Craiova a murit de ziua lui Păunescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa-simbol a Olteniei a fost dezafiliată ieri, chiar în ziua în care s-a născut fostul mare poet, unul dintre oamenii care au contribuit la ridicarea acestui club. Somat în dese rânduri să renunţe la procesele cu Victor Piţurcă şi cu FRF, Adrian Mititelu nu s-a conformat şi a spus că-şi asumă orice responsabilitate privind viitorul echipei.

Comitetului Executiv al FRF a decis dezafilierea provizorie a Universităţii Craiova din toate competiţiile interne. O decizie finală însă va fi luată doar într-o şedinţă a Adunării Generale a aceluiaşi for, dar sunt şanse mici ca soarta Craiovei să mai fie schimbată. Şi totuşi, Mititelu şi Craiova mai au o şansă pentru a scăpa de această ruşine. Dacă în termen de 15 zile, Mititelu va renunţa la procesele cu Piţurcă, şi-i va achita restanţele de 7 milioane de euro, atunci „Ştiinţa" îşi va reintra în drepturi şi va activa în liga secundă. Adrian Mititelu nu este însă de acord nici cu decizia, nici cu acest ultim termen. El îl acuză pe şeful FRF că face jocurile lui Piţurcă.

„Mă lupt cu mafia din fotbal! E o nouă încercare de intimidare a lui Mircea Sandu. Comitetul Executiv poate propune, dar nu obligă. În plus, decizia poate fi atacată în instanţă civilă. După ce a ucis Timişoara, Mircea Sandu vrea acum vrea să ucidă şi Craiova", a tunat Mititelu, care a continuat: „Sandu vrea să mă facă pe mine să-i dau lui Piţurcă cei doi jucători (n.r. Bărboianu şi Găman). Pariaţi că nu o să ne desfiinţăm niciodată! Nu vom fi dezafiliaţi!", a conchis Mititelu. În cazul în care Adunarea Generală va omologa deciziei Comitetului Excutiv, Universitatea nu va mai exista timp de un an de zile.

Clubul din Bănie se poate reînfiinţa însă peste un sezon, numai în contextul în care Mititelu va renunţa la procesele cu Piţurcă. Universitatea nu poate însă reveni în Liga a II-a, ci trebuie să înceapă din Liga a VI-a, respectiv, categoria Onoare, cel mai slab eşalon. FIFA şi UEFA au interzis fuziunile, iar „Ştiinţa" nu va mai putea cumpăra locul altei echipe. Palmaresul şi culorile echipei rămân, momentan, în posesia lui Mititelu.

Piţi vrea echipa în contul datoriei

Victor Piţurcă spune că nu va renunţa la banii pe care îi are de primit de la Adrian Mititelu, iar în contul datoriei vrea clubul, pe care îl va ceda apoi Primăriei. „Craiova a fost dezafiliată din vina patronului, iar eu o să merg în instanţă pentru a recupera banii. Îmi pare rău pentru Craiova, dar probabil numai aşa puteam scăpa de Mititelu. Dacă mi se va oferi clubul în contul datoriei pe care o are la mine, eu voi oferi echipa de fotbal Primăriei", a fost anunţul actualului selecţioner.

4 este locul ocupat de Craiova în clasamentul all-time al Ligii I. Aceeaşi poziţie o ocupă şi-n clasamentul Cupei României, dar şi în cupele
europene.

10 din 14 membri FRF, împotriva lui Mititelu

Mircea Sandu a propus dezafilierea „Ştiinţei" în Comitetul Executiv de ieri, iar 10 din 14 membri au fost de partea lui. Doar Marius Stan, reprezentant al cluburilor din Liga I, şi Marian Pălărie, reprezentantul fotbalului feminin, s-au abţinut, în timp ce Cristi Borcea, al doilea reprezentant al cluburilor din Liga I, şi Dumitru Costin, preşedintele sindicatului fotbaliştilor, n-au fost prezenţi la şedinţă.

Efectele deciziei de ieri

- Clubul oltean nu se mai poate înscrie în nicio competiţie, nici măcar în campionatul judeţean, pentru că şi Asociaţiile Judeţene de Fotbal se află sub tutela FRF.
- „Ştiinţa" poate ataca în contencios administrativ decizia Comitetului Executiv, însă va rămâne dezafiliată până la pronunţarea unei decizii a instanţei.
- Decizia FRF a devenit operabilă de ieri, chiar dacă Adunarea Generală trebuie să o valideze.

"Nu mai există cale de întoarcere, doar Adunarea Generală din martie 2012 poate să anuleze decizia. Adrian Mititelu mai poate ataca decizia doar la ONU.''
Mircea Sandu preşedinte FRF

"Simt că moare ceva în mine. E o tristeţe fără margini, mai ales pentru noi, cei care ne-am dat viaţa pe teren. Pentru mine este apocalipsa.''
Rodion Cămătaru fost jucător Univ. Craiova

"Mititelu este o ruşine pentru Universitatea Craiova, este o ruşine de conducător. Pe mine mă doare mult de istoria şi de tradiţia acestui club.''
Sorin Cîrţu fost antrenor Univ. Craiova

Ce a reprezentat „Ştiinţa" în fotbalul din România

- Este prima echipă din România care a eliminat o echipă din Anglia, pe Leeds United, în 1979, 2-0 acasă şi 2-0 în deplasare.
- Prima echipă românească ajunsă în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni (1982, cu Bayern München, 0-2, 1-1).
- Prima echipă românească ajunsă în semifinalele Cupei UEFA, în 1983, fiind eliminată fără înfrângere de Benfica Lisabona, după 0-0 în Portugalia şi 1-1 în Bănie. În acel sezon, „Ştiinţa" a eliminat pe rând AC Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux şi FC Kaiserslautern.
- Craiova Maxima din 1983 este considerată una dintre cele mai mari formaţii din fotbalul românesc, avându-i în lot pe Silviu Lung, Aurică Beldeanu, Nicolae Tilihoi, Nae Ungureanu, Costică Ştefănescu, Ilie Balaci, Aurel Ţicleanu, Costică Donose, Rodion Cămătaru, Gheorghiţă Geolgău, Zoltan Crişan, Nicolae Negrilă sau Sorin Cîrţu.
- Este prima echipă din România care a transferat un jucător străin, Rolland Agaliu, din Albania.
- Este prima formaţie din fotbalul românesc care a adus un antrenor din străinătate, pe Jose Ramon Alesanco, în sezonul 1997-1998.
- Au trecut exact 20 de ani de la ultimul event al Universităţii Craiova, în 1991, când echipa antrenată pe atunci de Sorin Cîrţu devenea campioană a României şi câştiga şi Cupa României. „Ştiinţa" de atunci îi avea în lot pe Florin Prunea, Vasile Mănăilă, Emil Săndoi, Gică Craioveanu, Pavel Badea, Eugen Neagoe, Adrian Popescu sau Gheorghe Ciurea.

Palmares
- Club înfiinţat în anul 1948.
- Culori: alb-albastru.
- Prima participare în Divizia A: 1964/65 (până atunci echipa a activat în ligiile inferioare).
- Patru titluri naţionale: 1973/74, 1979/80, 1980/81 şi 1990/91.
- Şase cupe ale României: 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1982/83, 1990/91 şi 1992/93.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite