mai avut un arbitru la un Campionat Mondial sau European.
Doar la CM 1998 din Franţa şi la CE 2000 din Belgia, a fost prezent asistentul Nicolae Grigorescu, care a arbitrat într-o brigadă mixtă, cu elveţianul Urs Maier. Deşi are un palmares o finală a Ligii Campionilor, cea din 1995, Ion Crăciunescu nu a reuşit să ajungă la un turneu final al unei competiţii majore.
În vara acestui an, Mircea Sandu, preşedintele FRF, i-a trasat lui Vasile Avram, actualul şef al arbitrilor, sarcina ca la Campionatul European din 2012 România să aibă un central.
O sursă din arbitrajul românesc, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a dezvăluit pentru „Adevărul” care dintre actualii arbitri de pe lista FIFA ar putea ajunge la competiţia continentală. „La UEFA, arbitrii care sunt în categoria Premier Development sunt testaţi pentru a li se evalua calităţile. După o lungă testare, unii urcă în Elite Class, cea mai bună categorie de la UEFA, care le permite să arbitreze în grupele Ligii Campionilor şi la competiţiile majore înterţări, iar alţii sunt trecuţi în Premier Class, a doua categorie la UEFA, care le permite să arbitreze doar în grupele Ligii Europa , nu şi la Europene”, a informat sursa.
Dintre arbitrii români, Alexandru Tudor a fost inclus din această vară în Premier Class, şi va conduce partide din grupele Ligii Europa, iar Cristian Balaj face parte din Primer Development, iar din toamnă va arbitra în grupele Ligii Campionilor. Cei doi vor participa în perioada 30 august – 1 septembrie, în Slovenia, la cursul UEFA de pregătire a meciurile din grupele Ligii Campionilor şi Ligii Europa, în sistemul cu şase arbitri. La acest stagiu de pregătire va participa şi Alexandru Deaconu, aflat în Second Class, a treia categorie UEFA, şi va arbitra la Liga Europa.
Nicolae Rainea, cel mai titrat fost arbitru din România, a declarat pentru „Adevărul”: „Balaj ar avea şanse doar dacă CCA îl va pune pe locul 1 pe lista FIFA. Noi ne încăpăţânăm să-l punem pe Alexandru Tudor! Nu ştiu de ce”. Pentru a putea să fie prezent la o competiţie majoră, lui Balaj îi este necesar să i se facă lobby la forul european, prin CCA şi prin românii care fac parte din comisiile UEFA, inclusiv prin Mircea Sandu, membru al Comitetului Executiv UEFA.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite