Cătălin Munteanu, mijlocaş Dinamo: „Fără accidentări, eram mai sus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost comparat cu Hagi în tinereţe, a jucat şapte ani în Spania, e cel mai bun pasator din Liga I, însă ultimul meci la naţională l-a jucat în 2001. „Cap de Zmeu“ ne-a explicat de ce cariera lui n-a depăşit un anumit nivel

S-a spus despre el că a ţinut Dinamo în spate, alături de Marius Niculae şi de Ionel Dănciulescu. Cătălin Munteanu a pierdut şi el şirul paselor decisive cu care i-a servit pe cei doi atacanţi. Pentru 2012, dorinţa lui e să-şi prelungească înţelegerea cu roş-albii, pentru a nu rata şansa ca, în cazul câştigării campionatului, să evolueze în preliminariile Ligii Campionilor şi poate chiar în grupe, acolo unde n-a ajuns până acum în carieră.

„Adevărul": Ai jucat şi la Steaua, şi la Dinamo. De care club poţi spune că eşti mai apropiat?

Cătălin Munteanu: Eu mă simt dinamovist, aici sunt ca acasă, aici am legat relaţii frumoase cu colegii mei.

Ai jucat şi în Spania, la mai multe echipe. Cum a fost experienţa iberică?

O perioadă bună din viaţa mea. Am petrecut şapte ani şi jumătate în Spania. Cel mai bine m-am simţit la Salamanca, am fost coleg cu Stelea şi cu Marinescu. Apoi am jucat la Albacete, cu care am promovat şi, ulterior, ne-am salvat de la retrogradare. Din păcate, la Espanyol am avut probleme cu accidentările.

Apropo de accidentări, ai fi ajuns mai departe dacă nu aveai aceste probleme?

Poate că aş fi ajuns mai sus, dar accidentările sunt normale în cariera unui jucător. Niciodată nu ştii ce te aşteaptă pe teren. Până la urmă, m-am recuperat.

În urmă cu zece ani se spunea despre tine că eşti urmaşul lui Hagi. Cum te simţeai când lumea te  lăuda?

Aceste comparaţii nu-şi aveau rostul. Pe-atunci, eram şi eu tânăr, eram la început, a fost şi o situaţie de conjunctură că purtam numărul 10 la echipa naţională. Eu sunt Cătălin Munteanu, cu calităţile şi cu defectele mele. Hagi e unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile.

Ai aproape 33 de ani. Te mai gândeşti la echipa naţională?

Probabil, din cauza vârstei eu nu mai intru în planurile selecţionerului. Ca să fiu sincer, nici eu nu mă mai gândesc la naţională. Obiectivul e calificarea la Euro 2016, se doreşte reconstrucţia,  eu nu mă încadrez în aceste planuri.

Fotbalul din afară îl urmăreşti?

Sigur. Când prind un meci din Spania sau Italia, mă uit la el. Jucătorii mei preferaţi sunt Xavi, Iniesta şi Pirlo. Iar echipa favorită e Manchester United.

Ce spui despre parcursul Oţelului din Liga Campionilor?

Chir dacă n-au scos niciun punct, gălăţenii au făcut o figură frumoasă. Am fost pe stadion să-i văd, cu Manchester, au avut şi ghinion atunci. Rămâne statistica, zero puncte, dar evoluţiile au fost bune.

Rivalii v-au mai înţepat din cauză că nu v-aţi calificat în grupele Ligii Europa. Voi cum aţi trăit eliminarea?

A fost o dezamăgire pentru noi. Normal că ne doream să jucăm în grupele acestei competiţii. Ar mai fi însemnat şase meciuri cu echipe importante, pe stadioane bune ale Europei. Bine că ne-am revanşat prin evoluţiile din campionat.

Până la urmă, o singură echipă s-a calificat în primăvara europeană, Steaua...

Da, şi e bine asta. Să aducă puncte pentru fotbalul românesc.

Ai investit în ceva banii pe care i-ai câştigat din fotbal?

Nu, n-am afaceri mari. Am investit ceva în imobiliare, dar nimic mai mult. Acum nici n-am timp. Cariera de fotbalist nu-mi permite.

Ai o fetiţă de 2 ani şi un băiat de 7 ani. Te-aigândit dacă o să-i îndrumezi către sport?

Deocamdată, e devreme să vorbim despre aceste lucruri. Băieţelului meu îi place să se joace cu mingea, dar cred că abia peste doi, trei ani vom vedea ce aptitudini are.

"Mă bucur că Steaua a ajuns în primăvara europeană. Să aducă puncte cât mai multe pentru fotbalul românesc.''

9 pase decisive a avut Cătălin Munteanu în cele 18 etape din campionat, el fiind lider la acest capitol  în Liga I.

„Vreau să rămân la Dinamo, dar nu m-au căutat şefii"

Te aşteptai, la începutul campionatului, ca Dinamo să termine anul 2011 pe primul loc în Liga I?

Pentru unii, poate că e suprinzător faptul că noi am terminat turul pe prima poziţie, dar probabil că tocmai asta ne-a înrăit, că nimeni nu acorda vreo şansă. Cred că  le-am demonstrat tuturor că ne merităm poziţia în clasament. Noi, jucătorii, am dat mai mult de la meci la meci, de aici şi rezultatele.

Alte explicaţii ale performanţelor ar mai fi?

Faptul că ne-am văzut de treabă, că am rămas uniţi şi că nu ne-am implicat în scandaluri.

Liviu Ciobotariu, un  antrenor fără experienţă, a surprins şi el cu rezultatele...

În primul rând, rezultatele noastre sunt meritul lui Ciobotariu. Parcursul nostru lui i se datorează. A reuşit să facă o atmosferă bună, chiar să fim o familie. I-a spus fiecăruia dintre noi să-şi ajute colegul la nevoie, să fim toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Discută individual cu noi, ne-a avertizat să nu ne certăm, ne spune mereu să luăm totul în serios.

Ai reuşit foarte multe pase decisive.

Eu cred că se vorbeşte prea mult despre unii jucători de la Dinamo, despre mine, Niculae, Dănciulescu. Şi ceilalţi sunt foarte importanţi. Cu toţii, împreună, avem aceste rezultate. Angrenajul lui Dinamo a mers ca uns în toamna lui 2011. Dar mă bucur că lumea apreciază jocul meu.

A fost un plus că nu prea s-au făcut transferuri la Dinamo? A fost lotul mai omogen?

Sigur că da. Noi ne cunoşteam deja dinainte, n-a fost nevoie de integrarea cuiva. Au existat, totuşi, unele probleme. De exemplu, să ţinem cont şi de plecarea lui Torje şi de faptul că Alexe a stat accidentat. La nevoie însă, au venit jucători de pe bancă şi şi-au făcut treaba.

Ai intrat în ultimele şase luni de contract cu Dinamo. Te-au căutat şefii pentru prelungirea acordului?

Nu, deocamdată, nu. Sper ca în curând să discutăm şi acest aspect. Dinamo e prima mea opţiune, dar, ştiţi cum e, nu mă pot autopropune la echipă. Dacă nu va fi la Dinamo, poate se găseşte în altă parte. Cel mai probabil, voi purta negocieri cu şefii în cantonamentele din iarnă.

Cristi Borcea a stat în această toamnă numai în SUA. Aţi simţit lipsa lui, mai ales că Borcea lua mereu apărarea echipei în conflictele cu arbitrii, cu alţi conducători?

Într-adevăr, s-a mai lovit în Dinamo din alte părţi. Secretul rezultatelor noastre a fost liniştea. Noi vorbim în fiecare săptămână cu Borcea la telefon. Şi să ştiţi că a apărat echipa şi de la Miami, telefonic. E ca şi cum ar fi lângă noi.

Câte dintre golurile pe care le-au marcat Niculae şi Dănciulescu ţi se datorează ţie şi paselor tale?

Eu doar îmi fac datoria, îmi fac treaba mea. De fapt, fiecare, pe postul lui, încearcă să fie cel mai bun. Avem un portar bun, Bălgrădean, apărarea e cea mai bună din campionat, mijlocul e legat, iar cei doi atacanţi ai noştri, Niculae şi Dănciulescu, şi-au arătat valoarea.

30 iunie 2012 e data la care expiră contractul lui Cătălin Munteanu cu Dinamo. În acest moment, el poate semna un precontract cu orice echipă.

CV

- Cătălin Munteanu
- Data şi locul naşterii: 26.01.1979, Bucureşti
- Post: Mijlocaş
- Echipe la care a jucat: Steaua, Salamanca, Espanyol, Albacete, Murcia, Dinamo, Braşov
- Meciuri / goluri în Liga I: 226 / 36
- Selecţii / goluri în echipa naţională: 17 / 1
Palmares:
-  A câştigat trei titluri de campion în România, două cu Steaua şi unul cu Dinamo.
- A cucerit o Cupă a României cu Steaua
- A evoluat pentru România la Campionatul European U-21 în 1998.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite