Cătălin Hîldan, comemorat de dinamovişti la 11 ani de la dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Hîldan a fost comemorat de dinamovişti foto ProSport
Cătălin Hîldan a fost comemorat de dinamovişti foto ProSport

Jucătorii lui Dinamo şi staful tehnic au participat la comemorarea fostului fotbalist Cătălin Hîldan, la cimitirul din localitatea Brăneşti, unde au depus două coroane de flori şi câte un trandafir la mormântul acestuia.

Antrenorul Liviu Ciobotariu, care a depus una dintre coroane împreună cu Marin Hîldan, tatăl fostului fotbalist, şi-a amintit că fostul mijlocaş era un gladiator pe teren. "E foarte greu pentru fotbalul românesc, pentru suporterii lui Dinamo şi pentru cei care am jucat cu Cătălin Hâldan. Pentru mine Cătălin Hâldan va rămâne toată viaţa în inima mea, am imaginea lu memorată. Au trecut 11 ani de la dispariţia unicului căpitan, e dureros. În afara faptului că era un luptător, un adevărat gladiator pe teren, era un om deosebit. Eu am avut o relaţie mai apropiată de el. Se spune că oamenii buni merg mai repede în ceruri", a declarat Ciobotariu, fost coechipier cu Hîldan la Dinamo.

Fostul fotbalist Florentin Petre consideră că e foarte greu ca cineva să-l poată înlocui pe Cătălin Hîldan. "Era un om deosebit, avea un caracter aparte, oricând puteai să mergi cu el la luptă fără niciun fel de probleme. Era un jucător de prima linie. Am crescut împreună, am mâncat din aceeaşi farfurie şi îmi pare atât de rău că a plecat de lângă noi pentru că avea atât de multe lucruri de făcut şi nu numai pe plan profesional. Asta e viaţa, amintirea lui trebuie să rămână vie în sufeltul nostru. Toată suflarea dinamovistă trebuie să vină aici tot timpul. Am avut satisfacţii mari împreună. Nu ai cum să-l înlocuieşti pe Cătălin Hâldan. E foarte greu să mai apară unul ca el. Nu se mai naşte unul ca el niciodată. A plecat mult prea devreme şi nu merita asta", a spus Petre.

Atacantul Marius Niculae, care a jucat şi el alături de Hîldan, crede că spiritul fostului fotbalist este încă prezent în Ştefan cel Mare: "Normal că oamenii buni sunt ceruţi mai repede acolo sus, a rămas însă aici spiritul lui de luptător. Au trecut 11 ani, parcă ieri s-a dus dintre noi. Spiritul lui nu a fost uitat nici de către noi, cei care am jucat cu el cât şi de către suporterii adevăraţi ai lui Dinamo".

Ionel Dănciulescu şi-a amintit de Cătălin Hîldan şi din postura de adversar. "A fost cel mai incomod jucător pe care l-am avut ca adversar. Se bătea pentru fiecare minge, avea o determinare ieşită din comun. În schimb, a fost colegul ideal, om de echipă, sufletist, jucător care nu accepta înfrângerea prea uşor. Noi încercăm acum să fim o echipă, dar nu vom fi niciodată 11 căpitani, pentru că Hâldan era un jucător aparte, un băiat extraordinar", a declarat Dănciulescu pentru site-ul oficial al grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare.

Jucătorii dinamovişti şi staful tehnic al echipei au depus două coroane de flori, au aprins lumânări şi s-ar recules câteva minute la mormântul fostului fotbalist Cătălin Hâldan, din cimitirul din localitatea Brăneşti, acolo unde suporterii dinamovişti afişaseră un baner pe care era inscripţionat mesajul "11 ani fără unicul căpitan".

Cătălin Hîldan a decedat în timpul unui meci amical pe care Dinamo l-a disputat, în 5 octombrie 2000, la Olteniţa, în compania formaţiei locale, Şantierul Naval. În minutul 74 al partidei, Hâldan, s-a prăbuşit pe teren, fără să fie lovit. Medicii i-au acordat primul ajutor chiar pe gazon, manevrele de resuscitare cardio-respiratorie şi de acupunctură fiind continuate şi în ambulanţa cu care a fost transportat la Spitalul Municipal Olteniţa. Jucătorul nu a răspuns însă la stimuli, la ajungerea la spital medicii constatând decesul acestuia, care a fost cauzat de un accident vascular cerebral. Ulterior s-a stabilit că Hâldan suferea şi de hepatită de tip C. Cu numai o săptămână înainte, Cătălin Hâldan efectuase, alături de ceilalţi componenţi ai lotului dinamovist, un control medical în urma căruia fusese declarat fizic sănătos. De asemenea, la toate controalele periodice efectuate la Institutul Naţional de Medicină Sportivă a fost declarat clinic sănătos, nefiind suspect niciodată de o boală coronariană.

Cătălin Hîldan s-a născut pe data de 3 februarie 1976. În prima divizie a evoluat numai la Dinamo Bucureşti, pentru care a disputat 138 de meciuri, marcând şase goluri. A fost selecţionat de opt ori în echipa naţională a României, pentru care a înscris un gol.

În memoria "Unicului Căpitan", aşa cum a fost numit de suporterii dinamovişti, FC Dinamo a retras tricoul cu numărul 11, purtat de Cătălin Hîldan. De asemenea, peluza stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare rezervată galeriei dinamoviste poartă numele fostului fotbalist, iar la intrarea în Parcul Sportiv Dinamo a fost amplasată o statuie a acestuia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite