Cătălin Ivan cere implicarea FRF şi LPF în lupta împotriva mafiei pariurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ivan, europarlamentar PSD
Cătălin Ivan, europarlamentar PSD

Într-o scrisoare deschisă adresată conducerii Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal, europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan, cere implicarea lui Mircea Sandu şi a lui Dumitru Dragomir în lupta pe care acesta o duce împotriva mafiei pariurilor din fotbal, având în vedere că, de ceva vreme încoace, cei doi şefi ai fotbalului par să fi uitat de această problemă.

Demersul deputatului european vine la scurt timp după ce a declarat că vrea ca, începând cu 2011, casele de pariuri să nu mai poată sponsoriza echipele de fotbal, ci doar să îşi poată face reclamă pe stadioane. Măsura este susţinută de mai mulţi parlamentari europeni şi este discutată la nivelul Parlamentului European, fiind luate în vizor toate campionatele europene, nu doar cele din România. Ivan atrage atenţia asupra dezvăluirilor apărute în presă de-a lungul timpului, potrivit cărora antrenori şi jucători români, mai ales cei din ligile inferioare, au pariat împotriva propriilor echipe, influenţând direct rezultatele meciurilor prin jocul de pe teren.

"Adevărul" vă prezintă în totalitate conţinutul scrisorii expediate de politician către FRF şi LPF.

Domnului Mircea Sandu, Preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal şi
Domnului Dumitru Dragomir, Preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal,


Bucureşti/Bruxelles, 21 noiembrie 2010

Stimaţi domni,

În calitate de europarlamentar al grupului socialiştilor europeni, membru al Comisiei de Cultură şi Sport din Parlamentul European, doresc să vă supun atenţiei o problemă extrem de îngrijorătoare, care preocupă Parlamentul European şi care riscă să deterioreze grav credibilitatea sportului românesc. Din păcate, tot mai multe echipe de fotbal din Europa sunt sponsorizate direct de case de pariuri sportive. De asemenea, constat cu mâhnire că România nu face excepţie, existând firme de pariuri care sponsorizează cluburi importante sau chiar Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal. Consider că o astfel de relaţie financiară ridică numeroase semne de întrebare cu privire la corectitudinea meciurilor, având în vedere conflictul evident de interese. O casă de pariuri sportive care oferă sume de bani unei structuri implicate în chiar fenomenul sportiv poate oricând să fie bănuită că ar fi direct legată de acest fenomen. Or, astfel de suspiciuni, chiar şi atunci când nu există dovezi, aruncă o pată de incertitudine asupra fenomenului sportiv în sine.

UEFA şi FIFA transmit semnale tot mai clare privind mafia pariurilor, cel mai recent exemplu fiind Bulgaria, unde Michel Platini a confirmat că o serie de meciuri din liga a doua bulgară sunt suspectate de trucaj. De asemenea, rezultatele a peste 270 de partide desfăşurate în ultimii doi ani în Europa şi Asia sunt puse sub semnul fraudei de către forurile de specialitate. Nu de puţine ori, presa din România a semnalat faptul că antrenori şi jucători de fotbal din România, în principal din ligile inferioare, au pariat împotriva propriilor echipe, influenţând rezultatele meciurilor prin propria prestaţie din teren. În condiţiile în care fenomenul tinde să se generalizeze, existând tot mai multe suspiciuni de fraudă, atât eu, cât şi colegii mei din Parlamentul European, suntem preocupaţi cu găsirea unor soluţii prin care să limităm influenţa unor astfel de firme asupra fotbalului european, dar şi asupra celui românesc.

Cu tot riscul de a leza anumite interese, sunt hotărât să merg până la capăt în acest demers prin care să ne asigurăm că adevărata competiţie sportivă are loc în teren şi nu în culisele caselor de pariuri. Tocmai de aceea, voi demara o serie de acţiuni, în acord cu direcţia europeană, prin care să mărim transparenţa în sportul românesc şi să limităm la maximum existenţa unor conflicte de interese, în aşa fel încât să ne putem bucura cu toţii de un fotbal curat. Din punctul meu de vedere, casele de pariuri nu ar trebui să aibă dreptul de a sponsoriza echipe de fotbal şi federaţii sportive, tocmai pentru a nu exista suspiciuni de fraudă. În plus, avem în vedere şi o mai bună reglementare fiscală a activităţii desfăşurate de firmele de pariuri online, care în prezent sunt scutite de orice contribuţie la bugetul statului, deşi câştigurile pe care le încasează sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

Mi-aş dori ca toţi cei preocupaţi de această situaţie gravă să se alăture demersului nostru, motiv pentru care vă adresez această scrisoare deschisă. În primul rând, aş dori să vă întreb dacă vi se pare firească relaţia de sponsorizare dintre casele de pariuri şi organizaţiile sportive româneşti, inclusiv cele pe care le reprezentaţi? Vă adresez această întrebare tocmai pentru că am remarcat poziţiile ferme luate de dumneavoastră la finele anului 2008, când aţi condamnat, în mod absolut justificat, mafia pariurilor din fotbalul românesc. Constat însă cu regret că, de atunci şi până azi, ieşirile dumneavoastră publice pe subiectul în cauză s-au estompat. De aceea, cea de-a doua întrebare pe care v-o adresez este: de ce instituţiile pe care le reprezentaţi nu au mai fost la fel de vocale în ceea ce priveşte acest fenomen îngrijorător, care aruncă o mare pată neagră asupra fotbalului românesc?

Mi-ar plăcea să descopăr că îngrijorarea şi preocuparea dumneavoastră faţă de această situaţie tulbure sunt la fel de puternice şi în prezent. De aceea, în virtutea dragostei pentru sport şi a valorilor morale comune pe care ar trebui să le urmărim şi să le apărăm, vă solicit implicarea şi sprijinul în acest demers prin care, începând cu 2011, casele de pariuri să nu mai poată încheia contracte de sponsorizare cu echipe sau organisme de reglementare din fotbalul românesc. Mi-aş dori ca, împreună, să ne asigurăm că publicul din România va beneficia de un spectacol sportiv curat şi transparent. Vă asigur, la rândul meu, de întreaga mea disponibilitate de a vă susţine în demersurile întreprinse pentru atingerea acestor idealuri comune.

Vă mulţumesc!

Cu deosebit respect,
Cătălin Ivan,
Membru al Parlamentului European

UPDATE: Preşedintele UEFA, Michel Platini, a cerut, în presa germană, înfiinţarea unei "poliţii a sportului", care ar fi însărcinată cu lupta împotriva reţelelor de pariuri trucate, informează AFP. "Noi avem nevoie de un instrument transnaţional, o poliţie internaţională a sportului. Când am fost ales preşedinte al UEFA în urmă cu trei ani, am cerut o astfel de instituţie, însă nu s-a făcut nimic", a explicat Platini, pentru Welt am Sonntag.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite