Poveştile "Adevărul": Ioan Neculaie, „Casanova“ din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan  Neculaie
Ioan Neculaie

„Adevărul“ vă prezintă cei mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Ioan Neculaie. Patronul lui FC Braşov s-a născut la 18 aprilie 1957, la Codlea, într-o familie cu o situaţie financiară  precară, fapt care l-a determinat încă de mic să-şi dorească să câştige bani mulţi.

Primul job pe care l-a avut Neculaie a fost acela de electrician, la doar 19 ani, în oraşul său natal, însă, cum lucrurile nu mergeau tocmai bine, peste câţiva ani şi-a lansat primele afaceri. Şi-a vândut apartamentul din Codlea şi a cumpărat o mică fermă, din care a reuşit să producă suficienţi bani pentru a se putea implica în construcţii.

La puţin timp distanţă, omul de afaceri a luat de la un mic întreprinzător firma care avea să ajungă Pres­con, falimentată între timp, dar care a contribuit decisiv la creşterea averii sale. Apoi, a cumpărat şi uzinele de maşini Roman, exportând camioane mult timp în SUA.

Iubita din copilărie s-a sinucis

În fotbal a intrat în 1999, când a cumpărat clubul- fanion al oraşului de sub Tâmpa. "Am făcut-o pentru miile de angajaţi ai firmelor noastre, cărora m-am gândit să le ofer o distracţie. Acum regret că m-am implicat în fotbal. Până acum 11 ani nici măcar nu fusesem pe stadion. Nu-mi plăcea. Dar nimeni nu mai vrea să cumpere acum acţiunile", a povestit miliardarul. Ioan Neculaie a avut mari probleme din cauza femeilor din viaţa lui.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, Neculaie a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o tânără din Codlea, despre care şi acum se spune că a fost iubirea vieţii sale. Relaţia sa cu Mariana Rusuleţ n-a fost însă privită cu ochi buni de părinţii fetei, care s-au opus încă din start poveştii de dragoste dintre cei doi.

Deşi au continuat să se întâlnească timp de trei ani, iubirea dintre ei s-a terminat într-un mod tragic. În vara anului 1980, Ioan a cerut-o de soţie pe iubita sa, dar aceasta a fost oprită de tatăl ei din a face pasul către căsnicie, pe motiv că era sărac.

Refuzul părinţilor a fost devastator pentru Mariana, care s-a sinucis după ce a băut o substanţă toxică produsă la fabrica Colorom, unde lucra ca tehnician. „Acest lucru l-a distrus pe Neculaie. A venit şi la înmormântare, parcă era transformat", au povestit, ulterior, martorii oculari.

Drama suferită în tinereţe l-a marcat pentru totdeauna pe finanţatorul lui FC Braşov. Ioan Neculaie s-a căsătorit ulterior, a făcut şi un copil, Andi, care are acum 26 de ani, dar a fost în permanenţă urmărit de relaţiile extraconjugale pe care le-a avut, divorţând la finalul anului 2006. De altfel, în oraşul în care locuieşte, patronul uzinelor Roman este cunoscut ca un adevărat „Don Juan", în urma cuceririlor făcute. Presa a scris de-a lungul vremii că Neculaie a avut idile, printre altele, şi cu Ana Maria Prodan, Ramona Gabor, Rocsana Marcu sau Bianca Drăguşanu.

Colecţionează maşini şi timbre

Dacă în copilărie s-a zbătut mult timp din cauza sărăciei, Ioan Neculaie a profitat din plin odată ce a ajuns milionar în euro. Pasionat de maşini, patronul „stegarilor" a strâns o impresionantă colecţie de bolizi în garajele sale.

Printre maşinile sale de lux se află un Dodge Viper (100.000 de euro), un Mercedes G Klasse (140.000), un Porsche Cayenne (120.000) şi un Volkswagen Touareg (65.000). Mai mult, el deţine şi o motocicletă Harley Davidson (12.000 de euro) şi un elicopter EC 120, în valoare de 1.200.000 de euro. „P-ăsta îl folosesc doar eu. Mă deplasez cu el prin ţară sau îl închiriez cu 650 de euro pe oră celor pasionaţi de zbor", a mărturisit, mândru, omul de afaceri.
 
Are cetăţenie americană

Neculaie a strâns o mare parte din avere din exportul de camioane produse de uzinele Roman în Statele Unite ale Americii. „Jumătate din producţia dintr-un an a fost achiziţionată de Armata SUA pentru Irak. Sunt în relaţii foarte bune cu americanii", a dezvăluit Neculaie. Patronul lui FC Braşov a obţinut chiar cetăţenia SUA, însă nu s-a gândit niciodată să plece din Braşov pentru a se stabili acolo.

"Neculaie e un om de un profesionalism desăvârşit. A ştiut întotdeauna să se înconjoare de profesionişti şi a oferit condiţii foarte bune angajaţilor. "

Dumitru Dragomir
preşedinte LPF

Pe toate feţele

Afaceri: deţine grupul de firme Roman, agricultură în Braşov, sport şi turism (Hotelul „Piatra Mare" în Poiana Braşov).

Avere: 97-100 de milioane de euro.

Defect: Îşi lasă salariaţii neplătiţi cu lunile.

Calitate: Nu se bagă peste echipa tehnică pe care o numeşte, mergând pe mâna profesioniştilor.

Familie: E divorţat din 2006 şi are un copil, Andi, care ocupă funcţia de manager executiv al uzinelor Roman şi cântă la tobe într-o trupă rock.

Performanţe: A dus pe FC Braşov în Cupa UEFA, în anul 2000, unde a fost eliminată de Internazionale Milano şi a terminat pe locul patru în campionat în 2003, pe vremea când antrenor era Marius Lăcătuş.

Note „Adevărul"

-Corectitudine: 8/10
-Influenţă: 6/10
-Credibilitate: 8/10
-Relaţii: 6/10
-Cunoscător fotbal: 6/10
-Profesionalism: 7/10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite