CFR Cluj al III-lea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După succesele din 2008 şi 2010, clujenii au câştigat din nou titlul de campioană, ducând mai departe dominaţia provinciei în faţa Bucureştiului.

CFR Cluj este echipa care a declanşat ofensiva provinciei în faţa Capitalei, în 2008, şi tot ea o duce mai departe. Clujenii sunt din nou campioni, tranşând problema supremaţiei în Liga I chiar cu o etapă înainte de final, mai precis vineri seară, după ce au învins cu 3-2 în rejucarea partidei cu „U" Cluj.

Povestea CFR-ului începe undeva departe, acum mai bine de 100 de ani. Echipa s-a înfiinţat în 1907 sub numele de Kolozsvari Vasutas Sport Club, echipa feroviarilor din Cluj fiind a zecea întemeiată pe teritoriul actual al României.

Începutul a fost greu ţinând cont că primul rezultat, 0-23 cu KKAC a rămas cel mai slab din istoria clubului. Întrucât Clujul aparţinea atunci Imperiului Austro-Ungar, CFR juca în compania formaţiilor maghiare, în campionatul României debutând abia în sezonul 1921-1922.

În anii care au urmat, clujenii s-au remarcat printr-o serie de întâmplări cel puţin bizare. Spre exemplu, la meciurile echipei se consemnau manifestări violente printre spectator, apoi, la un meci cu Victoria Cluj, toţi fotbaliştii au intrat pe gazon beţi, la o altă partidă fanii au dărâmat un colţ de tribună, iar în 1923 zece titulari au demisionat de la echipă plecând la alte formaţii.

În general, CFR Cluj a navigat între liga a doua şi a treia din România, unde a fost antrenată chiar şi de nume sonore, precum Dobai ori Ştefan Covaci. Exceptând perioada actuală, clujenii au stat în Liga I între 1969 şi 1976, cea mai bună performanţă fiind un loc 5. Creatorul acelei echipe şi tehnicianul ei a fost doctorul Constantin Rădulescu, motiv pentru care stadionul din Gruia a primit numele lui.

Paszkany a schimbat istoria echipei

După retrogradarea de atunci, CFR şi-a început scufundarea, iar în 2001, când a fost preluată de Arpad Paszkany, era în liga a treia, la un pas de desfiinţare.

Au urmat investiţii de peste 100 milioane de euro, construirea unui stadion nou şi formarea unui club care din 2008  domină fotbalul românesc. Reţeta succesului? Banii, dar şi miza pe fotbaliştii străini, reţetă preluată apoi şi de alte cluburi din Liga I. Paszkany nu e deloc deranjat de faptul că echipa lui are în lot doar 8 români şi 18 străini.

„Toate societăţile de succes din lume sunt multinaţionale. Noi de ce n-am fi?", spune finanţatorul echipei, care la 41 de ani este cel mai tânăr patron din Liga I. Tot el explică şi de ce oferă salarii atât de mari, de ordinul sutelor de mii de euro.

"Ca să fii cel mai bun trebuie să plăteşti. Când m-am uitat la bani, n-am câştigat. Ştiu că mulţi fotbalişti nu merită banii pe care îi primesc, dar sunt momente de joc în care cei 20-30.000 de euro pe care îi dai în plus unui fotbalist se regăsesc într-o pasă sau un gol care fac diferenţa", crede Paszkany.

Trofeele Cfr-ului

- 2012 Campionat

- 2010 Campionat, Cupa României, Supercupa României

- 2009 Cupa României, Supercupa României

- 2008 Campionat, Cupa României

Clasament titluri

- Steaua    23

- Dinamo    18

- Venus Bucureşti     8

- UTA, Chinezul Timişoara     6

- U Craiova, Ripensia Timişoara, Petrolul     4

- Rapid, CFR Cluj     3

image

Pachet de lux pentru grupele Ligii Campionilor

Clujenii vor primi câte 21.000 de euro pentru titlu şi au promişi de la patronul Arpad Paszkany câte 50.000 de euro dacă ajung în Liga Campionilor.

Titlul cucerit de echipa lui Ioan Andone va fi răsplătit de patronul Arpad Paszkany cu o primă de obiectiv. Finanţatorul campioanei nu mai este însă la fel de darnic precum în urmă cu doi ani, fixând un bonus consistent doar dacă echipa ajunge din nou în grupele Ligii Campionilor.

Astfel, pentru titlu, clujenii cu cele mai multe meciuri jucate în acest sezon, vor încasa câte 21.000 de euro, recompensele scâzând pentru cei cu prezenţe mai puţine pe teren în 2011-2012. Obiectivul lui Paszkany este ca fotbaliştii să nu se mulţumească cu aceşti bani, ci să tragă mai mult pentru a ajunge în grupele Ligii Campionilor.

Pentru această performanţă, băieţii lui Paszkany vor fi răsplătiţi cu câte 50.000 de euro, adică exact suma pe care o luau ca primă pentru câştigarea titlului acum doi ani.

Pleacă Beto, vine Lobonţ?

Imediat după câştigarea titlului, conducerea CFR-ului a anunţat că îi va prelungi contractul lui Ioan Andone pe următorii trei ani. Lui Ando, dat afară în 2008 după ce reuşise eventul, i se pregăteşte un salariu de 250.000 de euro pe an şi un bonus consistent pentru intrarea în Ligă.

El trebuie să reconstruiască echipa, aproape o treime din actualul lot urmând a fi disponibilizat. De la CFR Cluj vor pleca Beto, Nuno Claro, Diogo, De Zerbi, Celestino, Rui Pedro şi Peralta, locurile lor fiind pregătite pentru o serie de fotbalişti care vor veni tot pe filiera portugheză.

CFR încearcă însă să dea şi o lovitură pe piaţa românească, prin repatrierea lui Bogdan Lobonţ. Abonat la banca de rezerve a lui AS Roma, pentru care a apărat 17 meciuri în 3 ani, Lobonţ e dorit la Cluj, oraş din care se trage soţia sa, Iulia. El şi-a cumpărat deja o locuinţă sub Feleac şi n-ar spune nu unei veniri la CFR dacă i se oferă un salariu consistent, mai ales că e în relaţii cordiale cu Ioan Andone.

Ei sunt campionii României

Portari

António Beto (Portugalia): Este sub contract cu FC Porto, dar a fost împrumutat în acest sezon în Gruia. Are 30 de ani şi va participa la Euro 2012 cu naţionala lusitană.

Mihai Mincă: Va împlini 28 de ani în august. A venit la Cluj în ianuarie 2011, de la FC Braşov.

Eduard Stăncioiu: Are 31 de ani şi joacă la CFR din vara anului 2006, de la Sportul Studenţesc. În ultimele trei sezoane a lustruit însă mai mult banca de rezerve.

Nuno Claro (Portugalia): Are 35 de ani şi a venit în Gruia în 2007, de la Paços Ferreira. În toamna anului trecut a intrat în dizgraţia conducătorilor, iar de atunci n-a mai avut voie să se antreneze decât cu echipa a doua. 

Fundaşi

José Lionn (Brazilia): Are 23 de ani şi a venit la CFR la începutul acestui sezon. El a fost ultima oară sub contract cu Vitória Guimarães.

Cristian Panin: Vicecăpitanul clujenilor e cel mai vechi jucător din lot, el activând la CFR încă din 2004. Are 34 de ani şi a mai jucat la UTA.

Felice Piccolo (Italia): A venit la Cluj în februarie 2010, de la Chievo Verona. Italianul de 29 de ani a jucat mai puţin în ultima vreme.

Vasile Maftei: Fostul căpitan al Rapidului (31 de ani) a venit de la Unirea Urziceni, în ianuarie 2011. A fost mai mult accidentat, dar a devenit om de bază în acest final de retur.

Ricardo Cadu (Portugalia): Este căpitanul echipei. Fundaşul central de 31 de ani joacă la CFR din anul 2006, fiind adus de la Boavista Porto.

Mario Camora (Portugalia):A venit în vara anului trecut de la Naval. Are 26 de ani şi s-a impus repede în garnitura clujeană.

Nuno Diogo (Portugalia):Are 31 de ani şi a venit la Cluj în 2010, după doi ani în care a mai evoluat în România la CS Otopeni şi FC Braşov. 

Mijlocaşi

Bakary Saré (Coasta de Fildeş):A venit în februarie 2011, de la Anderlecht Bruxelles. Are 22 de ani şi s-a născut la Abidjan.

Gabriel Mureşan: La 30 de ani, Mureşan are peste 100 de partide în tricoul CFR-ului, pentru care joacă din 2007. El a venit de la Gloria Bistriţa.

Stojan Vranjes (Bosnia): Internaţionalul de 26 de ani este împrumutat de la Pandurii Târgu-Jiu, unde intrase în conflict cu antrenorul Petre Grigoraş.

Viorel Nicoară: Adus în ianuarie 2011 de la Victoria Brăneşti. Jucătorul de 28 de ani a debutat anul trecut şi în echipa naţională.

Rafael Bastos (Brazilia): A venit de la Sporting Braga, în vara lui 2010. Brazilianul de 27 de ani este unul dintre cei mai tehnici „ceferişti".

Sixto Peralta (Argentina): Joacă încă din 2008 la Cluj. La un moment dat, jucătorul de 33 de ani primea un salariu fabulos pentru Liga I, de 475.000 de euro pe an. A venit de la River Plate.

Ioan Hora: Fostul internaţional de tineret a venit în 2010 de la Gloria Bistriţa. Are aproape 24 de ani şi a mai jucat şi la UTA.

Nicolas Godemèche (Franţa): Are 28 de ani şi a venit din Portugalia, de la Naval, în ianuarie 2012.

Pedro Celestino (Insula Capului Verde): A venit în august 2011 de la Belenenses. Între 2006 şi 2009, jucătorul de 25 de ani a fost sub contract cu Sporting Lisabona.

Atacanţi

Pantelis Kapetanos (Grecia): Atacantul de 29 de ani a ajuns la CFR în ianuarie 2011, după ce Steaua, unde a jucat timp de două sezoane şi jumătate, nu i-a mai prelungit contractul. Este golgheterul echipei în acest sezon, cu 12 goluri marcate.

Roberto de Zerbi (Italia): Adus ca o mare vedetă de la Napoli, în 2010, italianul de 33 de ani n-a jucat decât foarte puţin în tricoul alb-vişiniu.

Ronny Carlos (Brazilia): A venit în vara anului trecut din China, de la Guangdong Sunray Cave. Are 29 de ani şi a mai jucat şi la FC Zürich, unde a dat 23 de goluri în 33 de meciuri.

Rui Pedro (Portugalia): A venit anul trecut, după ce şi-a încheiat contractul cu FC Porto. Jucătorul de 23 de ani n-a jucat însă pentru echipa lui Săpunaru, fiind împrumutat mereu pe la alte formaţii.

Liviu Ganea: A ajuns în Gruia de la Dinamo, în această iarnă. Are 24 de ani şi a debutat deja şi în echipa naţională.

Modou Sougou (Senegal): Unul dintre cele mai inspirate transferuri făcute de clujeni. Are aproape 28 de ani, a venit în iunie 2011 de la Académica şi a înscris multe goluri decisive în acest sezon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite