Corleone vine din Bălceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Dumitru Dragomir. Şeful LPF e unul dintre cei mai longevivi conducători din ţară. A preluat o funcţie executivă la 27 de ani, iar acum, la 64 de ani, nu are niciun gând să se retragă.

Născut la Bălceşti (Vâlcea), cel poreclit Corleone a intrat în lumea fotbalului ca jucător. "Eram fundaş, dar făceam şi faza ofensivă. Fugeam ca Lăcătuş", spune şeful Ligii, care a activat la Nitramonia Făgăraş (1960-1964), Universitatea Craiova - tineret (1965-1967) şi Chimia Râmnicu Vâlcea (1967-1971). A abandonat cariera de jucător la doar 27 de ani, din cauza unei accidentări.

„Dacă nu-mi rupeam piciorul la un meci de Cupă cu Argeşul, nu ajungeam niciodată preşedinte. Nici la Chimia, nici la Ligă! Jucam în Cupă, iar antrenorul piteştenilor, Florin Halagian, i-a zis lui Nedelcu: «Ia-l, mă!». M-a luat, a sărit pe mine şi în zgură m-a trimis. Am fost câteva luni în ghips pâna la gât, că aşa se punea pe atunci. Mă duceam la serviciu cu basculanta", a povestit Dragomir.

El şi-a început cariera de conducător, ca secretar al clubului Chimia, iar în 1973 a devenit primul preşedinte care a câştigat Cupa României cu o echipă de Liga a II-a. Cum a reuşit această performanţă a dezvăluit chiar el:

„Cu trei luni înainte de terminarea campionatului din 1971, m-am dus la primul-secretar. I-am spus: «Dacă ascultaţi de mine, fac echipă de Divizia A!». Am dat 14 jucători afară, care erau la sfârşitul carierei. Am stat mai mult pe la UTC şi pe la partid, ca să justific de ce i-am dat afară. Am făcut transferuri de 200.000 de lei. Banii i-am strâns din poze! Pozele se făceau atunci prin tipografie, era vai de mama noastră. Am făcut vreo 100.000 de poze cu echipa, apoi le-am dat tuturor salariaţilor judeţului, pe la CAP-uri, staţiuni. Le-au cumpărat forţaţi de partid, era 10 lei o fotografie".

Mitică a întrerupt colaborarea cu Chimia Râmnicu Vâlcea în 1977. A continuat însă ca preşedinte la FC Bihor (1977), Viitorul Scorniceşti (1977-1980), FCM Braşov (1980-1987) şi Victoria Bucureşti (1987-1989). Cât a fost comandantul clubului Miliţei, Victoria, a avut gradul de căpitan, chiar dacă nu avea absolvit decât liceul.

În acele vremuri a adus din deplasările din străinătate multă marfă (cafea, blugi, aparate video) care treceau fără a fi vămuite şi erau apoi vândute. Revoluţia l-a prins cu bani mulţi, care alături de bijuterii, au fost ascunşi într-o pădure din jurul Bucureştiului şi recuperaţi ulterior.

Şi-a văzut moartea cu ochii în arest

După Revoluţie a dispărut doi ani din peisajul fotbalului, timp în care a stat şi şase luni în arest pentru abuz în serviciu.

„În celulă, zăpada era de o jumătate de metru, fiindcă geamurile erau sparte. Dormeam la grămadă în patru paturi de fier. Ca să ne fie mai cald, puneam pernele în geamuri. Înăuntru erau -10 grade. Mi-am aşteptat moartea în fiecare zi. Cred că am mâncat o pâine întreagă într-o lună şi am slăbit 18 kilograme. Într-o noapte, m-am umflat atât de tare, din cauză că nu am mai putut urina, încât nu am mai putut să respir. Medicul a spus: «Lăsaţi-l că până dimineaţa moare!», l-am auzit foarte clar. Dar am luat nişte pastile care mi-au dat drumul la rinichi", şi-a amintit Dumitru Dragomir.

 Aceasta a fost a doua sa condamnare, după cea de la 24 noiembrie 1976 când primise o pedeapsă de trei luni de închisoare pentru practicare ilegală la jocurile de noroc (pocher şi barbut).

Mereu un tip descurcăreţ, Dragomir era să mai aibă o dată probleme cu Miliţia din cauză că deţinea valută. Oamenii legii au avut informaţii că avea asupra sa 200 de dolari şi au încercat să i se facă un flagrant. Când mergea cu maşina pe serpentinele de pe Dealul Negru din judeţul Vâlcea, a fost oprit de un echipaj. Imediat a sărit din maşină şi a venit gâfâind spre miliţieni, spunând:

„Tovarăşi, ce bine că v-am întâlnit! Da-ţi-mi o hârtie că vreau să declar că am găsit pe marginea drumului, când m-am dus să-mi fac necesităţile, două hârtii de 100 de dolari şi mergeam să-i predau". 

"Mitică deţine o funcţie importantă şi ar trebui să aibă 25.000 de euro pe lună, nu 15.000. Doar oamenii fără valoare nu sunt bine plătiţi."
Victor Piţurcă
antrenor Univ. Craiova

"Dragomir e cancerul fotbalului românesc. Nu avea cum să fie şef la LPF în timp ce era deputat în Parlamentul României."
Florin Prunea
manager sportiv Dinamo

Pe toate feţele

-Afaceri: Este implicat împreună cu fiul său în turism şi imobiliare. Deţine un hotel de patru stele în Capitală, Crystal Palace. Aici se cazează majoritatea formaţiilor din provincie, dar şi brigăzile de arbitri care vin la Bucureşti.
- Avere: 34 de milioane de euro conform Topului „Forbes România".  Pe lângă Hotelul „Crystal Palace", familia Dragomir deţine mai multe imobile în zonele scumpe ale Capitalei, precum şi cele mai mari săli de evenimente din România.
-Familie: Este căsătorit de 45 de ani cu Vica, cu care are un băiat, Bogdan.
-Defect: A acoperit multe nereguli comise în fotbalul românesc.
-Calitate: Ştie cum să-i împace pe conducătorii fotbalului românesc.
-Performanţe: Patru mandate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

În 1987 şi-a pierdut un fiu în vârstă de 17 ani

Pe vremea cât era preşedinte la FC Braşov, Dumitru Dragomir a suferit cea mai grea pierdere. În 1987, unul dintre băieţii săi, Manuel, care era fotbalist la clubul de sub Tâmpa, a murit, la numai 17 de ani, înecându-se în somn cu propria vomă. „Este o durere cu care am să plec în mormânt", a spus odată Dragomir. Preşedintele LPF mai are un fiu, Bogdan, care a jucat fotbal la juniorii echipei Steaua, dar care, ulterior, s-a lăsat de fotbal şi se ocupă în prezent de afaceri, împreună cu tatăl său.

În anul 2000, Dragomir a intrat în politică, înscriindu-se în PRM, partid cu care a câştigat două mandate de deputat în Parlamentul României. În 2004 a candidat la postul de primar general al Bucureştiului, însă cursa electorală a fost câştigată de Traian Băsescu.

A vrut să intre în PD-L

La 7 august 2008, Mitică a demisionat din formaţiunea condusă de Corneliu Vadim Tudor, transmiţând decizia sa prin fax. După ieşirea din PRM a vrut să intre în PDL, pentru a candida la alegerile parlamentare într-un colegiu din judeţul Olt, dar candidatura lui a fost respinsă.

Note „Adevărul"

Corectitudine: 7 / 10
Influenţă: 9 / 10
Credibilitate:  7 / 10
Relaţii: 9 / 10
Cunoscător fotbal: 9 / 10
Profesionalism: 8 / 10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite