Cine pe cine salvează? Andone e în CĂDERE LIBERĂ din 2008!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul de 52 de ani a fost readus în Gruia pentru a scoate echipa din criză, însă „Fălcosul“ însuşi se află într-o criză de rezultate de patru ani, mai precis de când a fost demis de Arpad Paszkany.

Umilită pe teren propriu de Rapid şi cu un joc mai degrabă neconvingător, CFR Cluj l-a demis pe Jorge Costa. Arpad Paszkany a preferat să-i dea portughezului despăgubiri de 200.000 de euro decât să pericliteze şi mai mult obiectivul echipei: câştigarea campionatului.

Omul adus să salveze acest sezon e Ioan Andone, adică tehnicianul sub comanda căruia ardelenii au cucerit primele trofee importante din istoria clubului: titlul şi Cupa României, ambele în sezonul 2007 - 2008.

Aparent, această mutare e una inspirată. A fost angajat un antrenor care a mai lucrat la club şi care a avut şi rezultate. Numai că există o problemă: de patru ani, Ioan Andone n-a avut niciun rezultat notabil. Mai mult, a mers din eşec în eşec! „Adevărul" prezintă traseul lui Ando după ce a fost demis de CFR în 2008.

La saudiţi, mai multe înfrângeri decât victorii

Prima oprire a lui Andone după episodul CFR a fost la Dammam, în Arabia Saudită. Instalat la Al-Ettifaq la jumătatea sezonului, tehnicianul a avut un parcurs extrem de slab în campionat, unde a pierdut mai multe meciuri decât a câştigat!

Totuşi, a reuşit să-şi menţină cota ridicată datorită faptului că saudiţii au depăşit faza grupelor în Liga Campionilor Asiei, deşi se aflau la prima participare în această competiţie. Chiar dacă cei de la Al-Ettifaq i-au oferit prelungirea contractului la finalul sezonului, „Fălcosul" a optat să plece în Emirate, la Al-Ahli.

A dus campioana la retrogradare

Ajuns la Dubai, antrenorul român părea că a dat lovitura. Preluase campioana Emiratelor cu un contract senzaţional, cifrat la un milion de dolari pe sezon. „Minunea" n-a ţinut însă mai mult de trei luni. Debutul a fost cu stângul, cu pierderea Supercupei, iar parcursul din campionat a fost dezastruos, Al-Ahli ajungând aproape de retrogradare după cinci etape. Speriaţi, şeicii au acceptat să achite clauza de reziliere din contractul românului, 800.000 de dolari, doar ca să scape de el.

Alergat de suporteri în Bulgaria

Andone a stat şomer câteva luni după care a fost dus la bulgari de Ioan Becali, acelaşi om care în 2005 îl dăduse afară de la Dinamo. Deşi în momentul sosirii românului, în pauza de iarnă, ŢSKA Sofia era pe locul doi, la doar patru puncte de lider, rezultatele slabe sub comanda lui Andone au compromis obiectivul, acela de a câştiga titlul. Furioşi, suporterii au întrerupt un meci în care elevii lui Andone nu jucau nimic, invadând terenul şi cerând demisia „Fălcosului". La scurt timp, Ando a părăsit Bulgaria.

A ratat Europa cu Rapid

Gonit de la ŢSKA, tehnicianul de 52 de ani a semnat imediat cu Rapid. Şi aici obiectivul, clasarea pe un loc care să ducă în cupele europene, a fost ratat. Andone a preluat echipa de pe locul 7 şi tot acolo a terminat campionatul, singura sa realizare fiind victoria cu 5-1 în derby-ul cu Steaua.

Locul 6 cu Dinamo şi o apărare ridicolă

În ciuda eşecurilor repetate, „Fălcosul" a primit credit din partea acţionarilor dinamovişti, care l-au convins să plece de la Rapid pentru o revenire în „Ştefan cel Mare". Sezonul 2010-2011 însă s-a transformat într-un nou eşec şi pentru „câini", dar şi pentru Ando. Niciun trofeu câştigat şi locul 6 în campionat. În plus, Dinamo a avut o apărare ridicolă, cea mai slabă din istoria clubului, care a încasat 52 de goluri în 34 de etape!

În 2008 i-a făcut praf pe Mureşan şi pe Paszkany

Ando a plecat cu scandal de la CFR în 2008. A fost demis înainte să apuce să debuteze în Liga Campionilor, o decizie care l-a scos din sărite. Tocmai de aceea, „Fălcosul" i-a făcut praf pe conducătorii ardelenilor. „Paszkany credea că e de ajuns să le zic jucătorilor cum să stea pe teren, iar Mureşan credea că la o echipă de fotbal e ca la spital!", a declarat Andone în 2009. Acum, pe lângă cei doi conducători pe care i-a criticat atunci, tehnicianul se va reîntâlni şi cu cinci fotbalişti cu care a lucrat în primul său mandat: Stăncioiu, Panin, Mureşan, Peralta şi Cadu.

25 de schimbări de antrenori s-au produs în Liga I de la începutul campionatului în 25 de etape.



Cel mai titrat din Liga I

image

Chiar dacă de patru ani n-a câştigat niciun trofeu, Ioan Andone are în continuare o cotă bună în ţară. Palmaresul său ca antrenor include: două titluri cu Dinamo (2004) şi CFR (2008), trei Cupe ale României cu Dinamo (2003, 2004, 2005), o Cupă a României cu CFR (2008) şi o Supercupă a României cu Dinamo (2005). De altfel, Andone e cel mai titrat tehnician dintre cei care activează acum în Liga I. Pe locurile 2 şi 3 se află Stoichiţă, respectiv Rednic, fiecare cu câte şase trofee.

Salariu = 10.000€ prime = 125.000€

Paszkany  l-a readus pe Andone în Gruia, oferindu-i un contract generos. „Fălcosul" va avea un salariu lunar de 10.000 de euro şi va încasa o primă de 50.000 de euro dacă CFR va deveni campioană. El va fi răsplătit cu încă 75.000 de euro în cazul în care formaţia din Gruia va ajunge în grupele Ligii Campionilor.

A „moştenit" stafful lui jorge costa

„CFR are cel mai bun lot din Liga I, iar eu am venit aici ca să iau al treilea titlu din istoria clubului şi să joc în Liga Campionilor. Trebuie umblat doar la atitudinea jucătorilor. Atât! Ar fi cea mai mare prostie să vii la echipa care e pe primul loc şi să zici că vrei să schimbi totul din temelii. Eu cred că experienţa unor jucători precum Cadu şi Mureşan, care au mai câştigat campionate, ne va ajuta să rămânem pe primul loc până la final", a spus Ando.

Surprinzător, el nu-i va avea pe secunzii săi tradiţionali la CFR, pe Ion Manu şi pe Iulian Mihăescu. În schimb, va colabora cu fostul staff al lui Jorge Costa format din Paolo Potocknic (preparator fizic), Francisc Dican (secund) şi Daniel Tudor (antrenor cu portarii).

“Rămânerea lui Andone nu e condiţionată de câştigarea titlului sau de intrarea în grupele Ligii. Totuşi, aş vrea să fim campioni cu două etape înainte de final."

Arpad Paszkany finanţator CFR Cluj

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite