Mircea Sandu: "Comisia Centrală a Arbitrilor se supune deciziilor Comitetului Executiv"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat postat pe site-ul său oficial, că, în conformitate cu statutul FIFA, Comisia Centrală a Arbitrilor are obligaţia de a se supune deciziilor Comitetului Executiv al FRF.

Conducerea federaţiei a făcut această precizare pentru a răspunde preşedintelui CCA, Ion Crăciunescu, după ce acesta afirmase că nici măcar Comitetul Executiv al FRF nu are prerogativele de a impune CCA delegarea arbitrilor străini la partidele din Liga I. "Aidoma tuturor Comisiilor şi membrilor afiliaţi, CCA are în egală măsură obligaţia de a se supune acestor decizii şi de a respecta în totalitate Statutul FRF şi, implicit, deciziile Comitetului Executiv al FRF", se menţionează în comunicatul FRF.

Regulamentul FIFA privind organizarea arbitrajului în cadrul Asociaţiilor membre FIFA stipulează la art. 3, alin.1 și 2 următoarele:

1. Fiecare Asociaţie membru FIFA este obligată să înfiinţeze o comisie de arbitri, direct subordonată Asociaţiei membru în cauză, conform art. 13, alin.1, lit.e) al Statutului FIFA.

2. Comisia de Arbitri trebuie să fie o parte integrantă a structurilor Asociaţiei membru. Organizarea, regulamentele şi dezvoltarea arbitrajului trebuie să se afle sub controlul exclusiv al Asociaţiei membru, neputând să cadă în nicio circumstanță supervizării sau controlului altor organisme, cum ar fi Ligile, Sindicatele sau Guvernele, incluzând Parlamentul sau alte autorităţi ale statului.

"În ceea ce priveşte reglementările fotbalistice naţionale, evocăm prevederile art. 3 din Regulamentul de Organizare şi Desfăşurare a Activităţii Arbitrilor de Fotbal, «Comisia Centrală a Arbitrilor este organizată şi funcţionează ca organism de specialitate în subordinea directă a FRF cu caracter permanent, autonomă din punct de vedere organizatoric, tehnic, economic şi administrativ potrivit prevederilor din Statutul FIFA....». Acestea, coroborate cu dispoziţiile art. 35 alin. 1 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal (Comitetul Executiv conduce activitatea FRF între Adunările Generale), duc la concluzia lipsită de echivoc că CCA este subordonată Comitetului Eexecutiv al FRF, deciziile acestuia fiind obligatorii pentru Comisia Centrală a Arbitrilor, aşa cum sunt pentru toate Comisiile FRF prevăzute de Statutul amintit (fie că ele sunt autonome, federale sau jurisdicţionale), ca şi pentru toţi membrii afiliaţi ai FRF", se mai precizează în comunicatul FRF.

Preşedintele CCA, Ion Crăciunescu, declarase anterior că decizia Adunării Generale Extraordinare a LPF, de a solicita arbitri străini în cazul în care cei români vor face multe greşeli în primele cinci etape din acest an, este practic nulă, deoarece nu va accepta aducerea acestora. "Regulamentul spune clar că delegările le face CCA. Cum pot eu atunci să aduc arbitri străini dacă eu nu vreau să-i deleg, să-i aduc. La fel, nici Comitetul Executiv nu are prerogativele să impună astfel de lucruri la CCA, pentru că noi suntem un organism autonom. Nu se poate întâmpla una ca asta. Şi dacă ambele cluburi vor face hârtie către CCA că vor arbitri străini nu se va întâmpla asta", a spus Crăciunescu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite