„Calificarea este peste adjudecarea Cupei UEFA!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Il Luce“ este mândru de ce a realizat în Ucraina şi spune că de-abia acum va începe ascensiunea echipei sale. Mircea Lucescu (65 de ani), care i-a calificat pe „mineri“ pentru prima dată în primăvara Ligii, a explicat pentru „Adevărul“ cum a ajuns Şahtior în primele 16 echipe din Europa.

„Adevărul": Felicitări! Cum aţi sărbătorit?

Mircea Lucescu: Mulţumesc! Am petrecut până pe la 5.00 dimineaţa. A fost nebunie mare la stadion, agitaţie, bucurie. Au fost 50.000 de suporteri alături de care am chefuit şi am sărbătorit calificarea în optimile Ligii Campionilor.

În vestiar cum a fost?

Nebunie şi mai mare! Îţi dai seama că am făcut istorie sezonul ăsta de Ligă, bucuria şi satisfacţia de la final au fost imense!

Aţi avut emoţii mai mari decât de obicei, înaintea jocului cu Braga?

Nu emoţii, doar griji! Era normal, având în vedere situaţia, însă aveam mare încredere că nu vom pierde. Asta le-am spus şi jucătorilor, care în prima repriză n-au evoluat aşa cum îmi doream. Braga e o echipă puternică, cu mulţi brazilieni în lot, jucători tehnici, de viteză, ne-au pus ceva probleme în prima repriză, dar ne-am făcut noi jocul greu, pentru că am început ezitant. După pauză am intrat pe teren cu atitudinea care trebuie, am pus presiune pe ei, am atacat constant, iar ei n-au avut, practic, nicio ocazie de a marca. A venit apoi reuşita lui Raţ şi ne-am descătuşat!

Arată Şahtiorul aşa cum vă doriţi?

Da! Acesta este nivelul la care trebuie să jucăm şi-n primăvară. Am o echipă tânără, cu patru-cinci jucători sub 23 de ani, i-am crescut bine, le-am dat încredere şi de-abia de acum încolo va începe ascensiunea Şahtiorului.

A fost anul acesta mai bun decât 2009?

Am avut performanţe şi anul trecut, dar şi în acest sezon, până acum, cel puţin. Îţi spun sincer, Cupa UEFA pe care am câştigat-o în 2009 nu m-a interesat atât cât mi-am dorit să reuşeşc acum în Liga Campionilor.

Ce urmează pentru optimi?

La asta vreau să mă gândesc după 1 ianuarie. Până atunci, sunt fericit că mi-am atins obiectivul, acela de a duce echipa în primăvara europeană. În mod sigur ne vom dori şi mai mult, dar, ţi-am spus, până după Sărbători nu mă mai gândesc la obiective!

Dar totuşi cu cine v-aţi dori să jucaţi?

La norocul meu, probabil o să dăm peste italieni... Parcă văd că o să jucăm cu Roma, Lazio sau cu Milan!

Contractul îl prelungiţi aşa cum a spus patronul Ahemtov?

Ştii cum e cu contractul meu? S-a prelungit singur! În vară, când am semnat, aveam obiective titlul şi calificarea în optimile Ligii Campionilor. Reuşeam asta, contractul se mai prelungea cu doi ani... Deci, trage singură concluziile dacă mai trebuie să semnez ceva sau nu!

Raţ cum a ajucat?

Foarte-foarte bine! A marcat un gol frumos, a dat şi o pasă decisivă! A fost printre cei mai buni jucători.

L-aţi „urecheat" puţin înainte de meci...

Cu Răzvan aşa trebuie să lucrezi, să-l ţii sub presiune, altfel se culcă pe o ureche şi nu dă randament maxim. În discuţiile particulare de dinaintea jocului, i-am spus că simt că va face un meci mare. Asta s-a şi întâmplat!

Ce urmează acum?

În afară de vacanţă nu vreau să mai aud nimic! O iau pe Nely şi o să mergem câteva zile în Italia şi vom vedea apoi unde şi ce facem de Crăciun şi de Revelion. Vreau să mă odihnesc şi să petrec ceva timp cu familia, cu Nely, cu Răzvan, cu Ana şi cu nepoţii.

Şahtior i-a dat clasă lui Dinamo

Trupa din Doneţk a avut parte, până acum, de un sezon de excepţie. A jucat în cele trei competiţii, campionat, cupa Ucrainei şi Liga Campionilor, 228 de meciuri, având 25 de victorii, un egal şi doar două înfrângeri. În campionat, Şahtior conduce detaşat, eterna rivală, Dinamo Kiev, fiind pe locul doi la o diferenţă de 12 puncte. De altfel, Dinamo a pierdut şi duelul de la distanţă cu „minerii" în Ligă, acolo unde ei n-au ajuns, fiind eliminaţi de Ajax, în faza play-off-ului. Dinamo Kiev a obţinut însă calificarea în primăvara Ligii Europa.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite