„Câinii“ penali riscă puşcăria!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fularele „bombă“ ar putea să-i bage după gratii pe dinamoviştii care şi-au ajutat suporterii să incendieze terenul din Ghencea în timpul derby-ului de luni seară. Dacă anchetatorii îi vor identifica pe fotbalişti, aceştia vor primi şi interdicţia de a mai intra pe o arenă sportivă de la noi din ţară.

Incidentul care se dorea a trece neobservat s-a petrecut cu puţin timp înainte de primul fluier al partidei dintre Steaua şi Dinamo. Cei 18 jucători pe care antrenorul roş-albilor, Ioan Andone, i-a trimis la încălzire au vrut să le demonstreze rivalilor lor de o viaţă ce mult îşi respectă galeria. La iniţiativa şefilor din galeria dinamovistă, preşedintele executiv, Cristi Borcea, a fost de acord să intre în jocul fanilor şi să-i ajute pe aceştia să umilească peluza adversă.

Jucătorii lui Dinamo ies la încălzire cu fularele şi cu mingile încărcate cu petarde



Acţionarul „câinilor" le-ar fi transmis celor din stafful dinamovist să le înmâneze jucătorilor care ies la încălzire câte o minge şi un fular pe care să le arunce ultraşilor. Totul a decurs conform planului, însă, din păcate, unul dintre fulare nu a ajuns la destinatar. Un jandarm care păzea sectorul galeriei dinamoviste a ridicat eşarfa, cu gândul să o dea mai departe unuia dintre suporteri. Din câte se pare, fularul aruncat de Moţi este cel care a ajuns în mâinile jandarmului respectiv.

Meciul a fost întrerupt două minute

image

Suporterii lui Dinamo aruncă pe teren petardele primite de la jucători



Jandarmul a realizat că fularul este greu şi cusut la ambele capete. L-a desfăcut în faţa şefilor lui, care şi-au dat seama că gestul fotbaliştilor nu era altceva decât un mic ajutor de a introduce pe stadion materiale explozive pentru un adevărat show pirotehnic, în timpul derby-ului. Momentul nici nu s-a lăsat prea mult aşteptat. În primul sfert de oră, meciul a fost întrerupt pentru două minute, tocmai pentru că galeria dinamovistă a aruncat torţele aprinse spre suprafaţa de joc. După ce pompierii au îndepărtat orice pericol, jocul a putut fi reluat.

Pe tot pacursul partidei, jandarmii au încercat să afle cum au ajuns fularele „explozive" în interiorul stadionului. Aşa s-a stabilit că vinovaţi se fac jucătorii care au aruncat suporterilor mingile şi fularele „bombă". Imaginile surprinse de fotoreporteri şi cameramani îi vor ajuta pe anchetatori să-i identifice pe cei implicaţi.

image

Unul dintre fularele aruncate de jucători fanilor ajunge în mâinile unui jandarm



„După ce vom şti cu certitudine cine a aruncat fularele şi mingile vom lua măsurile de rigoare. Fapta este încadrată la Legea 4 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive (n. red. «Legea lui Mitică»). Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la cinci ani, dar şi interzicerea accesului pe arene sportive pentru o perioadă cuprinsă între un an şi trei ani", ne-a declarat Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Meme vrea victorie cu 3-0, cei de la Ligă - nu

image

Jandarmii observă că fularul este prea greu. După ce-l desfac, descoperă petardele



Deranjat de ce s-a întâmplat pe stadion, Meme Stoica, managerul general al Stelei, a dus, ieri, la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal, o minge şi un fular cu însemnele clubului Dinamo, ca probă în cazul introducerii de materiale pirotehnice în Stadionul Steaua de către jucătorii „alb-roşii" la derby-ul campionatului. „Trebuie luată o măsură drastică, pentru că următorul pas va fi introducerea de topoare şi cuţite. Aceasta a fost o infracţiune şi trebuie judecaţi pentru acest fapt. Mingile aruncate de dinamovişti erau mai grele decât cele medicinale, de abia puteau fi aruncate în peluză de către jucători. Dinamoviştii au vrut să dea foc stadionului", a spus Mihai Stoica.

Acesta ar dori ca Steaua să câştige cu 3-0 la „masa verde", însă cei de la Ligă au ridicat din umeri. „Nu ştim unde să încadrăm această situaţie, dar nu se poate ca Dinamo să piardă cu 3-0. Dacă jucătorii şi şefii sunt implicaţi, vor suporta consecinţele", a spus Dumitru Dragomir.

"Jucătorii ştiau cu ce erau pline mingile. Nu aţi văzut că nu au dat cu piciorul în ele şi s-au dus aproape de gard să le arunce ca la volei cu mâna?! "
Gigi Becali
patron Steaua

Ce jucători au aruncat petarde

Bălgrădean, Bărboianu, Grigore, Moţi, Bordeanu, Torje, D. Kone, C. Munteanu, Alexe, Dănciulescu, L. Ganea, Bakaj, Mărgăritescu, Ţucudean, Naumovski, Diabate, Pătraşcu, Găman.

Suporterii lui Dinamo, cei mai răi

- 10 mai 1997

- fanii dinamovişti au dat foc peluzei din Ghencea, ocazie pe care o sărbătoresc în fiecare an, într-un club din Bucureşti. La această sărbătoare participă şi jucătorii dinamovişti.

- Toamna lui 2005

- la Sofia, înaintea meciului din Cupa UEFA cu Levski, mai mulţi suporteri dinamovişti, în stare de ebrietate, au vandalizat o benzinărie şi s-au bătut cu fanii bulgari.

- Primăvara lui 2006

- la meciul Farul - Dinamo, de la Constanţa, ultraşii roş-albilor s-au bătut cu forţele de ordine, aruncând cu pietre şi atacând cu obiecte contondente. S-a lăsat cu sânge şi de-o parte, şi de alta.

- Toamna lui 2006

- deplasare la Bruges: suporterii din „Ştefan cel Mare" au devastat avionul care îi transporta în Belgia. Fanii s-au bătut între ei şi au încercat chiar să deschidă uşa aeronavei în timpul zborului. Scandalul a continuat la meci, în tribune.

- Toamna lui 2008

- la meciul cu Nec Nijmegen, fanii dinamovişti au aruncat cu torţe pe teren şi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine şi cu suporterii olandezi. Atunci, UEFA a amendat echipa din „Ştefan cel Mare" cu 20.000 de franci elveţieni şi i-a dat un ultim avertisment.

- Vara lui 2009

- la meciul cu Slovan Liberec de acasă, din Liga Europei, fanii au pătruns pe teren, spre finalul partidei, iar UEFA a dictat victorie la masa verde pentru cehi.

„El Clasico", o glumă proastă

image

Ratarea lui Onofraş, emblematică pentru jocul prost din derby  Foto: Marian Vilău



Steaua - Dinamo (0-1), de patru ori sub „Românii au talent"! Concluziile „unicului derby din România" sunt triste. Într-o perioadă în care cele patru „El Clasico" dintre Real şi Barcelona acaparează toată atenţia mapamondului, cel mai important derby autohton nu mai interesează pe nimeni. Jocul slab al celor două, poziţiile din clasament, lipsa de trofee din ultimii ani, scandalurile interne, bălăcărelile conducătorilor sau indiferenţa fotbaliştilor sunt tot atâtea cauze pentru care oamenii preferă să-şi orienteze atenţia spre alte canale.

Practic, duelul din Ghencea a fost urmărit luni de aproximativ 603.000 de telespectatori, în timp ce în tur 763.000 de oameni au vizionat derby-ul, număr într-o scădere dramatică faţă de anii în care milioane de români îşi focusau toate energiile pe meciul Steaua - Dinamo.

Iar dezastrul mediatic nu s-a oprit aici. Altădată jucată cu un stadion plin până la refuz, încleştarea dintre eternele rivale nu a mai adunat decât circa 14.000 de oameni pe stadion. Asta în condiţiile în care Peluza Sud a fost aproape goală, fanii roş-albaştrilor din acea zonă fiind în conflict deschis cu patronul Gigi Becali, iar sectorul dinamoviştilor a numărat doar 676 de indivizi, maximum alocat de regulament. Chiar şi Peluza Nord, care în trecut se umplea aproape meci de meci, a devenit încăpătoare, fiind ocupată doar în proporţie de maximum 80%.

15 ani au trecut de când Stadionul Ghencea a înregistrat o audienţă aşa de slabă la Steaua - Dinamo.

Ultimele derby-uri disputate pe Ghencea

Sezon    Spectatori

2010-2011    14.000
2009-2010      22.000
2008-2009    22.000
2007-2008    23.552
2006-2007    25.000
2005-2006    25.000

Agresorii lui Gigi, cercetaţi liberi

image

Gigi Becali analizează pagubele produse de suporterii Stelei   Foto: Mediafax



După patru ani în care nu au mai reuşit să-şi învingă rivala de moarte, fanii stelişti au luat foc la finalul eşecului de luni, înregistrat în derby-ul cu Dinamo (0-1). Ultraşii l-au atacat pe Gigi Becali după partidă cu pietre, sticle şi orice obiecte le-au mai căzut prin mână, provocând pagube serioase Rolls Royce-ului deţinut de acesta. Autoturismul avea parbrizul spart, două stopuri laterale avariate şi urme ale pietrelor aruncate de suporteri. „Maşina trebuie vopsită din nou, iar parbrizul costă şi ăla mult. Probabil, pagubele se ridică la vreo 50.000 de euro", a declarat latifundiarul.

Nervos, Becali s-a dus glonţ la poliţie pentru a depune o plângere. "Puteam să mor în seara asta, mi-a fost frică să mă dau jos din maşină. Gata, am trecut cu vederea toate ieşirile, dar nu se mai poate", a tunat finanţatorul Stelei. Drept urmare, patru agresori au fost identificaţi şi duşi la secţie pentru a fi interogaţi. Până la urmă, procurorii au hotărât ca toţi să fie cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea, însă şi de a intra pe stadioane vreme de o lună, fiind acuzaţi de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Ghinioanele nu s-au oprit aici pentru Gigi Becali.

Tot luni, după ce a depus plângerea la Secţia 22 de Poliţie, patronul din Ghencea a fost amendat pentru că a depăşit viteza legală: a fost prins circulând cu 76 de km/h. 

"Ce s-a întâmplat cu Gigi Becali poate fi încadrat la tentativă de crimă!"
Dumitru Dragomir
preşedinte LPF

Cîrţu, aut! Vine Conceicao?

Sebastian Perju

image

Sorin Cîrţu   Foto: Marian Vilău

Înfrângerea cu Dinamo pare că i-a pecetluit soarta lui Sorin Cîrţu, care aproape sigur va părăsi Steaua la finalul campionatului, când îi expiră şi contractul. „Sorinaccio" ar fi putut rămâne în Ghencea dacă ar fi reuşit să ocupe una dintre primele două poziţii, obiectiv aproape imposibil de realizat.

Drept urmare, roş-albaştrii lucrează deja la strategia pentru sezonul viitor, Mihai Stoi­ca începând să se intereseze de un posibil antrenor care să fie capabil să preia cârma roş-albaştrilor, iar primul pe listă este Antonio Conceicao, tehnicianul lui FC Braşov. Portughezul a intrat în vizorul Stelei după parcursul bun pe care l-a reuşit cu echipa de sub Tâmpa în acest retur. De altfel, Meme a şi stat de vorbă cu antrenorul de 49 de ani la meciul dintre Victoria Brăneşti şi Universitatea Cluj.

Pentru a-l convinge pe Gigi Becali că Toni Conceicao reprezintă cea mai bună variantă, managerul roş-albaştrilor i-a promis latifundiarului că de la Braşov, odată cu tehnicianul, va veni şi tânărul Alexandru Chipciu, mijlocaşul dreapta pe care finanţatorul din Ghencea îl place mult. Totuşi, primele opţiuni ale lui Gigi Becali rămân Victor Piţurcă şi Cosmin Olăroiu.



image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite