EXCLUSIV Cosmin Olăroiu Antrenor Al-Sadd Doha:„Stau în Asia, pentru că acolo sunt apreciat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul antrenor cu care Steaua a jucat o semifinală de cupă europeană şi a câştigat titlul începe al patrulea sezon consecutiv pe banca unei formaţii din Orient. A împlinit 41 de ani în iunie, dar deja are un deceniu de când antrenează! „N-am avut deloc pauză. Azi m-am retras ca jucător, a doua zi am şi preluat FC Naţional“, explică Oli.

„Adevărul": V-aţi întors deja în Qatar. Cât mai aveţi de gând să staţi în Asia?

Cosmin Olăroiu: Cât timp sunt cerut aici. Când o să am o ofertă care să mă convingă să las Asia pentru Europa, o să fac şi pasul ăsta, dar, deocamdată, sunt apreciat aici şi e bine să munceşti şi să trăieşti unde eşti apreciat.

Ovidiu Petre şi Răzvan Cociş au ajuns şi ei în Arabia Saudită. E bine sau e rău că jucătorii români se mai transferă afară doar în Asia?

Păi, înainte nu prea călcam nici pe aici. E bine că fotbalul românesc mai este căutat în ţările arabe, într-un moment în care nu prea mai este căutat la niciun nivel.

Totuşi, un jucător ca Rădoi sau Cociş are cum să progreseze acolo?

Un jucător ca Rădoi câştigă un milion şi jumătate de euro pe an în Arabia Saudită! Aşa că, înainte de toate, hai să ne gândim la el ca om. Dacă cineva în România îi dă lui Rădoi mai mult de un milion şi jumătate, atunci, el trebuie să stea în România. Dar, cum nimeni nu-i poate oferi suma asta, atunci e bine ca el să joace în Asia. Până la urmă, salariul e o formă de apreciere a muncii.

Apropo de România, vă bucură faptul că aţi rămas ultimul antrenor care a luat titlul cu Steaua?

N-am cum să mă bucur că echipa mea de suflet n-a mai câştigat campionatul de patru sezoane. Eu mă bucur când Steaua câştigă fiecare meci.

O să reuşească Piţurcă la Steaua?

Când eşti un om responsabil, nu-ţi vine să-ţi dai cu părerea despre alţii şi să spui că X sau Y va reuşi sau nu. Eu urăsc când văd că unii oameni vin şi vorbesc după meciuri şi analizează. Dacă ştii atât de bine, de ce nu spui înainte? Dai unuia indicaţiile tale, spune-i că, dacă face cum îi zici tu câştigă sigur şi semnează! Ca să revenim la întrebare, viitorul Stelei cu Piţurcă depinde de cum va munci Piţurcă, depinde de jucători, depinde de şansă, sunt mulţi factori. Eu sper ca Piţurcă să reuşească.

Haideţi să vorbim de echipa naţională. Ar fi avut loc România la Mondialul sud-african?

Eu zic că nu ne-am fi făcut de râs acolo. Oricum, în acest moment, cea mai mare realizare a României după foarte mulţi ani este că se construieşte Stadionul Naţional. În sfârşit, o să avem şi noi un stadion de nivel mondial. Acum, trebuie să ne gândim dacă am ajuns să avem un stadion în 2010, ce pretenţii putem avea? Să nu cumva să ne supraevaluăm! Africa de Sud e la capătul lumii, dar a organizat o Cupă Mondială. Noi avem un stadion.

După înfrângerile cu Macedonia şi Ucraina în amicale, s-a spus că suntem în lumea a treia a fotbalului...

Eu nu cred în asta, dar nici nu stăm bine. Cei care sunt implicaţi în viaţa echipei naţionale trebuie să ne zică unde suntem. Dar n-ar fi corect să spunem că suntem în lumea a treia şi participăm în calificări doar de dragul de a participa. Pentru că, spunând că suntem în lumea a treia, spunem, practic, că nu avem nicio şansă.

După ce îi expiră suspendarea, Mutu mai poate fi util naţionalei?

E singurul jucător român în momentul de faţă care poate face diferenţa într-un meci! Sunt de acord cu selecţionerul în deciziile pe care le ia în aplicarea disciplinei, însă trebuie să ne gândim bine dacă putem înlocui un fotbalist ca Mutu. Chivu e senzaţional şi sunt mulţi alţi jucători foarte buni, dar Mutu este un om de atac, dă goluri şi face diferenţa. În România nu văd alţi fotbalişti de genul ăsta.

În calificările pentru Euro 2012 întâlnim Franţa, care vine după un Mondial catastrofal...

Asta nu e deloc bine pentru noi! Blanc e un antrenor care a dovedit că e foarte bun. El are acum o radiografie exactă a problemelor care sunt la naţionala Franţei şi va încerca să le remedieze. Poate că o eliminare a francezilor după faza grupelor n-ar fi produs un şoc atât de mare şi nu s-ar fi analizat aşa de mult. Dar am văzut că acum au intervenit şi guvernul, şi preşedintele ţării, iar, probabil, măsurile care se vor lua vor fi benefice pentru francezi, în detrimentul nostru.

Cum vi s-a părut Mondialul?

A fost o ediţie mai puţin spectaculoasă. Nu sunt inovaţii tactice foarte mari, însă accentul e mult mai mare pe organizare şi pe siguranţă. Echipele încearcă să rişte cât mai puţin şi să profite cât mai mult din ocaziile pe care şi le creează. Apoi, se pune mare accent pe tranziţie, iar posesia a devenit un element nu foarte important.

Cum de au eşuat echipele africane la un Mondial găzduit de Africa?

Nu vreau să spun pentru a nu fi acuzat de rasism! Echipele africane nu-mi inspiră foarte mare încredere şi nu merg niciodată pe mâna lor. Dintre toate cele cinci care au fost la acest Mondial, Ghana măcar a avut dăruire. Africanii sunt boemi. Îi caracterizează boemia asta! E foarte greu să intri în mintea fotbalistului african şi să-l faci să aibă aceeaşi mentalitate ca un neamţ. De exemplu, Coasta de Fildeş are nişte jucători extraordinari de puternici, dar nu e de ajuns. ­N-au echilibru.

Olăroiu, în Asia ca antrenor

A câştigat două cupe ale „Coroanei Prinţului" cu Al-Hilal.

A luat titlul în Arabia Saudită cu Al-Hilal.

A ieşit vicecampion în Qatar cu Al-Sadd.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite