Craiova aşteaptă o nouă revoluţie după 21 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii abordează meciul cu Steaua cu gândul la primul succes în Ghencea de după 1989. Ultima victorie a Universităţii Craiova în fieful Stelei a avut loc la 29 noiembrie 1989, în etapa a 14-a, scor 2-1, după ce gazdele au condus cu 1-0.

În 1989, Steaua era o echipă pe val! Se lupta la titlu cu Dinamo, însă a pierdut campionatul în dauna „câinilor roşii" la un punct. În acel sezon, „militarii" aveau să fie învinşi, acasă, de Universitatea Craiova cu 2-1, la sfârşitul unui noiembrie geros.

Eroii ultimului succes al „Ştiinţei" în Ghencea, Ştefan Stoica şi Dănuţ Bica, au rememorat pentru „Adevărul" isprava de acum 21 de ani. Steaua a deschis scorul prin Balint (47), care a şi ratat un penalty 15 minute mai târziu. Oltenii au ripostat fulgerător, în doar cinci minute, prin două goluri antologice. Fane Stoica a profitat de o neînţelegere între Lung şi Bumbescu (70), pentru ca Bica să închidă tabela cu un şut la vinclu, de la 20 de metri (75).

Autorul golului victoriei, Dănuţ Bica, nu poate uita acel meci. „Noi voiam să batem în fiecare joc, iar meciurile cu Steaua şi Dinamo abia le aşteptam! Asta era mentalitatea noastră. Steaua domina fotbalul românesc, nu mai luase bătaie de vreo două campionate, era ceva să câştigi împotriva lor", îşi aminteşte Bica, „umbra" lui Hagi pe teren.

Bica: „Am prevestit Revoluţia"

„În timp ce Balint se pregătea să execute acel penalty, i‑am spus lui Hagi, care era lângă mine, că, dacă ratează, o să-i batem! «Vă mai dăm două!», mi-a răspuns el, dar nu a fost aşa. Aveam mare încredere în noi. A fost şi puţin noroc. Când am dat eu golul de 2-1 au îngheţat toţi generalii. Valentin Ceauşescu era negru de supărare. Aşa va fi acum şi Gigi Becali", adaugă Bica.

Stoica: „Steaua trebuie să-şi facă probleme"

„La întoarcere, de la Piteşti încolo, lumea era în stradă, sărbătorea victoria nostră. Parcă era revoluţie. Am prevestit-o poate pe cea care avea să vină o lună mai târziu", încheie Bica, sigur pe un rezultat bun al oltenilor şi în meciul de sâmbătă.

Şi Ştefan Stoica este sigur că „Ştiinţa" de acum poate scoate un rezultat bun în Ghencea: „Craiova are o echipă puternică. S-a zbătut ea în ultimul timp, dar acum copiii au crescut. Şi noi, până să batem pe Steaua, pierdusem cu 6-3 în faţa lor în urmă cu doi-trei ani. Universitatea are la ora actuală cea mai bună linie de fund din ţară şi cu greu va primi gol. Steaua trebuie să-şi facă probleme! Cred că se poate repeta isprava de acum 21 de ani", este de părere „Mourinho".

„Juveţii" de acum nici n-au văzut ultima victorie

Mulţi dintre actualii componenţi ai Ştiinţei nici nu învăţaseră să meargă în anul în care oltenii obţineau ultima victorie în Ghencea. Silviu Lung jr, Găman, Buşu, Ologu, Gângioveanu şi Firţulescu sunt născuţi chiar în 1989, Bărboianu şi M. Costea cu un an mai devreme, în timp ce Prepeliţă, Dănănae, Dina, Fl. Costea şi Dilevski aveau doar patru ani când Săndoi şi compania triumfau în fieful Stelei.

Niciun succes în „era Mititelu"

De când echipa a fost preluată de Mititelu (2005), oltenii nu se pot lăuda cu vreun succes în faţa Stelei. Craiova a scos doar două remize albe, în rest, steliştii câştigând cu 3-0 (2006-2007), 1-0 şi 2-1 (2007-2008), 2-1 (2008-2009), 2-1 şi 2-0 (2009-2010).

1 - 2

Steaua: S. Lung - D. Petrescu, Iovan, Bumbescu (Grigoraş 80), Ungureanu -
Musznai, I. Dumitrescu, Rotariu -
Negrău, Balint, Hagi. Antrenor: Anghel Iordănescu.
Universitatea Craiova: Crişan - Mănăilă, Săndoi, Gh. Popescu, Zamfir,
Ad. Popescu - Ciurea (Neagoe 90),
Olaru, Bica, Badea - Şt. Stoica (Pigulea 86). Antrenor: Sorin Cârţu.
Goluri: Balint 47 / Şt. Stoica 70, Bica 75
Stadion „Steaua": 20.000.
Arbitru: Adrian Moroianu
Data: 29 noiembrie 1989

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite