S-a întors în România ca să ia titlul. "Dacă la CFR Cluj s-a putut, noi de ce n-am face-o?!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cesinha
Cesinha

A jucat patru ani în Liga 1, din 2007 până în 2011, dar anul trecut a preferat un transfer în străinătate. Acum însă s-a întors şi vrea să iasă campion.

Brazilianul Carlos Cesinha a acordat un interviu pe siteul oficial al clubului Petrolul Ploieşti, www.fcpetrolul.ro, în care vorbeşte deschis despre planurile lui.
Carlos, bine ai venit la Ploieşti. Ce te-a determinat să te întorci în România şi să alegi Petrolul?
Carlos Cesinha: În România se joacă un fotbal bun, iar eu am făcut performanţă aici. Am venit la o echipă bună, organizată, cu jucători valoroşi, experimentaţi, cu un stadion foarte frumos, lucruri care m-au convins că aici sunt toate condiţiile necesare pentru a obţine rezultate cât mai bune. În plus, cu antrenorul Mircea Rednic am mai lucrat şi la Rapid.

Chiar, a fost acesta un argument important în momentul în care te-ai decis?
C.C.: Evident, a fost un factor în plus. Însă, eu sunt jucător profesionist, trebuie să-mi fac treaba cât mai bine indiferent de cine este antrenor.

Cu ce gânduri ai venit la Ploieşti?
C.C.: Îmi doresc să facem performanţă, să ne calificăm în Cupele Europene. Eu cred că este un obiectiv posibil, pentru că avem exemplul CFR Cluj, o echipă care, într-un timp scurt, a promovat din eşalonul trei şi a ajuns să câştige titlul şi să joace în grupele Champions League. Se poate întâmpla asta şi la Petrolul, cu condiţia ca toată lumea să gândească aşa.

E posibilă o calificare în Cupele Europene încă din acest sezon?
C.C.: Trebuiesc făcute toate pas cu pas. Să ne propunem să câştigăm fiecare meci, să reuşim să facem asta, iar atunci obiectivul va fi atins la final.

Ai văzut, deja, un meci pe „Ilie Oană". Cum ţi s-a părut atmosfera?
C.C.: M-a surprins fapătul că au venit foarte mulţi suporteri, chiar dacă Petrolul a jucat cu o echipă mai mică. Ştiu că, în România, de regulă se umpleau stadioanele atunci când venea una dintre echipele mari... Suporterii au dat un imbold echipei, iar asta este foarte important pentru un club, să aibă fani care să ajute echipa. E ca şi când ar exista cel de-al 12-lea jucător.

Ai simţit vreo diferenţă între ceea ce se juca în Liga I, la prima ta experienţă aici, şi ce se joacă acum?
C.C.: De când am plecat nu pot să spun că am mai urmărit foarte mult ce s-a întâmplat în campionatul de aici. Totuşi, cred că e puţin mai puternic, se vede că echipele mari s-au întărit. Însă, tot timpul cât am fost aici a fost greu.

Ai regăsit la Petrolul foşti coechipieri, dar şi foşti adversari...
C.C.: Da, cu Mircea Bornescu am fost coleg la Rapid. Apoi, sunt mai mulţi jucători cu care m-am întâlnit pe teren, cum ar fi Geraldo sau Galamaz. Sunt fotbalişti importanţi, cu experienţă mare, iar acesta este un lucru foarte bun pentru echipa noastră, Petrolul.

Cum eşti din punct de vedere fizic?
C.C.: N-aş putea spune că sunt 100% pregătit, dar vreau să revin cât mai repede la parametrii maximi, astfel încât să pot ajuta echipa. Trebuie să trag tare la antrenamente pentru că îmi doresc să joc cât mai repede posibil. Sper ca asta să se întâmple la partida cu Concordia Chiajna.

Îţi place în România?
C.C.: Foarte mult. Când am venit prima dată, în 2007, mi-a fost foarte greu prima jumătate de an. Dar, apoi, m-am adaptat, mi-am făcut prieteni şi totul a fost ok. Aici s-a născut şi fetiţa mea, iar acum, când a aflat că mă întorc în România, chiar m-a întrebat când poate să vină şi ea.

Urmează să-ţi aduci familia aici?
C.C.: Deocamdată să mă aşez eu şi apoi mai vedem.

O să stai la Ploieşti sau la Bucureşti
C.C.: La Ploieşti, ca să fiu aproape de antrenamente. Este un oraş liniştit, aşa că e mai bine să rămân aici. În plus, e aproape de Bucureşti, aşa că nu va fi nicio problemă să-mi văd prietenii de acolo.

Ce îţi place să faci în timpul liber?
C.C.: Ştiu ce vreau să fac: să învâţ cât mai bine limba română. Înţeleg foarte mult, dar nu vorbesc foarte bine, aşa încât vreau să mă perfecţionez.

Câte goluri ţi-ai propus să înscrii pentru Petrolul?
C.C.: În primul rând vreau să joc, să facem performanţă, nu m-am gândit câte goluri o să înscriu. Tot ce pot să promit, însă, este că o să dau totul pe teren, pentru ca echipa să câştige fiecare meci şi să ne putem atinge obiectivul.

Carlos Cesar dos Santos "Cesinha"
Data naşterii: 12.03.1980, Sao Paolo (Brazilia).
Echipe la care a mai evoluat: Clube Atletico Paranense (2000), Londrina Esporte Club (2001), Santa Cruz (2002), Caxias do Sol (2003), Santa Cruz (2004), SC Braga (2004-2007), Rapid Bucureşti (2007-2011), Larissa (2011), Moreinrense (2012).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite