Exclusiv Adevarul / COSMIN OLĂROIU: „Steaua avea potenţial să ia şi titlul anul acesta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul său interviu după cele trei săptămâni petrecute în Ghencea, Oli a povestit cu lux de amănunte ce a găsit la echipă, cum l-a „reinventat“ pe Dică, ce jucător l-a impresionat cel mai tare şi ce i-a transmis lui Tănase. Olăroiu e garanţia performanţei la Steaua. A câştigat ultimul titlu în 2006 şi a fost nevoie de revenirea sa, chiar şi una temporară, pentru ca roş-albaştrii să ia un nou trofeu după cinci a

„Adevărul": S-au făcut tot felul de analize despre cum a schimbat Olăroiu Steaua. Aş vrea să-mi spuneţi chiar dumneavoastră care a fost secretul?

Cosmin Olăroiu: O să te dezamăgesc fiindcă n-a existat niciun secret. Pur şi simplu, mi-am respectat principiile pe care le am de când m-am apucat de antrenorat. Lucrez tehnic, dar şi la psihicul jucătorului. Fotbalul e ca un puzzle. Trebuie să ştii să pui piesele potrivite la locurile potrivite.

OK! Atunci, spuneţi-mi ce aţi găsit la Steaua acum trei săptămâni?

Nişte jucători cu moralul la pământ.

În condiţiile astea, nu v-aţi asumat un risc preluând echipa? Eventualul eşec al Stelei ar fi fost şi eşecul lui Olăroiu.

Am riscat puţin, dar am fost optimist. Ştiam că Steaua are potenţial. Unul mult mai mare decât arătase până când am venit eu.

Să revenim la jucători. Ce le-aţi spus?

Am vorbit cu ei. Cu unii mai mult, cu alţii mai puţin. De exemplu, am vorbit foarte puţin cu Dică şi cu Nicoliţă fiindcă mai lucrasem cu ei şi ştiau ce vreau de la ei. Le-am redat băieţilor încrederea în sine. Ei aveau nevoie ca cineva să aibă un dialog cu ei, să-i încurajeze. Exact asta am şi făcut.

În concluzie, există un „secret" al succesului, dacă spuneţi că aţi refăcut moralul jucătorilor...

Asta e doar un aspect. Poate, spre deosebire de cei care au fost înaintea mea, eu am avut şi şansă la Steaua. Am văzut că unii au spus că eu n-am schimbat nimic la echipă. Foarte bine. Poate aşa e. Poate eu am avut, pur şi simplu, noroc.

Cum vă explicaţi starea psihică proastă care exista printre jucători, când aţi sosit la echipă?

Când eşti criticat zi de zi, când trec zile întregi în care nimeni nu vorbeşte cu tine, atunci ajungi să-ţi pierzi încrederea în tine. Un exemplu clar a fost Galamaz. Dintr-un jucător de Liga Campionilor, căpitan la echipa campioană, ajunsese un fotbalist cu moralul la pământ fiindcă nu-l băga nimeni în seamă. Am stat de vorbă cu el, l-am încurajat, iar el m-a impresionat cu adevărat. Deşi avea unele probleme la picior, a tras de el, a jucat accidentat la Cluj, cu CFR, apoi a forţat şi în finala Cupei, unde a fost impecabil. Şi bulgarul Iliev m-a surprins plăcut. Deşi nu era sută la sută din punct de vedere fizic, a făcut orice sacrificu ca să joace.

Cele mai multe critici despre care vorbiţi vin din partea patronului...

Aşa este. Şi presa te „toacă", atunci când eşti la Steaua, dar şi suporterii. Important e să fii puternic psihic, să treci peste atacuri şi să-ţi faci treaba cât poţi de bine. Ştiu că sună ca o banalitate, ştiu că par lucruri simple, dar să ştii că în viaţă e mai greu să respecţi lucrurile astea simple. Amănuntele astea mici, detaliile, fac de multe ori diferenţa, nu neapărat teoriile sofisticate.

Aţi stat trei săptămâni în Ghencea. Credeţi că lotul actual avea potenţial să câştige şi titlul?

Eu cred că da.

„Gigi nu e în măsură să decidă pentru Dică"

Nicolae Dică  Foto: marian vilău

De ce n-aţi stat pe bancă nici în finala Cupei?

Fiindcă n-a fost nevoie. Echipa a mers bine, mi-a respectat indicaţiile şi fără să stau eu pe bancă. În plus, Cătălin (n.r. - Necula) are un potenţial mare şi a condus foarte bine echipa de pe margine, împreună cu Caramarin.

Cum de Dică joacă bine numai cu dumneavoastră antrenor?

Dică e un fotbalist de execuţie. Trebuie să-i creezi cadrul perfect ca să se poată exprima. Eu asta am făcut, oricând am lucrat cu el. În plus, el e un jucător de moral. Ştiind că se bucură de încrederea mea totală, a avut liniştea necesară ca să-şi vadă de joc. Dică, dacă simte că nu e dorit, nu se poate exprima pe teren.

După meciul cu Dinamo, când reporterii v-au zis că Gigi iarăşi l-a criticat pe Dică, v-aţi cam muşcat buzele, de parcă aţi evitat să spuneţi nişte lucruri ca să nu stricaţi sărbătoarea...

Gigi nu e în măsură să decidă dacă Dică mai poate juca sau nu la Steaua! Dacă se bagă în aşa ceva, face o greşeală. Viitorul lui Dică trebuie decis de următorul antrenor al Stelei. Dică e un fotbalist de calitate şi un lider pentru echipă. După părerea mea, el poate fi în continuare util Stelei.

S-a spus că Tănase v-a dezamăgit fiindcă ar fi cerut băutură în autocar, după câştigarea Cupei...

Două chestii trebuie precizate: în primul rând, eu n-am fost în autocarul echipei după finală. Am plecat de la stadion cu o maşină separată. În al doilea rând, nu cred că Tănase ar fi avut curajul să facă aşa ceva fiindcă ştia cum o să reacţionez dacă o să aflu că a cerut băutură în autocar.

Ce impresie v-a lăsat Tănase în cele trei săptămâni cât aţi lucrat cu el?

Are un potenţial enorm. El e acum la 20-25 la sută din ce poate oferi. Am vorbit mult cu el şi i-am zis că poate mult mai mult. Eu sper că a înţeles mesajul meu. În finala Cupei, n-a fost apt sută la sută, dar a tras de el ca să joace. Mi-a plăcut de el fiindcă s-a supus rigorilor tactice. N-a fost spectaculos, dar a fost util echipei.

„Delegarea arbitrilor a fost gândită ca eu să pierd Cupa"

„Defensivul" Olăroiu, aşa cum v-au caracterizat unii, a jucat finala Cupei fără niciun închizător de meserie în primul „11".

 „Defensivul" Olăroiu a jucat toate meciurile ca să le câştige şi să dea cât mai multe goluri de când s-a apucat de antrenorat! Uitaţi-vă pe statistici, în ultimii ani, Steaua a înscris cele mai multe goluri cu mine pe bancă.

Şi, totuşi, n-aţi riscat?

Am ales o tactică ofensivă pentru a le insufla curaj jucătorilor. În plus, înfrângerea la scor a dinamoviştilor la Timişoara, în ultima etapă de campionat, ne-a ajutat e­­­norm! Ştiam că după ce au pierdut cu 4-1, Andone o să fie mai precaut. Am intuit că el va folosi doi „închizători" pentru a întări mijlocul. Mutarea asta a slăbit însă atacul. Le-am spus băieţilor că trebuie să profităm şi să punem o presiune cât mai mare pe adversar.

S-a spus că v-aţi întors la Steaua ca să câştigaţi Cupa pentru a da o palmă dinamovistului Lupescu, care nu v-a dorit la naţională.

Nicio secundă nu m-am gândit aşa! Pe de altă parte, tot ce s-a întâmplat în finală, de la delegarea arbitrilor, până la modul în care aceştia au condus meciul, m-a convins de un lucru.

De ce anume?

Totul a fost gândit ca să pierd eu finala. Nu Steaua a fost ţinta, ci eu. Vasile Avram a spus că arbitrajul, cu mici greşeli, a fost unul bun. Dacă şi ăsta a fost un arbitraj bun...

" Nu pot să rămân la Steaua fiindcă viziunea mea despre fotbal nu coincide cu cea existentă în fotbalul românesc. "

" Gigi ştia de când am venit la Steaua că nu voi rămâne şi pentru sezonul viitor. "

" Dintre trofeele pe care le-am luat în ultimii patru ani, această Cupă mi-a adus cele mai multe bucurii, fiindcă am câştigat-o lucrând în condiţii grele, într-un timp foarte scurt. "

" Ce părere am despre noile achiziţii ale Stelei? Nu mă interesează. Prefer să nu comentez. "

A stat jumătate de an acasă, dar a luat două trofee

image



În acest sezon, pentru prima dată de când s-a apucat de antrenorat, Olăroiu a avut o perioadă de şase luni în care a stat acasă. Chiar şi aşa însă, el a reuşit o performanţă: să ia două trofee cu două cluburi diferite! În decembrie, a luat Cupa Stelelor Qatarului cu Al-Sadd, după care a demisionat, iar acum a cucerit Cupa României cu Steaua. Următoarea destinaţie a lui Oli e Al-Ain Abu-Dhabi, unde va încasa peste 2,5 milioane de dolari pe an. În Emirate, românul se va bate la titlu cu Maradona, care, recent, a preluat Al-Wasl Dubai.

5 echipe a antrenat Cosmin Olăroiu de-a lungul carierei sale: FC Naţional, Steaua, Poli Timişoara, Al-Hilal, Al-Sadd.

6 performanţe notabile  a realizat Olăroiu pe banca Stelei: a câştigat un titlu, o Supercupă, o Cupă. În plus, a dus echipa în semifinalele Cupei UEFA şi în grupele Ligii. Ultima calificare într-o primăvara europeană se leagă tot de numele lui Oli.

7 e numărul echipelor la care a jucat Oli: Gloria Buzău, MECON Bucureşti, Girueta, FC Naţional, „U" Craiova, Samsung Blue Wings, JEF United.

Oli, cinci trofee în patru ani

- 2007-2008: Titlul şi Cupa cu Al-Hilal (Arabia Saudită)

- 2008-2009: Cupa cu Al-Hilal (Arabia Saudită)

- 2010-2011: Cupa cu Al-Sadd (Qatar) şi cu Steaua

A anunţat cine sunt „oile negre"

Sebastian Perju

Steaua se transformă din nou în această vară. Cu cinci jucători deja acontaţi, plus Moraes aşteptat să-şi rezolve litigiul cu Metalurg Doneţk, roş-albaştrii se pregătesc să se şi despartă de un contingent serios de fotbalişti. „Vor pleca Marinescu, Matei şi Lungu, care au semnat deja contractele cu Astra. În plus, ne vom despărţi de Maicon, Onofraş, Emeghara şi Dică. Bine, dacă vrea, Dică poate să rămână în staff, dar nu ca jucător. Iar Surdu, dacă semnează prelungirea contractului, rămâne, dacă nu, îi urez succes", a declarat Gigi Becali. Surprinzător, de furia patronului a scăpat Bilaşco. „L-am criticat la început, dar nu era bine pregătit. Pe măsură ce a trecut timpul, a devenit din ce în ce mai bun. E un jucător care va rămâne la Steaua", a anunţat finanţatorul roş-albaştrilor.

Conducătorii din Ghencea caută şi soluţii pentru banca tehnică, lăsată vacantă de plecarea lui Olăroiu. Latifundiarul îşi doreşte să-l readucă pe Hagi în Ghencea. Cu toate acestea, cum condiţiile „Regelui" ar putea să nu fie pe placul lui Becali, Meme insistă pentru varianta Zenga. Actualul tehnician al lui Al-Nasr (Emirate) termină campionatul la 5 iunie, cu 11 zile înainte de reunirea lotului roş-albaştrilor.

Plecări certe

JUCĂTOR    UNDE VA AJUNGE

Emeghara  Destinaţie necunoscută
Surdu  Destinaţie necunoscută
N. Dică  Destinaţie necunoscută
Maicon Volyn Luţk
L. Marinescu Astra
C. Lungu  Astra
C. Matei  Astra
Onofraş    FC Braşov

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite