„EXCLUSIV ADEVĂRUL“. Borcea îşi pune afacerile la adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarul lui Dinamo şi-a trecut firmele pe numele apropiaţilor, protejându-se de eventuale probleme juridice. Omul de afaceri este cercetat în patru dosare penale şi nu a mai fost în România de la nunta sa.

Cristian Borcea a spus-o răspicat: vrea să plece şi de la Dinamo şi din ţară! S-a acomodat în SUA, la Miami, unde şi-a refăcut viaţa alături de Alina Vidican. Noua soţie, de 27 de ani, a acţionarului dinamovist este şi însărcinată, urmând să nască în această primăvară. Borcea şi-a construit planul „evadării" de mai mulţi ani. Şi, ca să ducă o viaţă liniştită peste Ocean, omul de afaceri, în vârstă de 42 de ani, a căutat modalităţi prin care să evite problemele cu legea, în cazul în care ele ar apărea.

De aceea, majoritatea firmelor pe care ori le-a înfiinţat ori în care s-a implicat pe parcurs au fost trecute pe numele rudelor sau ale apropiaţilor. Iar cele în care încă mai figurează ca acţionar sunt administrate de alte persoane. Ideea este că Borcea s-a protejat de eventualitatea problemelor juridice.

Hotelul Boavista din Timişoara a fost cedat lui Sergiu Vidican, fratele actualei soţii a lui Borcea şi Bavaria Blue din Mamaia este administrat de Elena Borcea, mama acţionarului dinamovist

image

Chiar cu toate măsurile de precauţie pe care le-a luat, şeful din „Ştefan cel Mare" tot este cercetat în patru dosare penale.  Colegul lui Borcea din acţionariatul lui Dinamo, Dragoş Săvulescu, a lăsat de înţeles că „spartanul" din „Groapă" nu a mai revenit în ţară din cauza problemelor cu legea şi a unor restricţii din partea autorităţilor: „Despre Cristi am auzit că ar avea o boală şi că se întoarce în ţară când se prescrie boala". 

Situaţia afacerilor

- Transpeco Ligistics & Distribution SA - firmă care se ocupă cu transportul de combustibil. Deşi este una dintre societăţile lui Cristi Borcea, scriptic, acesta nu apare nicăieri. Activitatea i-a fost „înstrăinată" mamei sale, Elena Borcea, şi lui George Gâdoiu, parteneri în mod egal.
- Criden Holding SRL - societate care se ocupă cu activităţi imobiliare în judeţul Constanţa. Aceasta este una dintre puţinele firme în care Borcea şi-a păstrat procentele (50), în parteneriat cu Dennis Şerban, fostul fotbalist, şi fin al său. Totuşi, ca administrator figurează Şerban, deci, în caz de necazuri cu legea, doar ex-internaţionalul ar avea de suferit.
- Michelle SRL - firmă administrată total de Mihaela Borcea, fosta soţie a omului de afaceri. Această societate cuprinde câteva active transferate de acţionarul dinamovist către cea de care a divorţat anul trecut: un teren şi o vilă (clădirea BKP) de pe Floreasca, plus un spaţiu comercial în Pantelimon
- M & A Turism Internaţional - firmă în al cărei patrimoniu se înscriu hotelurile Bavaria Blu Mamaia şi Muntenia, de pe litoral. Societatea este controlată de Elena Borcea.
- Euro Shop SRL - o altă firmă înfiinţată alături de finul Dennis Şerban, reprezintă un lanţ de magazine din Constanţa. La fel, cei doi sunt parteneri cu procente egale, dar administrator este un anume Costel Bădiceanu.
- Hotelul Boavista, din Timişoara - a fost încredinţat familiei Vidican, originară de pe Bega. Cumnatul lui Borcea, Sergiu Vidican (fratele Alinei), este administratorul stabilimentului de trei stele.
- Hotelul Premier, din Botoşani - încredinţat fostei soţii, Mihaela Borcea.
- Restaurantul „Doi Cocoşi", din Bucureştii Noi - şi-a încredinţat procentele (49) către Elena Borcea. Restul acţiunilor le revin lui Gigi Neţoiu şi Luchi Georgescu.
- Clubul Zerillos, din Piaţa Romană - trecut pe numele actualei soţii, Alina Vidican.

Următoarea mutare:  vânzarea ştrandurilor

Omul de afaceri a mai deţinut câteva restaurante în Bucureşti, unele în parteneriat cu patronul de la Bamboo, dar afacerile acestea au dat faliment. Nici cele două ştranduri pe care Borcea le are în Bucureşti, în Drumul Taberei şi în Crângaşi, nu merg strălucit, motiv pentru care „spartanul" caută să scape de ele. Altfel, preşedintele executiv al „câinilor" mai este stăpân peste 30% din acţiunile lui Dinamo, însă Ionuţ Negoiţă (patronul RIN Hotels) abia aşteaptă să intre în posesia lor, în schimbul sumei de 2 milioane
de euro.

Vrea să se retragă şi de la Dinamo şi îşi cere banii în trei ani

Situaţia lui Cristi Borcea la Dinamo este una ingrată în acest moment. În afara lui, clubul din „Ştefan cel Mare" mai are doi acţionari importanţi, Nicolae Badea (dreapta) şi Dragoş Săvulescu. Iar cum aceştia deţin împreună 60%, cuvântul lui Borcea nu prea mai contează. Acesta este unul dintre motivele pentru care fostul afacerist cu butelii şi-a anunţat venirea în România la finalul acestei săptămâni, intenţionând să renunţe la acţiunile sale. „Vin duminică în ţară şi luni o să am discuţia cu domnul Badea.

Hotelul Muntenia din Neptun aparţine în acest moment tot mamei Elena Borcea şi Afacerea de la Botoşani, hotel şi restaurant, a intrat tot
pe mâinile fostei soţii, Mihaela

image

Nu are ce să mă mai întoarcă din drum, este exact ce mi-am dorit. Las Dinamo pe locul întâi... Când să pleci mai bine de atât? ", a spus Borcea. Apoi, a explicat în ce condiţii va pleca din „Ştefan cel Mare": „Eu nu vreau banii imediat, îi vreau în trei ani, şi din ce au să-mi dea, mă refer la suma de anul ăsta, nu din al treilea, să scadă 900.000 de euro şi să-l facă repede „câine" pe Wesley". În ultimul timp, Borcea a intrat într-un conflict deschis cu Dragoş Săvulescu, făcând referire chiar la orientarea sa sexuală: „Săvulescu şi-a rupt fundul pe la Milano. Râd şi jucătorii de el!".

Dosarele  în care este  implicat

- 2008, dosarul „Transferurilor" - procurorii îl chestionează, alături de mai mulţi oameni de fotbal, în legătură cu transferurile a 12 jucători în străinătate. Cei de la DNA susţin că s-a creat un prejudiciu statului de aproape 1.5 milioane de dolari şi peste zece milioane de dolari cluburilor.
- 2008, dosarul „reţeaua Radu Mazăre" - a fost cercetat în dosarul în care primarul Constanţei i-a atribuit terenuri din domeniul public, plajă şi faleză, suprafaţă pe care Borcea a vândut-o apoi cu un profit de 8.300 de ori mai mare, obţinând 450.000 de euro.
- 2010, dosarul „Said Baaklini" - a avut telefoanele ascultate şi localizat prin GPS, după ce a discutat cu libanezul. Acesta e cercetat pentru că a supraevaluat patru motoare la suma de 250 milioane de euro şi apoi a cerut restituirea TVA de 60 de milioane
de euro.
- 2011, dosarul „Mită pentru arbitri" - cercetat pentru posibilă dare de mită fostului şef al arbitrilor, Vasile Avram. El ar fi cerut arbitraje favorabile şi în schimb i-a oferit lui Avram şampanie scumpă pentru nunta fiului său.

"Închei conturile cu totul, vreau să mă liniştesc. De la Dinamo trebuie să mi se dea toţi  banii  investiţi.''
Cristi Borcea acţionar Dinamo

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite