VIDEO Cîrţu, afară după meciul cu Steaua!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Această ipostază a lui Culio de la Basel spune totul despre starea echipei din Gruia
Această ipostază a lui Culio de la Basel spune totul despre starea echipei din Gruia

Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan s-au ferit să-l demită pe antrenor după dezastrul de la Basel, pentru a nu crea un haos la echipă înainte de întâlnirea din Ghencea. Pentru ardeleni, partida cu Steaua este capitală. O înfrângere în dauna roş-albaştrilor le-ar fi fatală „ceferiştilor“, care şi aşa mai au de doi bani speranţă la titlu.

Aventura lui Sorin Cîrţu la CFR Cluj se apropie de final. Tehnicianul, prin care Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan îşi vedeau asigurat visul de participare în primăvara europeană, are zilele numărate la gruparea din Gruia. Dacă la eliminarea din Cupa României, oficialii campionilor n-au „mârâit" prea mult, în schimb pierderea şanselor de calificare măcar în Liga Europa i-a enervat la culme pe cei doi „cerberi" de la Cluj. Colac peste pupăză, la Basel, „Sorinaccio" şi-a ieşit din minţi, spărgând geamul de la banca de rezerve a echipei sale, gest halucinant pentru o competiţie de anvergura Ligii. Cum şi în campionat echipa „scârţâie" - o eventuală înfrângere cu Steaua ar scoate total pe CFR şi din lupta pentru titlu - soarta antrenorului de 55 de ani pare a fi deja pecetluită. Fie că va pleca singur, fie ca va fi demis este limpede că CFR va avea un alt antrenor. Cel mai târziu din pauza de iarnă.

Reproşurile la adresa lui Cîrţu

În mai puţin de trei luni, Sorin Cîrţu a trecut de la postura de antrenor ideal pentru CFR la cea de tehnician necompatibil cu idealurile grupării din Gruia. Sunt mai multe elemente care converg spre această concluzie.

1 Aroganţa. Cîrţu are o impresie foarte bună despre el. „Niciun conducător, patron sau ziarist din ţara asta n-are cunoştinţele mele în materie de fotbal. Cel mai uşor e fotbalul virtual şi cel comentat", spunea Cîrţu acum o lună. Aroganţa antrenorului, care de două săptămâni nu se mai sinchiseşte, nici măcar, să se prezinte la conferinţele de presă, a atins apogeul la Basel, când a spart, cu piciorul, geamul lateral al băncii de rezerve. Acest gest i-a enervat la culme pe oficialii CFR-ului.

2 Lipsa ideilor de joc. Prestaţia jucătorilor clujeni de miercuri seară a fost cea mai slabă din acest sezon. Evoluţia penibilă este întărită şi de faptul că ardelenii n-au expediat niciun şut pe spaţiul porţii timp de 90 de minute. În cele cinci meciuri jucate în Ligă, CFR a stabilit un record negativ, încasând 11 goluri, singura mai slabă la acest capitol fiind Zilina (17). Clujenii au avut o posesie a mingii de 36%, aflându-se pe locul 25 într-un astfel de top, sub echipe precum Zilina, Hapoel Tel-Aviv sau Partizan Belgrad.

3 Lejeritate în pregătirile meciurilor din Ligă. Înaintea fiecărui meci din Ligă, disputat în deplasare de CFR, Cîrţu a plecat mai devreme decât echipa. Spre exemplu, antrenorul „vişiniilor" a ajuns sâmbăta trecută la Basel, însoţit de Mureşan, pentru a-i urmări pe elveţieni la meciul de Cupă cu Servette. De echipă, care a făcut deplasarea luni, s-a ocupat „secundul" Mircea Irimescu. Lui Cîrţu i se reproşează lipsa colaboratorilor în astfel de cazuri, pentru a se evita situaţii penibile precum cea din weekendul trecut când Basel a folosit rezervele.

4Folosirea în exces a anumitor jucători. „E imposibil ca un jucător precum Culio să fie folosit în fiecare meci. Şi roboţii clachează uneori. De Zerbi nu e un fotbalist care să joace atâtea meciuri la o diferenţă de trei zile. Traore e suprasolicitat, nu te poţi aştepta la multe de la el. Stăteam cu Arpi (n.r. - Arpad Paszkany) şi nu ne venea să credem că n-am jucat nimic, nu am avut nicio ocazie. Mi-e jenă", a spus Mureşan.

Grupa E

AS Roma - Bayern 3-2
Borriello 49, De Rossi 81, Totti 84 (pen.) / Gomez 33, 39
La gazde, Lobonţ a fost rezervă

FC Basel - CFR Cluj 1-0
Almerares 15

Clasament
1. BAYERN    5    4    0    1    13-6    12p
2. AS Roma    5    3    0    2    9-10    9p
3. FC Basel    5    2    0    3    8-8    6p
4. CFR Cluj    5    1    0    4    5-11    3p
Ultima etapă (8 decembrie): Bayern - Basel, CFR Cluj - AS Roma

1 - 0

FC Basel
: Costanzo - Inkoom, Ferati, Abraham, Safari - Shaqiri (Xhaka 87), Yapi, Huggel, Tembo (Zanni 89) - Almerares, Frei (Atan 90). Antrenor:  Thorsten Fink.

CFR Cluj
: Nuno Claro - Tony, Cadu, Piccolo, Rada - Culio (Sforzini 74), T. Costa, Kivuvu, Leo Veloso ( Kone 58) - Bastos - Traore ( Blejanovic 46).  Antrenor:  Sorin Cârţu.
Gol: Almerares 15
Eliminat: Piccolo 89
Stadion St. Jacob-Park: 35.000
Arbitru: L. Duhamel (Franţa)

"Se tot vorbeşte de oboseala jucătorilor. Dar totul ţine şi de faptul că mereu au fost folosiţi doar 12-14 jucători, deşi avem un lot valoros de 20 de jucători."
Iuliu Mureşan preşedinte CFR Cluj

Nu este la prima abatere

- Sorin Cîrţu are grave probleme medicale. Este de mult timp purtătorul virusului hepatic C,  boală care-l obligă la un regim strict de viaţă.
În mod normal, antrenorul nu are voie să se enerveze, şi trebuie să evite orice situaţie de stres. Şi la capitolul alimentaţie, Cîrţu are interdicţii serioase. Nu consumă decât carne fiartă, de viţel sau pui, porcul fiind exclus, sarea este scoasă total din orice mâncare, bea doar apă plată şi nu pune picătură de alcool în gură! Pe lângă asta, ia de ani buni Xanax, medicament indicat în tratamentul stărilor de anxietate.

D'ale lui Sorin Cîrţu

- A dat cu capul în geam. La un meci cu Dinamo, în 2008, antrenorul, pe atunci la Mioveni, scos din minţi de jucătorii săi, a dat de câteva ori cu capul în plexiglasul băncii de rezerve. Tot în aceeaşi perioadă, din cauza nervilor acumulaţi în timpul jocurilor, a plecat de două ori de la stadion cu Salvarea.
- I-a arătat semnul cătuşelor lui Augustus. În octombrie 2009, Cârţu, eliminat de pe teren la meciul Pandurii cu Urziceni, şi-a pus mâinile cruciş, cu trimitere directă la tatăl arbitrului Augustus Constantin, Gheorghe Constantin, aflat în închisoare în acel moment din cauza dosarului „corupţie în arbitraj".
- A vrut să-l bată pe tuşierul Vidan. Un alt arbitru care a cunoscut furia antrenorului este Vidan, asistent pe care Cîrţu l-a alergat la finalul meciului de Cupă cu Bistriţa. Vidan a scăpat nevătămat în tunelul spre vestiare.
- I-a „altoit" pe Murgan, Velcovici, Rada şi pe Ionuţ Stancu. În perioada Extensiv Craiova, Murgan şi Velcovici erau „clienţii" palmelor şi „castanelor" pe care Cîrţu le administra la fiecare criză de nervi pe care o avea. O ştiu bine şi oltenii Ionuţ Rada şi Ionuţ Stancu, ambii pregătiţi de „Sorinaccio" la Universitatea Craiova. Şi ei au făcut cunoştinţă cu latura violentă a tehnicianului.
- Pe Ducu Ninu l-a lăsat leşinat în vestiar. Cel mai rău a încasat-o însă Ducu Ninu, pe vremea când Sorin Cîrţu antrena în Parcul cu Platani, pe FC Naţional. În pauza unui meci cu Jiul, fotbalistul i-a spus tehnicianului că nu mai poate continua jocul, simţindu-se foarte rău. Atât i-a trebuit! Acesta a sărit, la propriu, cu picioarele pe Ninu, pe care l-a lăsat leşinat în vestiar!

"Ne vom gândi să introducem obligativitatea unor controale psihologice la antrenori. Cîrţu a avut nişte probleme neurologice, dar am crezut că şi le-a tratat."
Mircea Rădulescu şeful Şcolii de antrenori

„Geamul nu era de calitate. Altfel nu se spărgea aşa uşor"

Cîrţu a spart cu piciorul geamul băncii de rezerve Foto: captura tv

Cîrţu a spart cu piciorul geamul băncii de rezerve Foto: captura tv

Imediat după meciul cu FC Basel, Sorin Cîrţu a dat declaraţii, ce-i drept în doi peri, pentru că era obligat de protocolul competiţiei. A fost apoi şi la conferinţa de presă, dar antrenorul părea că se află cu gândurile în altă parte. În rest, n-a scos niciun cuvânt. Nici în vestiar, nici în drumul spre aeroport şi nici în avion. De altfel, nici Iuliu Mureşan nu l-a băgat deloc în seamă în drumul de întoarcere spre ţară. A ales alt loc din aeronavă.

După o noapte plină de gânduri, Cîrţu s-a destăinuit într-o intervenţie telefonică făcută la Sport.ro. Evident, prima întrebare a fost cea legată de gestul cu spartul geamului de la banca de rezerve. „Reacţia mea a fost a unui antrenor ajuns la limita răbdării. Când se acumulează atâtea penalty-uri neacordate, o grămadă de greşeli împotriva noastră, mingii care au lovit bara în loc să intre în poartă, mă refer aici la toate competiţiile, simţi că nu mai poţi", s-a apărat Cîrţu. Antrenorul a simţit că „explodează" în momentul accidentării lui Bastos: „Ştiu că am jucat slab la Basel, dar încă eram în joc. Făcusem şi a treia schimbare, credeam că putem obţine un rezultat bun, când l-am văzut pe Bastos pe jos, că are întindere. Atunci, am răbufnit".

S-a luat de Mircea Sandu

Cîrţu însă se simte împăcat: „După meci i-am transmis scuzele mele celui de-al patrulea arbitru. El nu mi-a reproşat nimic, la fel şi elveţienii".Cîrţu a pus jocul slab al elevilor săi pe seama oboselii. „Cu Steaua va fi a noua partidă în 27 de zile. S-a acumulat multă oboseală psihică şi fizică". Chestionat în privinţa unei eventuale demiteri, „Sorinaccio" a replicat: „Nu ştiu de ce Mircea Sandu s-a antepronunţat şi a spus că o să fiu demis. El crede că este peste toţi şi că întotdeauna are dreptate. Vom vedea ce va fi".

Îşi va plăti singur amenda

Iuliu Mureşan nu este de acord cu gestul lui Sorin Cîrţu, care a spart geamul băncii de rezerve: „N-am văzut gestul, dar am înţeles că a spart ceva pe-acolo. După ce voi vedea imaginile, o să luăm măsurile necesare, deocamdată nu pot să comentez. Dacă va fi amendat de UEFA, clubul va plăti, dar îi va retrage suma din salariu. Aşa este normal". Pentru gestul său, Cîrţu riscă o amendă de până la 10.000 de franci elveţieni.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite