„Bricheta“, răzbunată cu un 5-1 de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani după ce a pierdut la „masa verde“ un meci câştigat pe teren, Rapid a călcat Steaua în picioare cu un scor de legendă, după o evoluţie entuziasmantă. Giuleştiul e în doliu, dar are un mod original de a pătimi. Suferinţa pierderii lui Sandu Neagu a fost mutată pe pielea steliştilor, care au alte motive de a jeli: pentru ei, au murit şansele la titlu.

Rapidul a trăit o seară specială. Şi înainte de meci, dar mai ales după. Lumea a venit la stadion nu doar pentru a vedea o eventuală victorie cu Steaua, dar şi pentru a cânta în memoria lui Sandu Neagu. Recunoştinţa fanilor giuleşteni a fost răsplătită înzecit. Cu o muză care nu putea veni decât din Ceruri, tribunele din Grant au dansat de la început până la sfârşit. Iar dacă un erou a murit, unul a renăscut: Alexandru Ioniţă.

Chiar dacă nu e decât un salvator de împrumut de la FC Köln, puştiul Giuleştiului a stârnit regrete. Pentru el, nu eterne, întrucât va mai avea şansa să revină la Rapid. Ioniţă şi-a început recitalul în minutul şapte, când a reluat cu capul în poartă o centrare a lui Bozovici. La scurt timp, în minutul 14, Kapetanos a cerut un scurt intermezzo, pentru un gol din penalty. Cam singura fază în care Steaua s-a văzut în careul lui Bornescu.

Roş-albaştrii nici nu

s-au bucurat bine, că au trebuit să scoată din nou mingea din propria poartă. Acelaşi Ioniţă o dinamitase acolo. Cu doi comici ai gazonului în centrul defensivei, Jelev şi Tudose, nici n-a fost de mirare că Rapidul a mai „lovit" de două ori, prin Cesinha şi Constantin, din penalty. Cu Gigi Becali alungat de la stadion, cu un Tănase buimac şi cu un Bogdan Stancu ameţit, pe care nici ciorba de potroace nu l-ar fi putut „drege", Steaua, în repriza secundă, şi-a jelit şansele la titlu. Printre lacrimi, un ochi şi la tabelă: se făcuse 5-1, gol Helder.

La 20 martie 2008, Steaua câştiga la „masa " în Giuleşti un meci pe care, de fapt, l-a pierdut pe teren, în cazul „Bricheta". La doi ani, Rapid şi-a luat revanşa printr-un scor de legendă.

"Pentru acea brichetă şi pentru Sandu Neagu ne-am pregătit să facem un meci mare. Dacă eram mai atenţi, îi puteam bate şi mai rău."

Nicolae Manea
vicepreşedinte Rapid

"Noi suntem pe locul doi din mila lui Dumnezeu. De la vară, mai rămân la echipă doar Tătăruşanu, Emeghara, Nicoliţă şi Kapetanos. Pe Tănase îl dau la bombă!"
Gigi Becali
patron Steaua

5-1

Rapid: Bornescu - Săpunaru, M. Constantin, Ad. Iordache, Bozovici - Matici, C. Lazăr - Grigorie (Helder 71), Spadacio (Herea 80), Cesinha - Ioniţă (Gauracs 77). Antrenor: Ioan Andone

Steaua: Tătăruşanu - Emeghara (Golanski 88), Tudose, Jelev, P. Marin - Nicoliţă, Ov. Petre, Toja (Arm. Karamyan 60), Tănase - Stancu, Kapetanos (Surdu 81). Antrenor: Mihai Stoichiţă

Goluri: Ioniţă 7, 18, Cesinha 22, M. Constantin 33 (pen.), Helder 73 / Kapetanos 15 (pen.)

Stadion Giuleşti: 8.000

Arbitru: Marius Avram

Becali: „Nu pleacă Stoichiţă!"

Învinşi cu 5-1 pentru prima oară după 11 ani, steliştii nu dezarmează. Patronul e hotărât să meargă pe mâna lui Mihai Stoichiţă până la capăt. „Am ieşit din lupta pentru titlu. Ar fi o chestie de laşitate dacă Mihai ar vrea să plece.

N-aş accepta eu. La vară reconstruim, bag şapte-opt milioane de euro în echipă. Stoichiţă are şi plusuri, dar şi minusuri", a spus Becali.
În schimb, Stoichiţă încă mai crede în câştigarea titlului: „Nu-mi dau demisia!

N-am jucat atât de rău, dar am fost atât de naivi în apărare, încât Rapid putea marca la fiecare fază. Să vedem ce mai e de făcut pentru a fructifica şansele la titlu. Dacă nu, măcar să ne batem la locul doi".

Copos: „I-am măcelărit!"

De partea cealaltă, rapidiştii au fost euforici. „A fost o nimica toată! I-am măcelărit. Avem superechipă, superantrenor, sunt mândru că l-am adus pe Andone", a declarat Copos. „A fost o seară în cinstea lui Sandu Neagu. Puteam marca mai multe goluri", a spus şi Andone.

Telex

Iordănescu, ridicat de pe scaun. Fostul selecţioner a venit la meci însoţit de fiul său, însă a plecat după doar trei minute. Motivul? A fost ridicat de pe scaun de doi fani care aveau acelaşi număr pe bilet.

Copos a venit cu duba. Patronul din Giuleşti a sosit la stadion într-o dubă pe care el a condus-o.

Sandu Neagu, comemorat de întreg Giuleştiul. Atât fanii, cât şi jucătorii Rapidului au ţinut să-i mulţumească fostei glorii a „feroviarilor" pentru ce a făcut pentru club. „Sandu Neagu a plecat spre cer, Giuleştiul nu va mai fi la fel fără el", a fost mesajul jucătorilor. Fanii au afişat un banner imens cu primul 11 al echipei din 1967, când Rapidul a luat campionatul în premieră.

Becali a plecat de pe stadion la 3-1 pentru Rapid. Nervoşi din cauza evoluţiei foarte slabe a echipei, patronul şi preşedintele Stelei au plecat după reuşita din penalty a lui Constantin. Argăseală a revenit însă în tribună.

Săpunaru trebuia eliminat. Fundaşul a avut în prima repriză o intrare criminală asupra lui Tănase, cu ambele picioare pe glezna stelistului, însă a scăpat fără niciun avertisment.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite